Pera Müzesi’nin “29,9 km Söyleşileri” yeni konu ve konuklarla devam ediyor. İstanbul kıyı şeridinin insan eliyle değişen çizgisinin ve kentsel dönüşüm sürecinde Fikirtepe’de yaşanan başkalaşımın masaya yatırılacağı üçüncü etkinlik, 9 Haziran’da Zoom uygulaması üzerinden ücretsiz gerçekleşecek.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi tarafından düzenlenen Istanbul Unbound: Environmental Approaches to the City (Bendine Sığmayan İstanbul: Kente Çevresel Yaklaşımlar) konferansında gündeme taşınan konular, 29,9 km Söyleşileri ile mercek altına alınıyor. Ekoloji ve sanat kolektifi birbuçuk’un aynı adlı video programından yola çıkan söyleşilerde daha önce, Calx ruderalis Istanbulensis isimli inşaat atıkları ve nesli tükenen İstanbul balıkları ekseninde “ekolojik hüzün” teması masaya yatırıldı.
Söyleşi serisinin 9 Haziran Çarşamba günü gerçekleşecek üçüncü etkinliğinde konuşmacılar, kentsel dokudaki başkalaşımı, tahribatı ve doğal-yapay arası belirsizleşen çizgiyi tartışacak. Söyleşinin ilk bölümünde İstanbul’un kıyı çizgilerinin son 10 yıldaki değişimi, doğal ve kültürel yapılar arası sınırlar üzerinden irdelenirken, ikinci bölümde Fikirtepe’nin dönüşüm süreçleri ve bölgede yaratılan sosyo-mekânsal ayrışma gündeme taşınacak.
Sınırları bulanıklaşan bir kıyı şeridi
29.9 km Söyleşileri’nin üçüncü etkinliği, İstanbul’un kıyı şeridinde, özellikle son 10 yılda yaşanan belirgin değişikliği tartışmaya açan bir söyleşiyle başlıyor. Etkinlik, şehrin çeşitli noktalarında hayata geçirilen dolgu çalışmaları, Haliç’teki çamur birikimi, sahil şeridinde beton dökülen yürüyüş alanları ve kıyı dokusuna diğer müdahalelerin yarattığı değişimi uydu görüntüleri üzerinden inceleyen Bu Bir Çizgi Değildir başlıklı video çalışmasından yola çıkıyor. Kıyı şeridini su ve kara ekosistemlerinin bir araya geldiği müşterek bir sistem olarak ele alan konuşmacılar, bu sistemin günümüzde geldiği noktayı ve başkalaşımını farklı bir perspektiften inceliyor. Doğal oluşumlar ve yapay müdahaleler arası bulanıklaşan sınırların masaya yatırılacağı söyleşi, Feride Çiçekoğlu, Gökçen Erkılıç ve Ahmet Ünveren’in katılımı ile gerçekleşiyor.
Çarpık kentleşme örneklemi olarak Fikirtepe
Etkinliğin ikinci söyleşisi ise Fikirtepe semtinin son 10 yıldaki değişimini konu alıyor. 1950’lerde gerçekleşen yoğun göç dalgasıyla gecekondulaşan Fikirtepe Höyüğü, 1970’li yıllarda Boğaz Köprüsü ve çevre yollarının kullanıma girmesiyle yoğun bir nüfusu barındırmaya başlar. Sonrasında neredeyse bir sınır görevi gören semt, şehri sosyo-mekansal olarak ikiye ayırır. Bu sosyal ve mekansal dönüşümü inceleyen Fikirtepe: İstanbul Kentleşme Tarihinde Bir Kara Leke başlıklı video çalışması çerçevesinde gerçekleşecek söyleşinin konuşmacıları Engin Akgüzel, Murat Germen ve Haluk Diriker.
Etkinlik Programı:
9 Haziran Çarşamba
18.30 “Bu Bir Çizgi Değildir”: İstanbul’un Kıyı Çizgisi Ekotonu Üzerine Bir Kartografi
Feride Çiçekoğlu, Gökçen Erkılıç, Ahmet Ünveren
19.15 Fikirtepe: İstanbul Kentleşme Tarihinde Bir Kara Leke
Engin Akgüzel, Murat Germen, Haluk Diriker
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı