İzmir Deprem Raporu !

İzmir Tabip Odası İzmir Depremi Raporu’nu yayınladı. Deprem bilançosunun da yer aldığı raporda önemli başlıklara dikkat çekildi.Rapordan başlıklar şöyle,İzmir şiddetle sallamaya başladı. 15-20 saniye kadar süren sarsıntı...

İzmir Tabip Odası İzmir Depremi Raporu’nu yayınladı. Deprem bilançosunun da yer aldığı raporda önemli başlıklara dikkat çekildi.

Rapordan başlıklar şöyle,

İzmir şiddetle sallamaya başladı. 15-20 saniye kadar süren sarsıntı sonrası kimileri için hayat sonsuza kadar durdu. Kimileri kısa süren bir şaşkınlığın ardından kendini evin dışına atma telaşındayken, kimileri kendini olduğu yerde hareketsiz kalıp ne yapacağına karar verememe noktasında buldu. Kentin göreceli dar bir alanında yıkılan binaların verdiği dehşet ve acıyla birlikte dayanışma hemen devreye girdi ve olaydan sağ kurtulanlar yıkılan binalarda kurtarma çabalarına girişti. Deprem Ege Denizi’nde Sisam adası açıklarında (Seferihisar’dan yaklaşık 17 Km. uzaklıkta), yaklaşık 16.5 Km. derinlikte gerçekleşmişti. Büyüklüğü AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) tarafından 6.6, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından 6.9, Birleşik Devletler Yer Bilim Araştırmaları Kurumu (USGS) tarafından ise 7.0 olarak açıkladı. 6.9, Birleşik Devletler Yer Bilim Araştırmaları Kurumu (USGS) tarafından ise 7.0 olarak açıkladı.

İzmir ve çevresi jeolojik yapısı nedeniyle barındırdığı çok sayıda kırılma hattı nedeniyle (Şekil 1) depremlere yabancı değildir. Yaşadığımız deprem, 1900 yılı başından bu yana kaydedilebilen ve büyüklüğü 6 ve üzeri olan depremlerin sonuncusudur; 19 Ocak 1909’da 6 büyüklüğünde Foça Depremi, 31 Mart 1928’de 6.5 büyüklüğünde Torbalı Depremi, 22 Eylül 1939’da 6.6 büyüklüğünde Dikili Depremi, 23 Temmuz 1949’da 6.6 büyüklüğünde Karaburun Depremi, 16
Temmuz 1955’de 6.8 büyüklüğünde Söke-Balat Depremi, 6 Kasım 1992’de 6 büyüklüğünde Seferihisar Depremi ve 12 Haziran 2017’de ise 6.2 büyüklüğünde Karaburun Depremi. İzmir İli sınırları içinde yaşanan bunca depreme bakıldığında normal koşullarda afetlere hazırlıklı olmamız, yıkılan ya da ciddi hasar gören binaların olmaması, ölü sayılarından bahsetmememiz gerekirdi. Ancak öyle olmamış depremde ağırlıklı olarak Bayraklı bölgesinde ciddi yıkım ve kayıp yaşanmıştır.
Depremden en çok etkilenen bölgenin toprak yapısı yapılaşma süreci aslında yıkımın ipuçlarını vermekte ve gerçek fotoğrafı göstermektedir. Deprem Bornova Çayı ve sel suları tarafından taşınan alüvyonların oluşturduğu, depremde sıvılaşma denilen olayın gerçekleşmesine uygun zemine yapılmış, özellikle de uygun malzemelerin kullanılmadığı binalara zarar verdi. 1960’lı yıllarda başlayan yüksek konut yapma, yüksek getiri elde etme modası Bornova ovasının hızla yapılaşmasına, tarım alanlarının ve narenciye bahçelerinin bu modaya kurban edilmesine neden oldu. Bu sürece planlama sorunları ve denetim eksikliği de eklenince fotoğraf karesi tamamlanmış olmaktadır.

Depremin bilançosunu şöyle özetleyebiliriz:

Ölen sayısı: 118
Yaralı sayısı: 1035
Yıkılan bina sayısı: 19
Ağır hasarlı, acil yıkılacak bina sayısı: 506 (4.239 bağımsız bölüm)
Orta hasarlı bina sayısı: 511 (6.929 bağımsız bölüm)
Az hasarlı bina sayısı: 5.119 (55.235 bağımsız bölüm)

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri