Kıymetlilerin sert kaybı ve yeni düzenleme hakkında

Altın ise 1784 dolar/ons seviyesinden başladığı haftada FED Başkanı Jerome Powell’in destekleyici sözlerinde kısa vadede 1800 dolar/onsun üzerine tırmansa bile buralarda tutunmayı başaramadı. Başkan Jerome Powell ABD Kongresine...

Altın ise 1784 dolar/ons seviyesinden başladığı haftada FED Başkanı Jerome Powell’in destekleyici sözlerinde kısa vadede 1800 dolar/onsun üzerine tırmansa bile buralarda tutunmayı başaramadı. Başkan Jerome Powell ABD Kongresine yaptığı sunumda enflasyon kaygılarının ve bazı varlıklarda balon oluşma riskinin farkında olduklarını savunarak, önceliklerinin tam istihdamı yakalanmasını görmek olduğunu vurguladı. Başkan aynı zamanda tahvil alım programına devam ederek piyasayı desteklemeye devam edeceğini bir kez daha değindi. Başkanın güvercin tonlu söylemlerine rağmen, ABD tahvil getirilerindeki artış piyasaları haftanın sonuna kadar etkisi altına aldı ve birçok varlık sınıfına satış getirdi. Altın da bu satıştan nasibini alarak 1717 dolar/ons seviyesine kadar geri çekildi ve Son 8 ayın en düşük seviyesini test etmiş oldu. Seans sonunda toparlanma çabasında hareket eden sarı maden, 1734 dolar/onstan dengelendi ve yüzde 2,8 kaybı hanesine yazmış oldu.

Gümüş ise geçtiğimiz haftayı altın gibi kırmızıda kapatmasına rağmen, altına görece daha az bir kayıpla haftayı tamamladı. 26,67 dolar/onstan seansı tamamlayan beyaz maden yüzde 2,3 kaybı hanesine yazmış oldu. Altın gümüş rasyosu ise gümüşün lehine olmaya devam ediyor, burada izlediğimiz 64 seviyesinin aşağı doğru kırılması gümüş için pozitif olmaya devam edebilir.

Platin ise haftanın en çok değerken kaybeden kıymetli madeni olurken, 1194 dolar/onstan tamamladığı haftada yüzde 6,4 kayıp yaşamış oldu. Platin için kısa vadede negatif görünüm içerisinde olsa da toparlanan ekonomilerden pozitif etkileneceği için yukarı doğru ivmesi için potansiyelini taşımaya devam ediyor.

Paladyum 2318 dolar/ons seviyesinden seansı tamamlarken önceki haftaya kıyasla hanesine 2,8 kayıp yazarken diğer kıymetlilerle benzer ortalama bir kayıp yaşamış oldu. Paladyum da toparlanan ekonomilerden payına düşeni pozitiflikten nasibini alması beklenebilir.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta altın işlemleri hacminde güçlenme görülürken, alıcıların iştahlı olduğu seanslarda devam etti. Altın işlemler dünya fiyatlarının üzerinde 3,00-4,00 dolar/onsla gerçekleşti. Borsa İstanbul’da toplamda 17.147 kg altın, 17,433 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Diğer taraftan Geçtiğimiz hafta ülkemizin kıymetli maden ticaretinin yöntemini ve şeklini belirleyen Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı kanundaki değişiklik yapılmasıyla ticaretin pratiklerinin değişmesine sebep oldu. Kıymetli maden ithalatının yönteminden, kıymetli maden ticareti yapan aracı kurumlarında kuruluş şartlarına kadar birçok değişiklik ön gören yeni düzenleme ülkemizdeki kıymetli maden ticaretini yeniden şekil bulmasına sebep olacak. Yeni düzenlemeye göre altın ithalatlarında Borsa İstanbul’un onayı vermesi durumunda ithalatın gerçekleşecek olması, standart dışı kıymetli madenlerin ayarının tespitinin bizzat sadece Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olması altın ticaretinde kamu kurumlarının denetleyici sorumluluklarını artıracak. Borsa’nın denetleyici pozisyonunu artırmasının neticesi olarak üyelerin Tedarik Zinciri Uyum Raporu edinmeleri, iç kontrol ve tedarik zinciri uyum görevlilerini istihdam etmelerinin talep etmesi ülkemizi uluslararası arenadaki altın ticaretindeki yerini daha saygın bir yere getireceğini not olarak düşebiliriz. Diğer taraftan Kıymetli maden ithalatında en az üç iş günü öncesinde Borsa İstanbul bildirilmesi şartının getirilmiş olması, altın ticaretinin doğası gereği hızına bir nebzede olsa yavaşlık getirecek olması yüksek altın talepleri döneminde ülkemizdeki fiyatların dünya fiyatlarının üzerinde işlem görmesine sebep olacağını söyleyebiliriz. Aynı zamanda altın ithalatlarının bedelsiz olarak ülkeye getirilmesi bazı şartlara bağlanmış ve bedel karşılığında yapılan ithalatın ise 60 gün içerisinde kapamasının yapılması zorunluluğu altın ithalatındaki hacim düşüklüğüne ve fiziki altına erişimi zorlaştıracağından fiyatların primli işlemler görmesine neden olabileceğini de söyleyebiliriz.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri