Fahrettin Yokuş: Sulama birliklerinin sorunları bir an önce çözülmeli

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven’i ziyaret ederek, Konya’da yaşanan kuraklık, su sıkıntıları ve sulama birliklerinin sorunları hakkında bilgi aldı.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven’i ziyaret ederek, Konya’da yaşanan kuraklık, su sıkıntıları ve sulama birliklerinin sorunları hakkında bilgi aldı. Yokuş, ziyaretinin ardından sulama birliklerinin sorunlarını dile getirerek, iktidara çağrıda bulundu. 
 
 
İYİ Parti Konya Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Fahrettin Yokuş, Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner ile birlikte Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven’i ziyaret etti. Başkan Şaban Güven, Yokuş’a Konya’da yaşanan kuraklık, su sıkıntıları ve sulama birliklerinin sorunları hakkında bilgi verdi. Ziyaretin ardından açıklama yapan Fahrettin Yokuş, Konya’nın en önemli sorunun su olduğunu ifade etti. Konya’nın su sorununu sık sık mecliste de dile getirdiğini ifade eden Yokuş, Konya’ya dış havzalardan su getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 
 
SULAMA BİRLİKLERİ KAR AMACI GÜTMEYEN KURULUŞLARDIR 
 
Konya’nın 31 ilçesinde toplamda 302 adet sulama kooperatifi olduğunu söyleyen Fahrettin Yokuş, “Kooperatiflerinin sulamış olduğu toplam alan 145 bin ha’dır ve 31 bin 500 ortağı 5 kişilik aile bir aile olarak düşünürsek 157 bin 500 kişi eder. Diğer yandan arazide çalışmak için diğer illerden gelen işçileri de hesaplarsak faydalanıcılar daha artar. Sulama Kooperatifleri kar amacı gütmeyen kuruluşlardır. Maliyetine ortaklarına hizmet eden birer sivil toplum örgütleridir. En ağır girdileri de tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisidir” dedi.
 
TEDAŞ ALACAKLARININ TAHSİLİNDEN VAZGEÇMEDİ 
 
Sulama Kooperatiflerinin sorunlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yokuş,  şunları söyledi:
“TEDAŞ’ın özelleştirilmesinden önce yani 2009 yılından önce çiftçinin, köylünün tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçları var. Bu borçlar yıllardır ödenemedi, ödenmesi mümkün değil. Yapılandırılması yapılanlar da yine bu borçları ödeyemedi. Aradan yaklaşık 15 yıl geçmesine rağmen TEDAŞ bu alacakların tahsilinden vazgeçmedi. Kanuni yönden tahsiline gitmek için de sürekli ihbarnameler ve mesajlar göndermekte. Bu konu ile ilgili mutlaka bir çalışma başlatılmalı” 
 
“SULAMA KOOPERATİFLERİNİN DSİ’YE 500 MİLYON BORCU VAR”
 
Türkiye genelindeki sulama birliklerinin DSİ’ye  500 milyon borcu olduğunu bu borcun da 172 milyonun Konya, Aksaray ve Niğde illerindeki sulama kooperatiflerine ait olduğunu ifade eden Yokuş,” Bilindiği üzere sulama kooperatiflerinin kuyu açımı, enerji nakil hatları DSİ tarafından yapılır ve kooperatifler borçlandırılıyor. Bunun da geri ödemeli olarak DSİ’ye ödenmesi gerekir. Bu manada ülke genelindeki sulama kooperatiflerinin DSİ’ye 500 milyon civarında borcu bulunmakta. Bu borcun 172 milyon TL’si Konya DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illerine aittir. 2018 yılında 7136 sayılı kanunun geçici 12. Maddesi uyarınca Sulama kooperatiflerimiz feragat dilekçelerini vermelerine rağmen DSİ’ye kanunun hiçbir yerinde uygulama esasları, yönetmelik ve tebliğ konusunda yetki vermemesine rağmen, ‘ Yok efendim, ben size örnek, 30,40,50 yıl önce nasıl bir tesis teslim etmişsem ve o zaman kurulu elektrik gücü neyse onu isterim’ diyerek feragat dilekçelerini kabul etmemektedirler. İYİ Parti olarak bu sorunların farkındayız ve hükümete bir an önce bu sorunların çözülmesi noktasında çağrıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri