İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, Dr. Sedat Üründül Anaokulu; öğrencileri bilinçlendiren “Canlı Ansiklopedim” projesi ile Kalite Etiketi’ne layık görüldü
Öğretmenlik, sürekli mesleki gelişim ihtiyacının en yüksek olduğu mesleklerin başında geliyor. Bilimsel araştırmalar gelişimini sürdürmek üzere eğitim almaya devam eden, meslektaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunan öğretmenlerin eğitim kalitesinin, öğrenciye doğrudan yansıdığına işaret ediyor. 2020-2021 eğitim öğretim yılında Türkiye'de okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde 18 milyon’un üzerinde öğrenci bulunurken, onların kaderini değiştiren öğretmenlerin sayısı 1 milyon 112 bin dolaylarında. Eğitim izleme raporları öğretmenlerin zorunlu mesleki temel eğitimin üzerine gelişimlerine devam etmeleri konusunda alınacak epey yol olduğunu ortaya koyuyor. eTwinning projeleri bu çerçevede tüm öğretmenlere uluslararası gelişim yolculuğunda önemli bir fırsat sunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş olan eTwinning Türkiye Ulusal Destek Servisi her branştan ve düzeyden öğretmenlere bu konuda yol gösteriyor.
Projelerin sınırını öğrencilerin ve eğitimcilerin hayal gücü belirliyor
Eğitimcilere ve öğrencilere farklı alanlarda uluslararası proje ortaklarıyla çalışma imkanı sunan eTwinning programı öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojileri becerilerini geliştirmelerine de destek oluyor. Ekipler iki ya da daha fazla öğretmenden, kütüphaneciler ve öğrenciler tarafından oluşturuluyor. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okulların (öğrencilerin yaş aralığı 3-19) katılabileceği projelerde müfredatlar arası işbirliği de yapılabiliyor.
Dr. Sedat Üründül Anaokulu’nun Kalite Etiketi’ne layık görülen “Canlı Ansiklopedi” projesi öğrencileri doğa hakkında bilinçlendirdi
Dr. Sedat Üründül Anaokulu’ndan Nergis Sever’in liderliğinde yürütülen "Canlı Ansiklopedi" çalışması, öğrencileri doğa hakkında bilinçlendirdi. Önceden belirlenen ulusal ve Avrupa standardına erişen proje çıktılarıyla “Ulusal Kalite Etiketi”’ne layık görüldü. Proje 3 ila 6 yaş grubundaki öğrencileri doğa ile buluşturarak, onlarda doğa farkındalığı ve çevre bilinci oluşmayı amaçladı. Proje kapsamında Mart’tan Haziran’a kadar olan dört aylık sürede 14 farklı konu başlığı işlendi. Öğrenciler, Atık Ayrıştırma & Geri Dönüşüm Eğitimi, Toprak Ana Çevrimiçi Eğitimi, Kompost ve Gübre, Ekim Alanın Hazırlanması gibi eğitimler aldılar. Ayrıca ‘Tohum Topu’ etkinliği düzenlenerek, tohumun ne olduğu, hangi bitkilerin, meyvelerin ve sebzelerin çekirdeklerinden tohum olduğu konuşuldu. Sonrasında tüm çocuklar kişisel tohum toplarını bahçeye ve saksılara diktiler.
Ortak okullardaki çocuklarla yapılan test sonuçları kazanımları ortaya koydu
Proje kapsamında yürütülen ön ve son test çalışmaları kazanımları net bir şekilde ortaya koydu. Örneğin, ön testte “Bitkilerin büyüme aşamalarını biliyor musun?” sorusuna gelen cevapların yüzde oranları 66,6 evet ve 33,4 hayır iken; son testte aynı kazanıma yönelik sorulan “Bitkinin büyüme aşamalarını öğrendin mi?” sorusuna gelen cevapların yüzde oranları 91,3’ü evet olarak değişti. “Can suyu ne demektir?” sorusuna gelen cevaplar da, öğrencilerin yüzde 56,1 oranında artışla bu kavramı öğrendiğini gösterdi.
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları 2021-2022 eğitim öğretim yılında 6 tane uluslararası eTwinning projesine dahil olarak çalışmalarını sürdürüyor. Projeler doğa sevgisi, doğa gözlemi, doğal yaşamı koruma bilinci, kültürlerarası bilgi alışverişi, duyguları tanıma ve onlarla başa çıkma ile duyguları ifade etme konularında gerçekleştiriliyor.
eTwinning projelerinin öğretmenler kadar öğrencilere de çok olumlu katkıları var
Projeye ilişkin görüşlerini ifade eden Dr. Sedat Üründül Anaokulu Müdürü İlkay Yılmaz, eTwinning projelerinin öğretmenlere ve öğrencilere çok olumlu katkıları olduğunu belirtti. Yılmaz; uluslararası işbirliklerinin öğretmenlerin mesleki gelişimlerine destek olduğunu, öğrencilerin farklı kültürlerle iletişim kurarak kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağladığını da ekledi. Ödülün tüm eğitim kadrosu için motive edici olduğunu söyleyen Yılmaz, yeni öğretim yılında da öğrencilerle birlikte; onların kendilerini tanımalarına ve doğa sevgisini pekiştirmelerine hizmet edecek heyecan verici pek çok yeni proje üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı