Hedef 2030 stratejisi kapsamında toplumsal dayanıklılığı güçlendirme çalışmalarına ağırlık veren Kızılay, ülke çapında yürütülecek Toplumsal Şenlendirme Programı”na proje çağrısı yaptı. Kızılay, dernekler, vakıflar ve üniversitelerden gelecek amaca uygun projelere maddi destek sağlayacak.
Kızılay, ülke genelindeki özellikle kırılgan grupların güçlendirilmesine yönelik yürüttüğü çalışmaları “Şenlendirme Programı” adıyla yürütüyor. Yürütülen programla Kızılay, yereldeki kamu ve sivil toplum kuruluşları arasında bağ kurarak, yerelde toplumsal dayanıklılığı güçlendirmeyi amaçlıyor.
Kızılay, bu amaca yönelik özgün projeleri desteklemek için dernek, vakıf ve üniversitelerden Toplumsal Şenlendirme Programı’na proje hazırlamaları çağrısında bulundu. Sunulan projelerin değerlendirilmesi sonucunda her bir proje için 50 bin ile 100 bin TL arasında maddi katkı sağlayacak. Destekleme süresi proje bazında an az 9 ay en çok ise 18 ay olacak. Türk Kızılay Toplumsal Şenlendirme Programı'na 11 Şubat 2022 tarihine kadar senlendirme.kizilay.org.tr web sitesi üzerinden başvuru yapılabilecek.
Proje İçerikleri İki Ana Başlık Altında Toplandı
Destek verilecek projeler için “Toplumdaki Gönüllülük Kültürünün Geliştirilmesi” ve “Toplumun Afetlere Karşı Dirençliliğinin Arttırılması” olarak iki ana başlık belirlendi. “Toplumdaki Gönüllülük Kültürünün Geliştirilmesi” başlığı altında “Gönüllü kapasitelerinin geliştirilmesi ve yenilikçi yaklaşımlar, Aile-yaşlı-engelli-genç odaklı gönüllü temelli hizmet modellerinin geliştirilmesi, Afetlerde risk-zarar azaltma gönüllülük hizmet modellerinin geliştirilmesi, Sosyal içerme bağlamında dezavantajlı grupların gönüllü katılımı, Sağlıklı yaşayan ve yaşlanan toplum çalışmaları için gönüllü katılımı, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık konusunda toplum bilinçlendirmeye yönelik inovatif ve interaktif eğitim yöntemleriyle gönüllülük kapasitesi geliştirilmesi” alt başlıkları belirlenirken, “Toplumun Afetlere Karşı Dirençliliğinin Arttırılması” başlığı altında ise “Afetlerde beslenme hizmet kapasitesinin geliştirilmesi, Afet besinlerine ilişkin Ar-Ge çalışmaları, Afetlere yönelik Karar Destek Sistemlerinin geliştirilmesi, Toplumun Afet bilincinin ve farkındalığının arttırılması, Afet risklerinin belirlenmesi ve önlenmesi” alt kategorilerine uygun projeler hazırlanması bekleniyor.
Başvuru Sahiplerinin 1 Projesi Desteklenecek
Bir dernek, vakıf ya da üniversitenin başvuru sahibi olarak sadece 1 projesi, proje ortağı olarak (ikisinde de ortak olduğu) en fazla 2 projesi, birisinde başvuru sahibi ve diğerinde proje ortağı olmak üzere en fazla 2 projesi desteklenebilecek. Projelere ortak olacak her bir kuruluş başvuru dokümanları arasında yer alan Ortaklık Beyanını ise imza altına almalıdır.
Programa Kimler Başvurabilir?
Kızılay’ın misyon, vizyon, temel amaçları ve temel politikaları ile uyumlu şekilde faaliyet gösteren dernekler ve vakıflar ile şubeleri, tüm üniversiteler program için uygun başvuru sahibi konumunda bulunuyor. Başvuru yapan kurumlar proje tekliflerinde faaliyet gösterdikleri şehirde yer alan en az bir Kızılay şubesine de iştirakçi olarak yer vermesi gerekiyor. Proje birden fazla ili kapsıyorsa her bir ildeki Kızılay şubelerinden en az birisi projede iştirakçi bulunmalıdır. Program kapsamında bireysel başvurular ise kabul edilmeyecek.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı