Hareket, Türkiye’nin enerji ihracatında önemli bir görev üstleniyor. Samsun’da bulunan 240 MW Doğalgaz Kombine Çevrim Enerji Santrali'ne ait ağırlıkları 90-172 ton arası değişen 8 ağır ve 10 gabari dışı parçayı yaklaşık 4 bin km mesafedeki Özbekistan Taşkent’e üç ay gibi kısa bir sürede ulaştıran Hareket, şimdi de İzmir Aliağa’daki 270 MW Doğalgaz Kombine Çevrim Enerji Santrali’nin Özbekistan Buhara’ya taşınması projesini üstlendi.
60 yılı aşkın bir süredir Türkiye’nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde başarılı projelere imzasını atan Hareket, gerçekleştirdiği projelerle Türkiye ekonomisine değer yaratmaya devam ediyor. Bu çerçevede Hareket, Özbekistan’da yılda 510 MW enerji üretimi sağlayacak iki enerji santralinin söküm, vinç ve taşıma hizmetlerini üstlendi.
Santral üç ay gibi rekor bir sürede 4 bin kilometre taşındı
Hareket, 240 MW Doğalgaz Kombine Çevrim Enerji Santrali'ne ait en ağırı 172 ton olan tüm ekipmanları yaklaşık 4 bin km mesafedeki Özbekistan Taşkent’te bulunan Kirbay bölgesindeki yerine üç ay gibi çok kısa bir sürede ulaştırdı. Parçalar, Samsun Limanı’ndan kanal gemisine yüklenerek Karadeniz ve Don-Volga Kanalı üzerinden Hazar Denizi’nde Hareket'in hizmet verdiği Bautino Ağır Yük Terminali’nde tahliye edildi. Ardından da yol şartlarına uygun 144 akslık hidrolik araçlar ile Taşkent Kirbay bölgesine taşındı ve gantry kaldırma sistemi ile yerlerine monte edildi. Tesisin diğer aksamları ise Türkiye’den 272 adet gabarili ve standart araçlarla kara yolu üzerinden bölgeye taşındı.
Özbekistan’a ikinci santral İzmir’den taşınıyor
Hareket, şimdi de İzmir Aliağa’da bulunan 270 MW Doğalgaz Kombine Çevrim Enerji Santrali’nin 3500 km uzaklıktaki Özbekistan Buhara’ya taşınması projesini gerçekleştiriyor. Taşıması devam eden projenin de üç ay içinde tamamlanması hedefleniyor.
Santrale ait ağırlıkları 116-180 ton arasında değişen 30 adet ekipman İzmir’deki fabrikadan alınarak hidrolik dorselerle önce Aliağa Limanı’na, sonrasında da limandan yüklenerek Karadeniz ve Don-Volga Kanalı üzerinden Hazar Denizi’nde Hareket'in hizmet verdiği Bautino Ağır Yük Terminali’nde tahliye ediliyor. Ağırlıkları 20-50 ton arasında değişen parçalar ise 560 adet tenteli&lowbed araçlarla Buhara’ya ulaştırılıyor. Bunların yanı sıra proje özelinde Türkiye içi 3 adet 125 ton trafo ve 23 adet sal kasalık yük taşıması gerçekleştirilmiştir.
Türki Cumhuriyetlerden enerji santrallerine yoğun talep var
Türkiye’nin son yıllarda enerji ihracatı konusunda çok önemli adımlar attığına dikkat çeken Hareket Genel Müdürü Abdullah Altunkum, şunları söyledi: “Ülkemizde son yıllarda faaliyet göstermeyen fakat çalışır durumdaki doğalgaz kombine çevrim enerji santralleri özellikle Türki Cumhuriyetlerden talep görüyor. Bu santrallerin ihracatı ülke ekonomisine çok ciddi bir katkı sağlıyor. Ancak bir enerji santralinin başka bir ülkeye taşınması çok zorlu bir süreçtir. Hareket olarak uzman kadromuz ve güçlü ekipmanlarımızla söküm, vinç ve taşıma hizmetlerini başarıyla gerçekleştirerek santral ihracatında önemli bir rol üstleniyoruz.’’
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı