Kozmetik Sektörü İhracatla Büyümeye Devam Ediyor

Covid-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirler dünyada ve Türkiye’deki tüm sektörleri etkileyip iş modellerini dönüştürürken kozmetik sektörü dış ticaret hacminde 2021 yılı ilk çeyreğinde artış yaşandı.

Covid-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirler dünyada ve Türkiye’deki tüm sektörleri etkileyip iş modellerini dönüştürürken kozmetik sektörü dış ticaret hacminde 2021 yılı ilk çeyreğinde artış yaşandı.

 

Kozmetik sektörünün en önemli buluşma noktalarından BeautyEurasia’nın 16 – 18 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleştireceği fuar öncesinde, sektörün dış ticaret büyüme verileri geleceğe dönük olumlu bir hava yarattı. 

Özellikle yılın geri kalan aylarındaki olumlu beklentiler, BeautyEurasia’ya katılımcıların talebini artırıyor. Yerli katılımcıları yabancı alıcılarla buluşturma olanakları sunması ise BeautyEurasia’yı daha da cazip hale getirirken, sektör için de katma değer oluşmasını sağlıyor.

Kozmetik Sektöründeki Büyüme Dikkat Çekiyor

2020 yılında kozmetik ürünleri ihracatı ve ithalatı Covid-19 salgınının etkileri altında gerçekleşirken 2021 yılında da kozmetik ürünlerinin dış ticareti salgından etkilenmeyi sürdürüyor. 

Yılın ilk çeyreğinde dış pazarların çoğunda kapanma ve kısıtlama önlemleri alınmış olmasına karşın yılın geri kalanına ilişkin iyimser beklentiler nedeniyle ticarette büyüme devam ediyor. Buna bağlı olarak Türkiye’nin ihracatı da olumlu etkileniyor. 2021 yılının ilk çeyrek döneminde ihracat yüzde 3,8 artarak 462,1 milyon dolara yükselirken ithalat ise yüzde 5,8 küçülerek 236,4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. 

İç Pazarda Temizlik ve Hijyen Ürünleri Tüketiminde Hızlı Artış Yaşanıyor

İç pazarda ise alınan kısıtlama ve kapanma kararları özellikle Ocak ve Şubat aylarında harcamaları sınırlandırdı. Mart ayında ise harcamalar kısmen hareket kazandı. 2021 yılı ilk çeyreğinde harcamalar yüzde 28 artarak 3,72 milyar TL olarak gerçekleşti.

Yılın ilk çeyrek kozmetik ve bakım ürünleri fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artış gerçekleşti. Bu itibarla ilk çeyrekteki harcama artışının önemli bir bölümü fiyat artışlarından kaynaklandığı için reel harcama artışı ise yüzde 3,2 oldu.    

Kozmetik ürünleri kapsamında yer alan birçok ürüne, salgının etkilerinden korunmak amacıyla hızla artan bir talep yaşanıyor. Buna karşın ihtiyari bakım ve benzeri ürünlere yönelik harcamalarda ise durağanlık sürüyor.

2021 Yılı İkinci Yarısında İç ve Dış Talepte Artış Bekleniyor

2021 yılının ikinci yarısında iç ve dış talepte artış beklediğini vurgulayan Hyve Group Bölge Direktörü Kemal Ülgen, “Yurt dışında özellikle gelişmiş ülkelerde aşılama hızlandı. Yılın ilk yarısı sonuna kadar aşılamaların tamamlanması bekleniyor. Buna bağlı olarak kısıtlamaların kaldırılması ile yılın ikinci yarısında talepte büyüme hızlanacaktır. Türkiye’nin ihracatında da yılın ikinci yarısında daha hızlı büyüme bekliyorum. Yurt içi pazarda ise kademeli toparlanma olacaktır. Aşılamanın yaz ayları boyunca sürmesi ve iyileşme oranlarının son çeyrekte yükselmesi beklendiğinden dolayı iç pazarda ikinci ve üçüncü çeyrekte daha yavaş son çeyrekte ise daha hızlı büyüme olacağını umuyorum. İthalat ise yavaş toparlanma ve yüksek döviz kurları nedeniyle daha düşük seyredecektir. Kozmetik ürünleri içinde temizlik malzemeleri ve ürünleri, hijyen ürünleri, bebek hijyen ürünleri, kolonya ve benzeri müstahzarlara olan talep iç pazarda sürükleyici olmaya devam edecektir. 2021 yılının ikinci yarısında iç ve dış talepte artış yaşanacağını öngörebiliriz.”

Sözlerine BeautyEurasia’nın 2021 yılı hedefleri hakkında bilgiler paylaşarak devam eden Hyve Group Bölge Direktörü Kemal Ülgen “Hyve Group olarak Türkiye ve Avrasya Bölgesi’ndeki engin tecrübe ve uzmanlığımızı, grubumuzun mevcut güçlü küresel ağı ile birleştirerek kozmetik sektörünün gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. BeautyEurasia ile sektörde yer alan farklı paydaşları bir araya getiriyor, yüzlerce katılımcı ve ziyaretçinin endüstride yer alan gelişmelerden haberdar olmasını sağlıyoruz. 16-18 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleştireceğimiz fuar ile sektör için itici güç olmayı ve katma değer sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Katılımcılar BeautyEurasia’yı Merakla Bekliyor

Firma olarak BeautyEurasia fuarını Türkiye’de gerçekleşen en prestijli fuarlardan bir tanesi olarak gördüklerini vurgulayan Dermokil İcra Kurulu Üyesi Nedim Murat Karaca “Yeni ürünlerimizi tanıtmak ve fuarın sunduğu ihracat fırsatlarını değerlendirmek için BeautyEurasia 2021’deki yerimizi aldık. BeautyEurasia’dan beklentimiz, yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz ile tekrar bir arada olarak portföyümüze yeni iş ortakları kazandırmak ve 2021 yılı için açıklayacağımız yeni projelerimizi misafirlerimize tanıtıp onların değerli fikirlerini almak olacak. Cilt bakım, ağız bakım, saç bakım ve vücut bakım kategorilerindeki ürünlerimizin yanı sıra, 2021 yılı içerisinde hayata geçireceğimiz yenilikçi ürünlerimizin de lansmanını yapmayı planlıyoruz. Bununla beraber pandemi sonrası oluşabilecek dünya ekonomisindeki açılmaların bir provasını da fuarda yapacağız. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin geçtiğimiz yıl iptal edilen ya da ertelenen fuarlar nedeniyle bu sene BeautyEurasia’ya yoğun ilgi göstereceğini düşünüyoruz ve heyecanla 16 Haziran’ı bekliyoruz” dedi.

BeautyEurasia ile ilgili düşüncelerini paylaşan Novon CEO’su Erdal Köktürk “BeautyEurasia bizim daha önce yer aldığımız çok önemli bir fuar. BeautyEurasia’da yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz ile buluşarak zengin ürün çeşitliliğimizi sergilemeyi ve tanıtmayı hedefliyoruz. Ayrıca kozmetik sektörünün önemli firmaları ve isimleri ile bir araya geleceğimizden dolayı BeautyEurasia bizim için çok büyük fırsatlar oluşturuyor” ifadelerine yer verdi.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri