GÖMBELİ ÜRETİCİ ELMASINI ‘ÇÖPE’ DÖKTÜ!
Üretici aylardır soğuk hava depolarında pazara satılmayı bekleyen elmasını meyve suyu için elden çıkarmak zorunda kaldı. Gömbe’de üreticilerle buluşan CHP’li Özer, “Suya giden ürün kazanç getirmediği için çöpe gitmiş sayılıyor. Emeğinin karşılığını alamayan çiftçi kızgın” dedi.
Antalyalı elma üreticileri isyan etti. Kaş’a bağlı Gömbe Yaylasında CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer ile buluşan üretici, ekim ayından beri soğuk hava depolarında bekleyen elmalarının maliyetine bile satılmamasından dolayı dert yandı. Çürüğü dahi bulunmayan elmaları meyve suyu olması için neredeyse maliyetinin yarısına elden çıkarmak zorunda kalan üreticilerin kızgın olduğunu belirten CHP’li Özer, “Çiftçi isyan ediyor çünkü emeğinin karşılığını alamıyor. Aylardır soğuk hava depolarında duran ürünün satılmasını bekliyor ama alıcı yok. Şimdi mecbur kaldığı için ürünü meyve suyuna gönderiyor. Suya giden ürün ise kazanç getirmediği için üreticinin gözünde çöpe gitmiş sayılıyor” diye konuştu.
ÜRETİMİN ENFLASYONU YÜZDE 50
Gömbe’de üreticileri dinleyen CHP’li Özer, ziyaretinin ardından şu açıklamayı yaptı:
“Üreticimiz üretim ve pazar aşamasında sıkıntı yaşıyor. Üretim aşamasında maliyete yansıyan tüm kademelerde fiyatların yükselmesine karşın devletin herhangi bir önlem ve destekte bulunmamasından şikayetçiler. Örneğin geçen yıl 50 kiloluk gübre 100 lira iken bu yıl 160 lira oldu. Yani açıklanan enflasyon yüzde 15 deniyor ama üretimde enflasyon yüzde 50 oranında. Bugün üreticimiz zor şartlar altında üretime devam ediyor ama ürününü satamıyor. Pazar aşamasındaki bu sıkıntı ise kazanç sağlayamamasına yani üretiminin ve emeğinin karşılığını alamamasına neden oluyor. Bir üreticimiz mesela, biz ölüyoruz ama üretici ölürse tüketici nasıl yaşar sorumlular bunu düşünmeli, dedi. Haklı değil mi?”
SORUNLARI UMURSAMAMAK ETİK DEĞİL!
Yaptığı açıklamada üreticinin özellikle mazot desteği beklediğini de vurgulayan CHP’li Özer, şu ifadelerde bulundu:
“Üreticimiz diyor ki, gemilere ucuz mazot verilirken neden devlet bizi görmüyor. Üreticiye mazot desteği şart, vergi alınmayabilir ya da yüzde 50’si hibe edilebilir ama mutlaka devlet el uzatmalıdır. Bu umursamazlık doğru ve adaletli değil. Evet, bizim insanımız toprağını her koşulda ekme çabasında ama bu nasılsa böyle gider diyerek yöneticiler sorunları çözümsüz bırakamaz. Bu etik değildir. Bir üreticimiz arazilerimizi Katar’a mı satalım, topraklarımızı mı bırakalım, diye dertlendi örneğin. Bu yakınma üzüntü vericidir. Unutulmasın, üretim azalırsa gıda sıkıntısı çekilir. Venezuela örneği var işte, hem kendisine hem başkalarına yetip de artan bir üretimi varken yanlış uygulama ve politikalar neticesinde sadece 20 yılda gıda kıtlığı yaşayan bir ülke duruma geldi. Ders alınacak nitelikte bir örnektir bu.”