Varlık yönetim sektörünün lider kuruluşu Gelecek Varlık, 2021 yılı sonunda bir önceki yıla göre yüzde 29,2 oranında artırdığı toplam tahsilatını 711,8 milyon TL'ye taşıdı. Sektörün bankalara 768 milyon TL yeni kaynak kazandırdığı yılda Gelecek Varlık'ın yatırım tutarı yüzde 32 pay ile 242 milyon TL'ye ulaştı. Bankaların yıl içinde satışa sunduğu 5,7 milyar TL tutarındaki anaparadan 1,4 milyar TL anapara devir aldıklarını belirten Gelecek Varlık Genel Müdürü Sezin Ünlüdoğan “2021 yılında son çeyrek, finansal kuruluşların tahsili gecikmiş alacak satışlarının ivme kazandığı bir dönem oldu. Bankaların satış ihalelerinin yarıdan fazlası bu dönemde tamamlandı. 2021 yılı satışlarında ticari ve bireysel alacakların dengeli bir şekilde satışa konu olduğunu gördük. Pandeminin ekonomi üzerinde devam eden etkisine rağmen bireylerin ve şirketlerin Gelecek Varlık’a olan borç ödemelerinde bir gerileme yaşamıyoruz” dedi.
Bankacılık sektörünün alacak satışlarına yatırım tutarı 2021 yılında 768 milyon TL'ye ulaşan varlık yönetim sektöründe, 242 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştiren Gelecek Varlık toplam satışlardan yüzde 32 pay aldı. Finans kuruluşları tarafından satışı gerçekleşen 5,7 milyar TL alacaktan 1,4 milyar TL anapara devir alan şirket, 2021 yılında 100 binden fazla yeni müşteri daha kazandı. Bugüne kadar 525 binden fazla müşterisini finansal özgürlüğüne kavuşturan şirketin, 2021 yılı içinde borcunu çözümlediği müşteri sayısı 60 bine ulaştı. 2021 sonunda brüt kârı 239 milyon TL olan Gelecek Varlık net kârını yüzde 70 oranında artırarak 173,9 milyon TL'ye taşıdı. Şirketin FAVÖK’ü yüzde 21,3 artışla 450,5 milyon TL’ye çıktı.
“Satış ihalelerinin yarıdan fazlası son çeyrekte tamamlandı”
Geçtiğimiz yıl içinde tamamlanan halka arz süreciyle, yatırımcılara varlık yönetim sektörünün büyüme hızından yararlanma imkânı sunduklarını ve 2021 sonuçlarının şirketin bilanço kalitesini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Gelecek Varlık Genel Müdürü Sezin Ünlüdoğan şunları söyledi:
“2021 yılında son çeyrek finansal kuruluşların tahsili gecikmiş alacak satışlarının ivme kazandığı bir dönem oldu. Bankaların satış ihalelerinin yarıdan fazlası bu dönemde tamamlandı. 2021 yılı satışlarında ticari ve bireysel alacakların dengeli bir şekilde satışa konu olduğunu gördük. Pandeminin ekonomi üzerinde devam eden etkisine rağmen bireylerin ve şirketlerin Gelecek Varlık’a olan borç ödemelerinde bir gerileme yaşamıyoruz. Bizim 711 milyon TL'yi geçen tahsilatımız içinde bireylerin payı yüze 70 seviyesinde gerçekleşti. 2021 yılında 60 bin kişi ve kurumu daha finansal özgürlüğüne kavuşturduğumuz için memnunuz.”
Geçtiğimiz yıl 1,4 milyar TL tutarında anapara daha devralarak, bugüne kadar satın alınan kümülatif anapara büyüklüğünü 18 milyar TL'nin üzerine taşıdıklarını belirten Ünlüdoğan, “2021 yıl sonu itibarıyla bugüne kadar iş birliği yaptığımız banka sayısı 24'e, satın aldığımız portföy sayısı 166'ya ulaştı. Bu alımlardan tahsilatlar sonrası kalan anapara büyüklüğümüz ise 15,2 milyar TL bakiyeye erişti” dedi.
“2022’ye yeni yatırımlarla başladık”
Bankacılık sektöründe 160 milyar TL'yi geçen takipteki kredilerden ve 400 milyar TL’nin üzerindeki yakın izlemedeki kredilerden 2022 yılında 12-15 milyar TL seviyesinde satış beklediklerini ifade eden Ünlüdoğan şunları söyledi:
“Takipteki ve yakın izlemedeki kredi stoku içinde KOBİ ve Ticari segmentteki alacakların payı yüzde 85 seviyesinde fakat bankaların satışlarında bireysel ve KOBİ, ticari alacakları dengeli bir ağırlığa sahip. Bu yıl yapılacak satışların da yarıya yakının bireysel segmentten gelmesini bekliyoruz. Teknolojik altyapımız ve geniş operasyon ağımızla her segmetteki müşteriye çözüm üretmeye hazırız. Sorunlu kredilerin çözümlenmesi konusuna önem veren ve bu konuda öne çıkan kurumlarla iş birliklerimizi artırdık ve 2022’ye yeni yatırımlarla başladık. Bankaların yeni satış ihalelerine de yatırımcı olarak katılacağız. Artan tahsilat gücümüzle sektör liderliğimizi pekiştirerek, yatırımcılarımızın güvenine layık olmayı amaçlıyoruz.”
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı