CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir, “Bilindiği üzere, Antalya-Alanya arasında inşa edilmesi planlanan otoyolun ihalesin yapıldığı duyuruldu. Açık kaynaklardan derlediğimiz bilgilere göre proje, Serik Kavşağı’ndan başlayacak, daha sonra doğuya yönelerek Serik ve Manavgat ilçelerinin kuzeyinden geçerek Alanya Konaklı’da sona erecek. Otoyol, 84 kilometre 2×3 şeritli otoyol ve 38 kilometre 2×2 şeritli bağlantı yolu olmak üzere toplam 122 kilometre uzunluğunda olacak. Proje kapsamında 7 kavşak, 8 tünel ve 19 viyadük bulunacak" dedi.
"PROJENİN BİLİNMEYENLERİ ÇOK FAZLA"
Kandemir, “İlgili bakanlıktan yapılan açıklamada, projenin tamamlanmasıyla bölge turizminin gelişimi, seyahat süresinin kısaltılması, yakıt tüketimi, araç bakımı ve onarım giderleri gibi ekonomik kayıpların azaltılmasının hedeflendiği belirtildi” diyerek, ihalesi yapılan projenin bilinmeyen taraflarına işaret etti. Kandemir, “Projede Hazine garantisi var mı? Projede üstlenici firmaya yolcu geçiş garantisi verildi mi ya da verilecek mi? Verildi ise kaç araç geçişi garanti edildi? Ne kadar süreyle garanti edildi? Geçiş ücreti ne kadar olacak, Yabancı para mı Türk Lirası mı olacak? Bu soruların cevabını bilmeden ekonomik bir değerlendirme yapmak mümkün değildir” diye konuştu.
"MEVCUT HALİYLE KAMU YARARI SAĞLAMASI ZOR"
Kandemir konuşmasında bir başka hususa daha vurgu yaparak “Diğer taraftan, projenin mevcut haliyle kamu yararı sağlaması zor görünüyor. Neden mi? Proje 135 kilometrelik Antalya-Alanya yolunun 84 kilometrelik bölümünü kapsıyor. Proje Antalya’dan değil, Serik’in kuzeyinden başlıyor. Alanya’nın kuzey batısında sona eriyor. Projenin kalan 38 kilometrelik bölümü otoyol ile mevcut D-400 Karayolu arasında erişimi sağlayacak bağlantı yollarından oluşuyor. Yolun bu haliyle inşa edildiğini varsayarsak, Antalya merkezden gelecek araç Serik’e kadar D-400 Karayolu'ndan gelecek, sonra kuzeye yönelerek otoyola ulaşacak, otoyoldan devam edecek. Alanya yakınlarında bu defa otoyoldan güneye yönelerek Konaklı bölgesinde tekrar D-400 Karayolu'na bağlanarak Alanya’ya ulaşacak. Aracın Antalya’dan Alanya’ya ulaşmak için katedeceği mesafe 135 kilometre yerine asgari 150 kilometreye uzayacak. Bir başka örnek verelim. Antalya Havalimanı'ndan yolcularını alan minibüs Belek’te yolcu indirecek, Serik’te kuzeye yönelerek otoyola çıkacak, sonra Çolaklı ve Side yolcuları için otoyoldan çıkarak güneye inecek, yolcularını bıraktıktan sonra tekrar kuzeye yönelerek otoyla çıkacak. Farklı turizm bölgelerinde konaklayacak yolcusu olan bir taşıt otoyola girme ve çıkma işini 5 kez yapacak. Kat edeceği mesafe asgari 173 kilometreye ulaşacak. Ayrıca otoyla her giriş – çıkış için geçiş ücreti de ödeyecek. Projenin bu haliyle bırakın seyahat süresini kısaltmayı tam tersine seyahat süresini uzatacağı, yakıt giderlerini artıracağı, ayrıca bir de otoyol geçiş ücreti adıyla yeni bir maliyet oluşturacağı anlaşılıyor" ifadelerini kullandı.
Kandemir yaptığı açıklamasında, “ihale edilen otoyol Alanya trafiğine hiçbir çözüm getirmeyecek. Şehri aşacak araç trafiğinin şehirden transit geçmesini sağlayacak bir bölüm içermiyor. Otoyolun diğer otoyollarla, havalimanlarıyla, raylı sistemle hiçbir bağlantısı yok. Otoyol Alanya’nın içinden geçen transit trafiği kesinlikle şehir dışına alacak, otogar bağlantısı düşünülerek Mahmutlar – Kargıcak bölgesinden doğu girişi olacak şekilde planlanmalı” dedi.
"ALANYALILARIN İTİRAZLARI GÖRMEZDEN GELİNDİ"
Kandemir, ihale edildiği duyurulan otoyol ihalesi ile ilgili çok dikkat çekici bir hususa daha işaret etti. “Bilindiği üzere, bahse konu otoyol ihalesi daha önce birkaç kez iptal edilmişti. Öğrendiğimiz kadarıyla, iptal edilen son ihaleden sonra projenin Manavgat bölümünde itiraz edilen bir bölümde yol 1,5 kilometrekadar kuzeye kaydırılmış. Buna karşın aynı şekilde itiraz edilen Emişbeleni bölgesi ile Oba bölgesindeki güzergâh ise değiştirilmemiş. Bir başka ifadeyle, Manavgat’ın siyasileri Ankara’da daha baskın çıkmışlar, Alanyalı hemşehrilerimiz ise her zamanki gibi yine yalnız bırakılmıştır” dedi.