Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun İstanbul'da bir motokuryeye çarpması ve sonucunda kuryenin ölümü, Türkiye'deki motokuryelerin çalışma koşulları ve yaşadıkları iş cinayetlerini tekrar gündeme getirdi. Bu trajik olay, motokuryelerin zorlu meslek yaşamını ve karşılaştıkları güvenlik risklerini ortaya koydu.
CHP'den Motokurye Güvenliği İçin Çağrı
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 2022 yılında 18 yaş altı 7 çocuk işçi motokuryenin hayatını kaybettiğini ve İstanbul'da en fazla motokurye ölümünün yaşandığını belirterek, iktidara motokuryelerin güvenliği için önlem alma çağrısında bulundu. İlgezdi, özellikle küçük işletmelerde çalışan motokuryelerin iş cinayetlerine daha sık kurban gittiğine dikkat çekti.
Kurye Hakları Derneği'nin 2022 yılı raporuna göre, geçen yıl en az 58 motokuryenin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği bilgisi verildi. İlgezdi, bu artışın sektördeki kaçak işçi çalıştırma ve çocuk işçi kullanımı gibi sorunlardan kaynaklandığını vurguladı. Ayrıca, üniversite öğrencilerinin ve diğer meslek gruplarından insanların ek iş olarak motokuryelik yapmaları da dikkat çeken bir konu oldu.
İlgezdi, motokuryelerin yaşamlarını iyileştirmek için çeşitli taleplerde bulundu. Bu talepler arasında motokurye ölüm ve yaralanmalarına ilişkin istatistiklerin tutulması, motokuryelik mesleğinin çalışma koşullarına dair araştırmalar yapılması, yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi ve esnaf kuryelerin sosyal güvencelerinin teminat altına alınması yer alıyor. Ayrıca, çalışma saatlerinin yasal ve insani koşulları aşmaması, kayıt dışı ve güvencesiz çalışmanın denetlenmesi ve kuryelerle iş birliği yapılması gerektiği belirtiliyor.
CHP Milletvekili, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın, kuryelik yaparken hayatını kaybeden çocukların davalarına müdahil olması ve bu davaların bir çocuk hak ihlali olarak değerlendirilmesi için gerekli girişimlerde bulunulması gerektiğini de vurguluyor. Bu açıklamalar, Türkiye'de motokuryelerin karşılaştığı zorlukları ve ihtiyaç duydukları değişiklikleri ön plana çıkarıyor.