Alanya’ya rağbet çok olunca pek çok plaj adeta çadır kente döndü. Memleketlerinde kurban ibadetini tamamladıktan sonra gece saatlerinde gelip araçlarında sabahlayan ve sabah denize girenler otoparkları doldurdu. Yurdun dört bir köşesinden gelen ve kimi yer bulamadığı, kimi de otele para vermemek için araçlarda sabahlayan tatilcilerin ortaya koyduğu görüntüler ise pes dedirtti. 'Böyle tatil olmaz' dedirten görüntülerde otomobillerini otel gibi kullanıp içinde üç, dört kişi yatanlar, yine araçlarının başına kurdukları sofrayı olduğu gibi çöplük halinde bırakıp uykuya dalanlar ile açık havada yere serdikleri battaniyeler ya da şezlongların üzerinde sıralanmış şekilde uyuyanlar dikkati çekti. Plajlarda, parklarda, bahçelerde ve otoparklarda istenmeyen görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaşan vatandaşlar tepki gösterdi.
‘NAHOŞ GÖRÜNTÜLERİ BİR DAHA YAŞAMAMAMIZ GEREKİYOR’
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili, “Öncelikle bahsi geçen olumsuz görüntüler yalnızca Alanya’da değil hemen hemen tüm tatil yörelerinde, özellikle sahil bölgelerinde yaşandı. İrtibatta olduğumuz diğer bölgelerdeki arkadaşlarımız da bayram tatili döneminde benzer olumsuzluklardan bahsettiler. Konuyu Alanya özelinde değerlendirdiğimizde; çevre illerden en yakın ulaşılan sahil kenti olmamız, tesislerimizin dolu olması, buraya gelen vatandaşlarımızın ve ülkemizde ikamet eden yabancıların bir kısmının da ekonomik nedenlerle otelleri tercih etmemeleri bu görüntülere sebep oluyor. Bir diğer yandan farklı ülkelerden ikamet amaçlı bölgemize gelmiş ve başka şehirlerde ikamet edip de Alanyamıza tatil amaçlı gelen farklı ülke insanlarının kültürleri ve farklı eğlence anlayışları da bu görüntülerde etken. Sonuç olarak, demokrasi ve hukuk kuralları çerçevesinde, insanların seyahat özgürlüğünü de kısıtlamaksızın bir dizi önlemler alarak bu olumsuz, nahoş görüntüleri şehrimiz adına bir daha yaşamamamız gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
‘DÜZENLEMELER VE CEZAİ YAPTIRIMLAR LAZIM’
Alanya Turizm Tanıtma Vakfı Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, “9 günlük bayram tatilinde, iç kesimlerde yaşayan vatandaşlarımız, sahil kentlerine hücum etti. Otel rezervasyonu yapmadan gelen, plaj ve parklarda konaklayan vatandaşlar ilginç görüntüler oluşturdu. Alanya kendi nüfusunun 2-3 katı misafir ağırlamak durumunda kaldı. Bayram tatilini, disiplinsiz ve çevre bilinci olmadan geçiren insanlar, kendi şehirlerinde yapmadıkları hareketleri sahil kentlerinde yaptılar. Nüfusun birkaç katı insana hizmet vermek, şehrin çalışanları için çok zor. Oldukça büyüyen ve kalabalıklaşan Alanya’da, sakin günlerde bile çok yoğun çalışan ekipler, bayram döneminde ekstra mesai harcadılar. Tüm sahil kentlerinde yaşanan bu durum, aslında toplumsal bir sorun, Alanya’ya özel bir olgu değil. Alanya’daki tüm ekiplerin canla başla çalıştığını görüyoruz. Önemli olan insanımıza çevre bilinci ve şehre saygıyı öğretmek. Bu konuda devlet büyüklerimizin düzenlemeler ve cezai yaptırımlar uygulaması yerinde olur" dedi.
