Göçmen Örgütleri Ağı‘dan (MOND) Irkçılığa Karşı Birlikte Mücadele Çağrısı

Demokrasi İçin Göçmen Örgütleri Ağı (MOND) katılımcısı dernekler, “Demokrasiye sahip çıkalım, ırkçılığa karşı örgütlenelim” çağrısı yapalım” çağrısı yaptılarFRANKFURT / BSHAFrankfurt Kültür ve Eğitim...

Demokrasi İçin Göçmen Örgütleri Ağı (MOND) katılımcısı dernekler, “Demokrasiye sahip çıkalım, ırkçılığa karşı örgütlenelim” çağrısı yapalım” çağrısı yaptılar

FRANKFURT / BSHA

Frankfurt Kültür ve Eğitim Derneği’nin (KUBİ) Rhein-Main Bölgesi’nde geliştirdiği Demokrasi İçin Göçmen Örgütleri Ağı’ndan (MOND) demokrasi içinde yaşama katkıda bulunma ve ırkçılığa karşı etkin mücadele çağrısı yapıldı. MOND‘a Frankfurt‘tan katılan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, “Irkçıların demokrasiye zarar vermelerine, biribirimizden ve toplumdan uzaklaştırmalarına izin vermeyelim. Göçmenler sorunun değil çözümün parçasıdır” dediler.

Irkçılık çaresi bulunumayan virüs gibi

MOND projesine katılan ilk derneklerden Fechenheim Türk Kültür Derneği‘nin Başkanı Habip Alkan, göçmenlerin sorunun değil çözümün parçası olduklarını söyledi.  Avrupa’da hızla yayılan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı ve kendisinden başkasına yaşam hakkı tanımayan ayrımcı zihniyetin hergeçen gün daha da güçlendiğini kaydeden Alkan, “Bu çaresi bulunamayan virüs haline gelmiştir. Bu zihniyeti taşıyanlar, kendi kültürlerini ve dinlerini öğrenememiştir. Öğrenmiş olsalardı daha farklı davranırlardı. Kendi kültürünü bilmeyen başka kültüre saygı duymaz. Kendi inancını öğrenmeyenin başka dinlere saygısı olmaz. Irkçılığa veya İslam düşmanlığına maruz kalındığında tüm sivil toplum örgütleri koordineli, diyalog içerisinde hep beraber ve demokratik hukuk çerçevesinde tepkimizi göstermeliyiz. Bizler birlik olursak gerçek gücümüzü gösterebiliriz. Demokrasiye hep beraber sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

“Birlikten güç doğar”

Türk Alman futbol kulübü Saz Rock‘un Başkanı Engin Bulut, geçtiğimiz yıllarda Frankfurt’un kardeş kentleri Eskişehir ve Tel Aviv’de dostluk turnuvalarına katıldıklarını, düzenledikleri turnuvalara da İsrail ve Türkiye’den takımları davet ettiklerini anımsattı. Bu tecrübeyi projeye aktarmak istediklerini kaydeden Bulut, ırkçılığa karşı mücadeleyi  kültür alışverişi, toplumsal barış, paylaşım ve dostluğu öne çıkararak yaptıklarını belirterek, “Beraber olmak, birlikte mücadele etmek elbette olumlu bir durum. Birlikten güç doğar. Bunu yaparken farklı olan taraflarımıza saygı duyarak ortak olan yönlerimizi öne çıkarmak gerekiyor. Birlikte yemek yapmalar, tanıtım toplantıları, kültürel etkinlikler zenginlik katıyor” dedi.

“Kültürünü tanıdığımız insanları yadırgamayız”

Türk Müziği Gönül Dostları Kültür Derneği yöneticisi Deniz Zobo ise proje ile yapmak istediklerini şöyle sıraladı: “Öncelikle hangi ulustan hangi dernekler var, kültürleri neler öğreneceğiz. Her ulustan insanlar birbiri ile görüşüp varlığıni bilecek. Birbirimize destek verebiliceğimiz konularımız olacaktır. Farklı etnik köken ve kültürden insanlar ile çalışmalarımız birbirimize saygımızı artacak. Kültürünü tanıdığımız insanları yadırgamayız. Müzik ile birleştireceğimiz noktalar olacak. Müzik kendisi birleştirir. Ortak müzik aletlerimiz olacak. İlk fırsatta düzenlemek istediğimiz etkinliklerimiz olacak. Spor, futbol gibi etkinliklerde etnik köken farketmeksizin takımlarda gruplar içinde biraraya geleceğiz. Birbirimizi tanımak, bize haklarımızı savunma konusunda iyi yol almamızı sağlayacak. Almanlar dahil toplumun her kesiminden insanı bu etkinliklere davet etmek, kendimizi tanıtmak, önyargıları yıkmak, bize çok şey kazandıracak.”

Eyalet hükümeti destekliyor

MOND projesi, Kültür ve Eğitim Derneği (KUBİ) tarafından demokrasiyi desteklemek, katılımı güçlendirmek ve ırkçılığa, antisemitizme, İslamofobi ve ayrımcılığa karşı işbirliği içinde etkili olmak hedefiyle başlatılmıştı. Proje, Hessen Hükümeti‘ne bağlı Aşırılığa Karşı Bilgi ve Yetki Merkezi’nin (HKE) “Hessen, Demokrasi için, Aşırılığa karşı Aktif” programının desteğiyle çalışıyor. Aynı zamanda da Frankfurt Belediyesi’nin “Irkçılık ve aşırı sağla mücadele için eylem planı”nın bir parçası olarak faaliyet gösteriyor. Daha ilk günlerde beklenilden büyük ilgi gören projeye Amana e.V., Eritreischer Kulturverein, Zan e.V., DTJW- Deutsch Türkisches Jugendwerk Frankfurt, Türk-Müzigi Gönül Dostlari Kültür Dernegi e.V., FV Saz Rock, Aamana e.V., Türkische Kulturgemeinde Fechenheim, Gaziantep Gemeinde Frankfurt, Verein der guten Sitten / Hamidiye Camii, Frankfurt Dubai Gesellschaft e.V., Makkabi e.V. – Projekt “Kein Platz für Antisemitismus” dernekleri katıldı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri