Alanyalı turizmciler darda! Artan maliyetler sektörü dibe çekiyor

Alanya'daki tekne turizmcileri, kur artışı ve akaryakıt gibi maliyetlerin yükselmesi nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor. Teknelerin yarı kapasiteyle çıkmak zorunda kaldığı bu süreçte işletmeciler, kar marjlarının sıkıştığını ve zarar ettiklerini ifade ediyor.

Alanya'nın sahil kesiminde bulunan İskele Rıhtım Caddesi, turistlerin favori rotalarından biri olarak öne çıkmaya devam ederken, bölgedeki tekne ve yat turizmcileri, kur artışı, akaryakıt gibi çeşitli zamlarla maliyetlerin arttığını ve bu nedenle zorlu bir dönemden geçtiğini belirtiyorlar. Yerel işletmeciler, teknelerinin maliyetlerini karşılayamayarak zarar ettiklerini dile getiriyorlar.

Yakıt maliyetlerinin ve bakım giderlerinin sürekli olarak yükseldiğini vurgulayan işletmeciler, bu durumun, işletmelerin kar marjlarını sıkıştırıp, ayakta kalmayı zorlaştırmasına neden olduğuna dikkat çekiyor.

Mehmet Fatih Sarı adlı sektör çalışanı, "Gelirler, maliyetleri tamamen karşılamıyor. Döviz kurlarına ve altına zam gelmeden önceki fiyatlarla şu anki fiyatlar arasında yeme, içme ve mazot olarak yüzde 80 fark var. Bize kalan yüzde 20 ve zorlanıyoruz. Talebimiz, zamların geri çekilmesi. Tekneler yarı kapasiteyle gidiyor, her şey pahalı olduğu için mecbur turlara da yansıtıyoruz ama yüzde 80 zarar ediyoruz" sözlerini kaydetti.
Kapıda müşterilere fiyat vermekten çekindiklerini ve turistlerin ilk olarak fiyat sorduğunu belirten Ercan Demir adlı sektör çalışanı, "Yerli ve yabancı turistlerin direkt sorduğu soru 'Ne kadar?' Alanya artık turistlere pahalı geliyor. Maliyetler artmış, mazot, gıda ürünleri her gün artıyor. Şaşırdık, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tekneyi yarı kapasiteyle çıkarıyoruz. Zarar ediyoruz, saatlik turlar düzenliyoruz. Söylediğimiz fiyatlar çok geliyor, müşterilerle sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatlar sabit olsa biz de ona göre fiyatları düzenleriz" ifadesinde bulundu.

Alanya Yatçılar ve Gezi Tekneleri Deniz Yolcu Taşıma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Vural, "Mesleğimiz, turizmi canlandırmak. Ülke ekonomisine döviz kazandırmak istiyoruz ama son zamanlarda teknelerin akaryakıt fiyatlarındaki artış beni ve meslektaşlarımı ciddi anlamda etkiledi. Yıllar önce 6 Liraya almış olduğumuz mazot, şu an 37-38 TL civarında. Mazotun 6 Lira olduğu dönemde tekneme binen her müşteriden 10 Euro alırken, bugün, 38 lira olduğu dönemde yine 10 Euro alıyorum. Teknede 5 tane sigortalı personel çalıştırıyorum. Denizciler olarak zor durumdayız, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Ekonomik durumu iyi olan müşteri de yok. Kasada para olmadıktan sonra tekne 500 kişiyle çıksa ne olur çıkmasa ne olur" açıklamasında bulundu.
Yakup Güven adlı sektör çalışanı ise, "Tabii sıkıntılar var ama düzeleceğini umut ediyorum, bu günleri de atlatacağız" yönünde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri