Türkiye Komünist Partisi'nin bir süredir açtığı semt, işçi ve köy evlerinde halk bir araya gelip, bulundukları yerellikler başta olmak üzere tüm sorun ve ihtiyaçlar için mücadeleyi yükseltmeye devam ediyor.
TKP'nin ülke genelinde tüm yerelliklerde dayanışmanın örülmesini amaçladığı semt evlerinden biri olan Muğla Köyceğiz Semt Evi'nde de geçtiğimiz hafta sonu "Ekolojik yıkımın gölgesinde salgınlar" başlığında bir söyleşi gerçekleşti.
Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Zuhal Okuyan'ın konuşmacı olarak bulunduğu etkinliğe Köyceğiz halkı ve MUÇEP (Muğla çevre platformu) üyeleri katıldı.
Sermayenin çıkarı nedeniyle en ufak sorunlar felakete dönüşüyor
Ekolojinin bilimsel tanımıyla söze başlayan Okuyan, ekolojik sorunların doğanın diyalektiği ile bir bütün olarak ele alınması gerektiğini ve bu doğrultuda çevre felaketlerinin canlı cansız her birimi etkilendiğini vurguladı.
Dünyada ve ülkemizde çevre felaketlerinin bu doğrultuda ele alınmadığı, sermayenin kâr referansları ile ele alındığı için insanların karşısına çıkan en ufak sorunların bile felakete dönüşebildiği hatırlatıldı.
Tarımın insanlık yararına yapılması mümkün
Köyceğiz yerelinde tarımın en güncel, bilimsel ve insanlık yararına olan metodlarla yapılması yönünde mücadele başlığı ortaya çıktı. Permakültür adındaki bu metodun Küba'da yaygın uygulandığı ve ülkemizde de, Ege ve Akdeniz Bölgesi için izlenmesi gereken bir yol olabileceği olduğu ifade edildi.
Konukların sorularıyla devam eden söyleşide, ülkemizin aslında tarıma elverişli olduğu, bu alanda ciddi katkılar yapabilecekken ne yazık ki imar planlarıyla, aflarla arazilerin rantlaştırıldığı, verimli toprakların betonlaştırıldığına vurgu yapıldı ve bu soruna karşı bölge halkı ile beraber mücadelenin önemine vurgu yapıldı.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı