Şirketlerin sürdürülebilirlik sorunlarına radikal inovasyon bakış açısıyla çözüm üretmeleri için tasarlanan UN Global Compact Genç SKA Yenilikçileri Programı, yenilikçi çözümlere ev sahipliği yaptı. 21 Ekim tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen kapanış etkinliğinde, programa katılan ekipler iklim değişikliğiyle mücadele için karbon ayak izinin azaltılması, gıda atıklarının önlenmesi ve geri dönüşümü, döngüsel ekonomi ile enerji tasarrufu ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının desteklenmesi gibi sürdürülebilirliğin birçok farklı boyutunu ele alan yenilikçi çözümlerini paylaştı.
14 binden fazla imzacısı ile dünyanın en büyük çok paydaşlı sürdürülebilirlik platformu olan UN Global Compact’in ilkini 2019 yılında hayata geçirdiği “Genç SKA Yenilikçileri (Young SDG Innovators)” Programı’nın 2020- 2021 Dönemi Türkiye Kapanış Etkinliği, 21 Ekim’de Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.
16 ülkede eşzamanlı yürütülen UN Global Compact Young SDG Innovators Programı, üye şirketlerin 35 yaş altı, liderlik potansiyeli taşıyan genç yeteneklerini sürdürülebilirlik sorunlarına radikal inovasyon bakış açısıyla çözüm üretmeleri için bir araya getirdi. Programda katılımcılara, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA’lara) yönelik inovasyon için gerekli bilgi, yetkinlik ve araçlar sağlanırken geniş mentör ağı ile de destek verildi. Türkiye’den ilk yıl 18, ikinci yılda 20 şirketin katılımıyla gerçekleşen ve toplamda 10 ay süren bu programda ekipler, kendi şirketlerine özgü tespit ettikleri bir sürdürülebilirlik sorununa potansiyel piyasa değerine sahip, yenilikçi çözümler ürettiler. Katılımcılar aynı zamanda, programın uygulandığı diğer ülkelerden ekiplerle bir araya gelerek onlarla projelerini paylaşma ve fikir alışverişinde bulunma imkanı elde ettiler.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elvan Ünlütürk “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, 2030 yılına kadar dünya genelinde yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele etmek ve iklim değişikliğinin üstesinden gelmek gibi oldukça iddialı ve zorlu hedefler sunuyor. Bu iddialı hedeflere denenmiş yöntemler ve sıradan çözümlerle ulaşabilmemiz mümkün değil. SKA’ların bize vaat ettiği dünyaya ulaşabilmemiz için hayal gücümüzü zorlayan çözümleri hayata geçirecek cesarete ve radikal inovasyona ihtiyacımız var. Bunun gerçekleşmesi için yeni çözümler belirlemeli, ortaklıklar yaratmalı ve genç, yenilikçi beyinlerin engin potansiyelini ortaya çıkarmalıyız” dedi.
Young SDG Innovators Programı Türkiye Program Yöneticisi Gaye Sarıoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda 2019-2020 ve 2020-2021 dönemi katılımcıları program boyunca edindikleri deneyimleri, SKA çözümlerini geliştirme süreçlerini ve programın kariyerlerine katkısını paylaştı.
Impact Hub İstanbul İş Operasyonu Yöneticisi Ekin Gök’ün moderatörlüğünde düzenlenen oturumda yer alan program mentörleri; çevresel ve sosyal fayda odaklı kurumiçi girişimcilik, SKA’lar için paydaşlar arası etkin iş birlikleri ve programın bu kapsamda şirketlere katkısını tartıştı.
Young SDG Innovators Programı Türkiye Kapanış Etkinliği, ekiplerin SKA çözümlerini katılımcılara sunduğu ve geri bildirim aldığı networking bölümüyle sona erdi. 10 aylık program sonucunda, gıda, enerji, kimya, tekstil, finans ve otomotiv gibi birçok sektörde; iklim değişikliğiyle mücadele için karbon ayak izinin azaltılması, gıda atıklarının önlenmesi ve geri dönüşümü, döngüsel ekonomi ile enerji tasarrufu ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının desteklenmesi gibi sürdürülebilirliğin birçok farklı boyutunu ele alan yenilikçi çözümler ortaya kondu.
2020-2021 döneminde programa katılan şirketler:
Akademi Çevre
AKİŞ GYO
Akkök Holding
Allianz Türkiye
Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi (Anadolu Sigorta)
Anadolu Efes
Çalık Denim
Ezcacıbaşı Holding
Erkurt Holding
Formfleks Otomotiv Yan Sanayi
Kibar Holding
Kordsa
Mercedes Benz Türk
Organik Kimya
Sun Tekstil
Turkcell
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası
Türkiye Sinai Kalknıma Bankası (TSKB)
Yıldız Holding
Zorlu Enerji
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı