Erdoğan, Türkiye'nin uzay programını açıkladı

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;Bu akşam ülkemiz adına tarihi bir dönüm noktasına şahitlik etmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz.Ülkemizin uzaydaki hak ve menfaatlerini nasıl koruyacağımızı gelecek 10 yılın...

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Bu akşam ülkemiz adına tarihi bir dönüm noktasına şahitlik etmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Ülkemizin uzaydaki hak ve menfaatlerini nasıl koruyacağımızı gelecek 10 yılın nasıl şekillendireceğimizi birazdan açıklayacağız.

Ülkemizi kendi uydularını geliştirebilen üretebilen test edebilen bir seviyeye çıkardık.

TÜBİTAK uzay araştırmaları tarafından geliştirilen ilk yerli ve yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydumuz İMC'nin entegrasyon işlemleri tamamlandı testleri sürüyor.

2022 yılında bu uydumuzu da uzaya fırlatılacak İMC yörünge yerleştiğinde tüm kurumlarımızın görüntü ihtiyacını karşılayacak metre çözünürlükteki ilk milli gözlem uydumuz olacak.

Gözlem uydularında kazandığımız tecrübe ile haberleşme uydularını kendi üreten ülkeler arasına gireceğiz.

Türk mühendislerinin yerli yazılımlarıyla uydulardan elde ettiğimiz bilgilerle güvenliğini de sağlayacağız.

Artık uzay sistemleri alanında montaj ve test hizmetleri sağlayan uluslararası bir ülke konumundayız.

Uydu bileşenlerinin radyasyona dayanıklılığının test edildiği Türkiye'nin ilk parçacık radyasyonunun test altyapısı olan ODTÜ'de test alanını 2019 yılında hizmete aldık.

En önemli eksiğimiz fırlatma konusu. Ancak bu konuda da önemli adımlar atıyoruz.

Erzurum'da Karakaya tepeleri üzerinde 3170 metre yükseklikte Doğu Anadolu Gözlemevini inşa ediyoruz. Bu tesis tamamlandığında 4 metre çapındaki Türkiye'nin en büyük optik ve kızılötesi teleskobunu devreye almış olacak.

Roketsan Uydu Fırlatma Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezinin açılışını yaptık. Burada mikro ve mini uyduların kendi roketlerimizde uzaya fırlatılması çalışmalarını yürütüyor.

Nitekim ilk yerli sonda roketimiz 136 kilometre irtifaya çıkarak uzaya sınırını aştık. Bu merkezde daha ileri çalışmalara ve başarılara imza atar milli uzay programındaki hedeflerimize çok daha kolay ulaşacağız.

Astronomi matematik gibi temel bilimlere öncülük etmiş bir neslin temsilcileriyiz.

Türk ve Müslüman alimlerin asırlar önce yaptığı çalışmalar sayesinde bugün uzay çağını konuşabiliyoruz

Pozitif bilimlerdeki üstünlüğün son yıllarda batıya geçtiğini biliyoruz ama dünya yeni bir değişimin arifesinde.

Tüm dünyanın gözü üzerimizde niye bu kadar saldırıyorlar neden çılgın Türkler geliyor diye.

Fransa'nın başındaki zat durmadan bana saldırıyor! Senin benimle ne işin var! Sen önce Cezayir'in hesabını ver senin büyüklerin Cezayir'de bir milyon insan öldürdü.

Azerbaycan'dan Türkiye'ye askerini çeksin Azerbaycan Karabağ işgal altında tuttuğun o topraklar kimin o topraktan Azerbaycanlı kardeşlerimizin ve bu toprakları işgal altında tuttunuz şimdi kendi göbeğini Azeri kardeşlerimiz kendileri kesti ve biz de elimizden gelen desteği verdik.

Libya'dan Türkiye askerlerini çeksin! Sen önce bize bu aklı vereceğine bunu kendine sakla sen önce orda ki paralı askerlerini çek.

Elde ettiğimiz birikimi aktarabilmek için uzayda olacağız.

Türkiye Uzay Ajansı bu alanda yeni bir sinerji oluşturmak için yola çıktı.

Birincil ve en önemli hedefimiz Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Ay'a ilk teması gerçekleştirmektir.

Türk mühendislerin Ay'a iniş görevini başaracaklarına inanıyorum.

2- Hedefimiz; yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari bir marka ortaya çıkarmak. Ülkemizin sahip olduğu uydu üretim kabiliyetleri Türkiye uzay ajansı koordinasyonunda kurulacak olan tek bir milli şirket bünyesinde birleştireceğiz.

3. Hedefimiz; Türkiye'ye ait bir bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek. Navigasyon ihtiyaçları için kullanılan bu dünyada yalnızca 6 ülkenin sahip olduğu uyduları yer sistemleri ile birlikte kullanarak yenilikçi bir yöntemle oluşturacağız.

4. hedefimiz uzaya erişimi sağlamak bir uzay limanı kurmak

5- Hedefimiz; uzay havası ve metrolojisi olarak tabir edilen alanında yetkinliğimizi sağlamak.

6- Hedefimiz; Türkiye'yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha ileri bir seviyeye ulaştırmaktır.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ile Doğu Anadolu Gözlemevini birbirine entegre ederek tek bir ulusal araştırma altyapısı haline dönüştüreceğiz.

7- Hedefimiz; Ülkemizde uzay sanayi ekosistemini geliştirmektedir. Türk Mühendisleri Bilim İnsanları ve müteşebbislerin uygun alt yapıya sahip olduğundan gerekli desteği aldığında neler yapabileceğini gördük.

8- Hedefimiz; uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurmaktır

9- Hedefimiz; uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağımızı geliştirmektir her alanda olduğu gibi uzay yolculuğumuzun da vazgeçilmezi.

Türk vatandaşını uzaya göndermek eminim ki birçok kişi bu hayali kurarak büyümüştür. Hatta belki aranızda hala bu hayalini sürdürenler var hatta belki bayanlardan bile vardır.

Dil bilimcilere sesleniyorum uzay yolculuğuna Türkçe bir isim bulalım.

Hibya Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri