Kaspersky, kâr amacı gütmeyen bir eğitim vakfı olan DiploFoundation'ın desteğiyle diplomatların ve diğer siber profesyonellerin bir siber saldırı sırasında neler olduğunu anlamalarına ve uluslararası düzeyde etkili bir yanıt geliştirmelerine yardımcı olmak üzere çevrimiçi bir simülasyon oyunu geliştirdi.
Siber istikrarı sağlarken siber alandaki risk ve tehditlerin nasıl önlenebileceği, değerlendirileceği ve etkin bir şekilde yanıt verileceği konusunda sağlam bir anlayışa sahip olmak şart. Böyle bir bilgiye dayalı veri tabanı, dünyada barış ve istikrarın inşasında aktif olarak yer alan, ancak derin teknik bilgisi olmayan personel ve diplomatlar için de gerekli. Öncelikle siber olayları teknik açıdan analiz etmek, saldırıları gruplar halinde toplamak ve olası tehdit aktörlerine bağlamak gibi ihtiyaç duyulan teknik atıflarla hükümetleri ve uluslararası kuruluşları destekleyen yapılar, özel sektör ve teknik topluluklardır.
Diplomatlara ve teknoloji uzmanı olmayan tüm siber profesyonellere teknik atıfın temellerini ve karmaşıklıklarını öğretmede destek olmak için Kaspersky, DiploFoundation'ın desteğiyle Birleşmiş Milletler'e yönelik siber saldırıları taklit eden özel olarak tasarlanmış kurgusal bir ortama sahip Kaspersky İnteraktif Koruma Simülasyon (KIPS) oyununa dayalı bir güvenlik eğitimi geliştirdi. Eğitimin öncelikli amacı, eğitim sırasında hedefin ne veya kim olduğu, saldırıda hangi tekniklerin uygulandığı, olayın ne kadar şiddetli olduğu ve simüle edilmiş ortamda saldırının arkasında kimlerin olduğu da dahil olmak üzere, mümkün olduğunca çok soruya yanıt vermek üzere gerekli tüm kanıt ve teknik bilgileri toplama yetisi kazandırmak olarak belirlendi.
Oyuncular, siber uzay dahil olmak üzere uluslararası güvenlik ve barış konularını ele alan BM Birinci Komitesi'ne yönelik bir saldırıyla karşı karşıya olan kurgusal bir dünyada diplomat rolünü üstleniyor. Oyun sırasında oyuncular saldırının en doğru teknik analizine götüren aksiyon kartlarıyla kararlar alınıyor. Teknik kanıt bulmacasının parçalarını toplamaya yardımcı oluyor. Bulmaca çözülmezse, daha fazla belirsizlik ve siber istikrarsızlığa yol açıyor.
Kaspersky Kıdemli Kamu İşleri Müdürü Anastasiya Kazakova, şunları söylüyor: “Siber diplomasi konularıyla ilgilenen küresel siber profesyoneller topluluğu, genellikle teknik bir geçmişe sahip değildir. Aynı zamanda gelişmiş uluslararası iş birliği ve çok paydaşlı katılım yoluyla güvenli, istikrarlı ve barışçıl bir bilgi ve iletişim teknolojisi ortamının nasıl ele alınacağına ilişkin sorunlarla da ilgilenirler. Aynı hedeflerle hareket ederek, diplomatları ve tüm siber profesyonelleri teknik atıfın karmaşıklığı hakkında bilgilendirerek desteklemek için DiploFoundation ile iş birliğine gittik ve bunu alışılmadık, etkileşimli bir şekilde sunduk. Oyunu gerçek siber diplomatlar, hukuk ve politika uzmanlarıyla birlikte pilot ölçeğinde uyguladığımızda son derece olumlu geri bildirimler aldık. Bu da siber kapasite geliştirme çabalarına katılarak, siber istikrarın sağlanmasına yardımcı olabileceğimize inanmamızı sağlıyor."
DiploFoundation Siber Güvenlik ve E-diplomasi Direktörü Vladimir Radunović da şu değerlendirmelerde bulunuyor: "'Siber' ve 'dijital' terimleri diplomatlar arasında favori değil. Yine de siber ve dijital konular uluslararası gündeme giderek daha fazla hâkim. En azından uluslararası barış ve güvenlikte çok karşımıza çıkıyor. Bunlar, siber saldırıların yanlış bir tarafa atfedilmesi sonucunda ülkeler arasındaki gerginliğin kolayca tırmanmasına yol açabilecek hassas alanlar. Bu nedenle siber diplomatların modern toplumumuzu destekleyen teknolojiyi anlamaları gerekiyor. Ayrıca, hızlı bir dijitalleşme ve teknolojik gelişim yaşadığımız bu zamanlarda, uluslararası ilişkileri etkileyebilecek endüstri ve sivil toplum temsilcileri olan 'yeni siber diplomatlarla' çalışmaya hazır olmak zorundalar. Bunu başarmanın, siber diplomatları uluslararası büyüklükteki bir siber olayı simüle eden ve işin özünde ne olduğunu açıklayan bir oyun eşliğinde öğretmekten daha iyi bir yolu var mı?"
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı