1221 yılında Sultan Alaaddin Keykubat tarafından Alanya'nın fethedilmesinin ardından inşa ettirilen ve her yıl binlerce yerli ile yabancı turistin ziyaret ettiği Alanya Kalesi'ne tarih ve çevre bilinci olmayan kişiler tarafından zarar verilmeye devam ediliyor. Kızılkule'den Tophane Mahallesi'ne uzanan karşılıklı 2 surun üzerine sprey boyayla yazılar yazılmaya ve etrafa atıklar atılmaya devam ediliyor.
İÇKİ ŞİŞELERİ, GİYSİ, BATTANİYE, AHŞAP GÖRMEK MÜMKÜN
Kızılkule'den Tophane'ye uzanan ve karşı tarafında da bulunan surların üzerinde sprey boya ile yazılmış çeşitli yazılar yer alıyor. Surların arasında kalan bölümde ise etrafa atılmış çok sayıda içki şişesi, izmaritler, giysi, battaniye ile ahşap malzeme görmek mümkün. Bazı bölümlerde surların içerisine atık atılıp içerisine yazılar yazılmış durumda. Surların bir bölümünün üzerinde ise taş, sopa, cam şişe ve kırılmış porselen tabak yer alıyor. Alanya Kalesi'nin surlarına zarar verilmesi ve etrafının bilinçsizce kirletilmesi tarihe saygısızlık olarak tepki çekti.
5 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. maddesine göre, kültür ve tabiat varlıklarına zarar verenlere 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası veriliyor. Kanunun 65. maddesinde, “Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile izin alınmaksızın insani ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır” ifadesi yer alıyor.