‘CAYDIRICI ÖNLEMLER ALMAK KAÇINILMAZDIR’
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Cimrin ise "Ramazan ve Kurban Bayramı tatilleri ne kadar uzun olursa İç Anadolu'dan ve diğer şehirlerden o kadar çok yerli ziyaretçi alıyoruz, bu yıllardır yaşadığımız bir durum. Kısa bir süre için olağanüstü bir misafir sayısına ulaşıyoruz. Bu ziyaretçilerin bir kısmı otel rezervasyonlarıyla geliyor, kimi de herhangi bir parkta ya da araçlarında uyumayı tercih ediyor ve ortaya istemediğimiz görüntüler çıkıyor. Aynı durumu sadece biz değil başka turizm merkezleri de yaşıyor. Bu yıl Bodrum'da da araçlarıyla gelen yüzlerce tatilci parklarda ve plajlarda gecelemeyi tercih etti. Bu konuda Belediye Meclis kararları ve Kabahatlar Kanunları ile tatilciler kolluk kuvvetleri ve zabıta görevlilerince yerinde uyarılmaya çalışılsa ve cezalar yazılsa da hepsine yetişmek mümkün değil. Ancak bu birkaç gün içinde meydana gelen görüntülerin medya ve sosyal medya üzerinden yarattığı etki gerçeğin çok üzerinde bir algıya sebep oluyor ve kent imajımızı zedeliyor. Alanya, akıllarda bu görüntülerle kalmayı ve anılmayı hak etmiyor. Bu konuda çözüm önerilerim öncelikle bu gibi otel rezervasyonu olmayan ve otelde kalma niyetinde olmayan tatilciler için geceyi geçirebilecekleri boş alanlar tespit edilmeli ve buralarda gerekirse temel ihtiyaçları da giderilmeli, buralarda giriş ücreti de alınmalı. Şehir girişlerinde Alanya'ya giriş yapan araçlara bu bilgiler broşürlerle ve önceden yapılacak duyurularla ulaştırılmalı. Bunun dışında davranacak tatilcilerin maruz kalacağı cezalar da kendilerine hatırlatılmalı. Tatilci buna göre kalıp kalmamak konusunda tercihini yapmalı. İç Anadolu'da yaşayan her vatandaşımızın sahil kesimlerine gelmeye ve denizi görmeye, dinlenmeye, tatil yapmaya hakkı vardır. Şehrimizin de, hem tatilcilerin hem de şehir sakinlerinin iyiliği için gerekli şartları oluşturma ve uygulamaya aynı şekilde hakkı vardır. Bir turizmci ve vatandaş olarak beni asıl rahatsız eden, kendi yaşadıkları şehirlerde cesaret bile edemeyecekleri ve kendi kardeşlerine yakınlarına yapılmasını asla kabullenmeyecekleri her türlü davranışı tatil yerlerinde sergileyen ve diğer misafirleri rahatsız edip herkesi huzursuz eden misafir tipidir. Bunlarla da ilgili caydırıcı önlemler almak kaçınılmazdır" diye konuştu.
‘EMPATİ YAPARAK DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR’
ALTAV Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Topçu ise "Özellikle son yıllarda maalesef yine görmek istemediğimiz manzaraların yaşandığı yoğun geçen bir bayram yaşadık. Ve yine aynı konular üzerine aynı şikayetlerimizi dile getiriyoruz. Hatta bir adım daha ileri giderek bayramların kış dönemine gelmesini iple çekiyoruz. Sebepleri ortada. Hep söylediğimiz gibi yoğun yerli ve yabancı misafir trafiğinin yaşandığı böylesi günlerde tatil kültürümüzün henüz tam oturmadığını görmekten üzüntü duyuyoruz. Bu denetimin caydırıcı olmasının yanında gelenlerin bu konuda daha bilinçli davranması ilede alakalı. Bunun düzelmesi kısa dönemde zor gözüküyor. Ancak özellikle eğlence merkezlerinin şehir dışına taşınması ve bu günlerde araç trafiğine kısıtlama getirecek önlemlerin alınması en azından şehrin cazibe noktalarındaki istenmeyen görüntülere engel olur. Aksi takdirde bu görüntülerin ve olayların yaşandığı ilçemize oluşan misafir profilinde herhangi bir değişiklik olmaz. Hep söylediğimiz gibi konaklama tesislerimiz büyük oranda yenilendi ve hizmet konusunda elinden geleni yapıyor. Ancak gelen misafir otel dışına adımını attığından itibaren tamamen farklı bir görüntüyle karşılaşıyor. En basitinden Alanya içinde apartman ve restaurantların bir çoğunun çöp kova veya konteynerlerinin kapağı yok ve bu sıcaklarda bunun bir misafir gözünde nasıl göründüğünü empati yaparak düşünmemiz gerekiyor. Umudumuz küçük gibi görünen ayrıntılardan başlayarak tüm sorunların giderildiği ve misafirlerin rahatsız olmadığı ve edilmediği kalabalıklar yaşayacağımız tatil dönemlerinin yaşanması" şeklinde konuştu.