Konut İhracatında Hedef 20 Milyar Dolar!

%80 yerlilik oranına sahip gayrimenkul sektörü yabancıya konut satışıyla önemli bir ihracat kalemi oluşturuyor. Türkiye 2018 yılında yabancıya satılan yaklaşık 40 bin konut sayesinde 6 milyar dolarlık konut ihracatı hacmine...

%80 yerlilik oranına sahip gayrimenkul sektörü yabancıya konut satışıyla önemli bir ihracat kalemi oluşturuyor. Türkiye 2018 yılında yabancıya satılan yaklaşık 40 bin konut sayesinde 6 milyar dolarlık konut ihracatı hacmine ulaştı. Yabancı yatırımcı teşvikleri, KDV indirimi ve vatandaşlık limitinin indirilmesi yabancıya konut satışına büyük katkı sağladı.

ISTANBUL (TR) - 2018 yılında Türkiye genelinde yapılan konut satışı bir önceki yıla göre %2,4 azalsa da yabancıya konut satışı %78 artarak 39.663’e ulaştı. Gayrimenkul sektörü için önemli bir ihracat kanalı haline gelen ve 6 milyar dolarlık hacme ulaşan yabancıya konut satışı, %80 yerlilik oranıyla 4,8 milyar doları doğrudan ülke ekonomisine kazandırdı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan GYODER Gayrimenkul İhracat Komitesi Başkanı ve Antalya Homes Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, “Gayrimenkul sektöründe %80 olan yerlilik oranı diğer sektörlere oranla oldukça yüksek. Makina imalatı sektöründe yerlilik oranı %40 seviyelerindeyken otomotiv sektöründe ise bu oran %20. 6 milyar dolarlık gayrimenkul ihracatımız ile 24 milyar dolarlık otomotiv ihracatına  eşdeğer  ihracat geliri yaratıyoruz. Yabancı yatırımcı teşvikleri ve vatandaşlık limitinin düşürülmesi ile ivme kazanan yabancıya konut satışının ülke ekonomimize katkısı çok değerli. 2019 yılında yeni bir rekor kırmasını bekliyoruz.”

2020 yılı için konut ihracatı hedefi 20 milyar dolar

Yabancıya konut satışında 2018 yılının rekorlarla geride bırakıldığına değinen Bayram Tekçe, “2018, yabancıya konut satışında verimli bir yıl oldu. 6 milyar dolar seviyelerine ulaşan bu hacmin her sene düzenli olarak artmasını ve 4 yıl içerisinde 20 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Vatandaşlık alt limitinin 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesiyle yaklaşık 20 bin adetlik, yani 5 milyar dolarlık daha ek potansiyel oluştu. Vatandaşlık işlemlerinin kolaylaştıracak düzenlemelerle bu potansiyelin artacağına inanıyoruz” dedi. 74 farklı ülke vatandaşına Türkiye’de konut satışı gerçekleştirdiklerini belirten Tekçe, “Türkiye yabancıya konut satışında dünyada rakipsiz değil. Bu alanda yoğun bir rekabet var. Biz Türkiye’nin yabancılar için cazibe merkezi haline gelmesi için etkin pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinde bulunuyoruz” dedi.

Türkiye’den konut alan İranlıların oranı %360 arttı

Dünyada yabancıya konut satışında ülkeler arasında rekabet kızışırken Ortadoğulu ve Avrupalı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi her geçen gün artıyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de en çok konut satın alan yabancıların başında Iraklılar geliyor. 2018 yılında Irak vatandaşlarına satılan konut sayısı bir önceki yıla göre %115 artarak 8.205’e ulaştı. Yabancıya satılan konutlarda en büyük artış İranlılarda yaşandı. 2018 yılında 3.652 konut satın alan İranlılar, bir önceki yıla göre %360 artış gösterdi. Türkiye’yi tercih eden diğer yatırımcılardan olan Almanların 2018 yılında satın aldıkları konut sayısı %141 artarken, İsveçlilerde bu artış oranı %78, Ruslarda ise %72 oldu.

Bilgi için: Tülay Genç | [email protected] | +90 (850) 885 12 55

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri