Henley Pasaport Endeksi, dünya genelindeki 199 pasaportu, vizesiz seyahat edebildikleri destinasyon sayısına göre sıralar. Bu sıralama, ülkelerin vatandaşlarının vizesiz erişebildiği destinasyon sayısına dayanır. Üç ayda bir güncellenen verilere göre, Singapur, Almanya ve İspanya, 1. sırada yer alırken, Japonya 2. sırada bulunuyor. Türkiye, 114 ülkeye vizesiz seyahat imkanıyla 52. sırada yer alıyor.
Pasaportlar Arası Küçük Farklılıklar
Vizesiz erişim sayıları aynı olan pasaportlar arasında, vizesiz, varışta vize ve eTA ile girilebilen ülke sayıları açısından küçük farklılıklar görülebilir. Örneğin, Hollanda ve Danimarka pasaportları, her ikisi de 188 ülkeye vizesiz erişim sağlasa da, bu erişimlerin dağılımında farklılıklar bulunmaktadır.
En Güçlü ve Zayıf Pasaportlar
Henley Pasaport Endeksi’nin yayınladığı son listeye göre, dünyanın en güçlü pasaportları arasında Singapur, Almanya, İspanya, Japonya, Güney Kore, Finlandiya, Fransa ve İsveç yer alıyor. Diğer yandan, dünyanın en zayıf pasaportları arasında Afganistan, Irak, Pakistan, Filistin ve Bangladeş bulunuyor.
Küresel Seyahat Özgürlüğü
Bu endeks, pasaportların küresel seyahat özgürlüğüne göre değerlendirilmesini sağlar. Vizesiz seyahat edebilme imkanı, ülkelerin dış politikasının gücünü ve uluslararası ilişkilerdeki konumunu yansıtır. Bu sıralama, dünya vatandaşlarının uluslararası hareketliliğini ve seyahat özgürlüğünü gösteren önemli bir göstergedir.
Henley Pasaport Endeksi’ne göre yayınlanan son liste ile dünyanın en güçlü ve en zayıf pasaportları şu şekilde: (İlk 7 sıra normal sıraya göre, diğerlerinin orijinal listedeki sırası ise yanlarında verilmiştir.)
- Singapur, Almanya, İspanya
- Japonya
- Güney Kore, Finlandiya, Fransa, İsveç
- Avusturya, Danimarka, İrlanda, Hollanda, İngiltere
- Norveç, Belçika, Malta, Portekiz
- Polonya
- ABD, Avusturalya, Kanada
- Slovenya – 9
- Birleşik Arap Emirlikleri – 14
- Arjantin – 18
- Brezilya – 20
- Meksika – 22
- Sırbistan – 34
- Rusya -51
- Türkiye – 52
- Güney Afrika – 55
- Suudi Arabistan – 65
- Çin – 67
- Endonezya – 72
- Hindistan – 84
- Nijerya – 98
- İran- 99
- Kuzey Kore – 102
- Bangladeş – 103
- Filistin – 104
- Pakistan – 108
- Irak- 110
- Afganistan – 111