Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya’nın arıcılık konusundaki başarısı ve potansiyelini anlattı. İlçenin, yıllık 232 ton bal üretimiyle adından söz ettirdiğini belirten Rüzgar, arıcılığın yerel ekonomiye katkısına dikkat çekti.
Arıcılıkta Alanya’nın Rolü
Rüzgar, Alanya’da 28 bin 300 kovan ve 442 arıcıyla önemli bir üretim gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca, bölgenin zengin bitki florasının, dışarıdan gelen 540 gezginci arıcı için cazibe merkezi olduğunu belirtti. Arıcılığın, bitkilerin döllenmesine yardımcı olarak doğanın döngüsüne katkı sağladığını söyledi.
Eğitim ve Destekler Devam Ediyor
Alanya’da arıcılık faaliyetlerinin güçlenmesi için 3 bin 200 kişiye arıcılık kursları düzenlendiğini vurgulayan Rüzgar, bu yıl da yeni kurslar planladıklarını belirtti. İlçede, Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla kovan başına sağlanan desteklemelerle üreticilere katkı sağlanıyor.
Antalya ve Türkiye Genelinde Arıcılık
Rüzgar, Antalya’da toplam 244 bin 655 adet kovan bulunduğunu ve 2 bin 280 ton bal üretildiğini açıkladı. Türkiye genelinde ise 9,3 milyon kovan ile 116 bin ton bal üretimi gerçekleşiyor. Bakanlık, üreticilere destek sağlarken, tüketicilere güvenilir bal ulaştırmak için analiz çalışmaları yürütüyor.
Sahte Bal Endişesi Yok
Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, sahte bal endişelerine karşı alınan önlemlere de değindi. Gerçek ve güvenilir balın tüketiciye ulaştırılması için sürekli analizlerin yapıldığını belirten Rüzgar, Alanya’nın bu alandaki öncü rolünü vurguladı.
Alanya’nın Doğal Gücü
Alanya, zengin doğal florası ve arıcılık faaliyetleriyle sadece yerel üreticiler için değil, gezginci arıcılar için de bir çekim merkezi. İlçede sürdürülen projeler, kırsal kalkınmayı destekleyerek bölge ekonomisine katkı sağlıyor.