Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin (YASED) ev sahipliğinde 31 Ocak 2022 tarihinde online olarak gerçekleştirilen YASED Insights etkinliğinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından etki yatırımı ölçümü ve yönetiminin kritik noktaları hakkında bir sunum yapıldı.
Etkinlikte yaptığı konuşmasında sürdürülebilirlik gündemine güçlü bir bağlılık gösterdiklerini söyleyen YASED Genel Sekreteri Serkan Valandova, bu kapsamda COP26 gündemini günlük özetler, panel oturumları ve nitelikli röportajlar gibi çevrimiçi etkinliklerle yaygınlaştırmak için çaba sarf ettiklerini belirtti.
UNDP İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi (IICPSD) Direktör Yardımcısı Gülçin Salıngan da etki yatırımları pazarının son yıllarda olağandışı bir büyüme performansı sergilediğini vurguladı. Salıngan, Türkiye’nin mevcut kaynaklarını, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) gündemine yönelik olarak geliştirmesinin mümkün olduğunu ve bu haliyle gelecek vadeden bir piyasa profili çizdiğini vurguladı.
UNDP SDG Impact Direktörü Fabienne Michaux ise 2030’a kadar SKA’lara ulaşılabilmesi için dünya genelinde çabaların daha bütüncül bir şekilde artırılması gerektiğini belirtti.
İnsanlığın ve dünyanın iyiliğini tüm politikaların merkezine alan bir yaklaşımı benimseyen etki yatırımları Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) online etkinlik serisi YASED Insights’ta masaya yatırıldı. Etkinlik, UNDP Türkiye ve UNDP İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi (IICPSD) tarafından yürütülen SKA Yatırımları Girişimi projesi kapsamında gerçekleştirildi.
YASED Insights etkinliğinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından etki yatırımı ölçümü ve yönetiminin kritik noktaları hakkında bir sunum yapıldı. YASED Genel Sekreteri Serkan Valandova’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe UNDP IICPSD Direktör Yardımcısı Gülçin Salıngan, UNDP SDG Impact Direktörü Fabienne Michaux ve UNDP SDG Impact Etki Ölçümü ve Yönetimi Danışmanı Belissa Rojas katılım gösterdi.
Etki yatırımcılığı hızla büyüyen bir piyasa
Etkinlikte konuşan YASED Genel Sekreteri Serkan Valandova, YASED’in Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) liderliğinde yürütülen ülkemizde etki yatırımcılığı ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çabalara verdiği katkılar ile YASED’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) desteklemek ve üyelerinin ortak bilgi ve deneyiminden yararlanarak sürdürülebilir kalkınmayı gündemde tutmak amacıyla oluşturduğu Sürdürülebilir Kalkınma Platformunu anlattı. Valandova konuşmasında sürdürülebilirlik gündemine güçlü bir bağlılık gösterdiklerini ve bu kapsamda COP26 gündemini günlük özetler, panel oturumları ve nitelikli röportajlar gibi çevrimiçi etkinliklerle yaygınlaştırmak için çaba sarf ettiklerini belirtti.
UNDP IICPSD Direktör Yardımcısı Gülçin Salıngan toplantıda yaptığı konuşmada, etki yatırımları pazarının son yıllarda olağandışı bir büyüme performansı sergilediğini vurguladı. Salıngan, IFC'ye göre bu kapsamda etki yatırımı pazar büyüklüğünün 2020 yılında 2,3 trilyon dolara ulaştığını, etkiyi doğru ölçümlemek için etki yönetimi ve ölçümü uygulamalarına ihtiyaç olduğunu belirtti. Gülçin Salıngan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Özel Sektör Merkezi olarak Türkiye’de önemli ivme kazanan etki yatırımcılığı pazarının ilk tohumlarını atmış olmaktan duydukları mutluluğu dile getirirken gerçekleştirdikleri “Etki Yatırımcılığı Ekosistemi” ve “SKA Yatırımcı Haritası” çalışmalarının Türkiye’nin sosyal ve çevresel etki yatırımları açısından taşıdığı potansiyeli açıkça gösterdiğini belirtti. Salıngan, Türkiye’nin mevcut kaynaklarını SKA gündemine yönelik olarak geliştirmesinin mümkün olduğunu ve bu haliyle gelecek vadeden bir piyasa profili çizdiğini de sözlerine ekledi.
SKA’lara ulaşılabilmesi için bütüncül bir çaba gerekli
Webinar’da UNDP SDG Impact Direktörü Fabienne Michaux ise, etki yatırımlarının genel bir görünümünü ve üstünde uzlaşılmış finans modelleriyle nasıl ve hangi alanlarda ayrıştığını anlattığı sunumunda, işleyen bir ekosistemin üzerine tesis edilebileceği geçerli standartlara, ESG (Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim) ve etki-odaklı yaklaşımları ayıran özelliklere değindi. Fabienne Michaux, SKA’ları gerçekleştirmekte özel sektörün kritik rolünün altını çizerek ekonominin büyük oranda dünyamızın çevresel ekosistemlerine nasıl bağımlı olduğunu belirtti. Michaux sunumunda ayrıca bir şirketin sürdürülebilirliğe giden yolda atması gereken 12 adımı ve standartların kurumların sürdürülebilirliği içselleştirilmesine nasıl katkı sağladığını da ifade etti. Fabienne Michaux, 2030’a kadar SKA’lara ulaşılabilmesi için dünya genelinde çabaların daha bütüncül bir şekilde artırılması gerektiğini de vurguladı.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı