Türkiye ve dünyadaki enerji sektörüne dair gelişmeleri, sektörün önde gelen isimleriyle değerlendiren Milliyet Enerji dergisi, yeni sayısında dünyada enerji arzında yaşanan sıkıntıları, ilerleyen süreçte enerji fiyatlarında yaşanacak olası artışları ve yeni enerji kaynaklarını araştırdı.
Milliyet Enerji dergisi 28 Şubat Pazartesi günü yayınlanacak yeni sayısında merak edilenleri cevaplıyor. Son dönemde dünyada meydana gelen sıcak gelişmelerin enerji kaynaklarını nasıl etkileyebileceğinden, yeraltında bulunan farklı enerji fırsatlarına kadar pek çok konuyu hem Türkiye’den hem dünyadan uzmanlar ile değerlendiriyor.
Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan sıcak gelişmeler, küresel enerji piyasalarında yeni tedirginlikler doğurdu. Son yıllarda tedarik zinciri ve arz sıkıntısı sorunlarının meydana getirdiği fiyat değişikliklerini daha etkili bir şekilde etkileyeceği beklenen gündem koşulları, enerji alanında çalışan küresel araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie’den Kateryna Filippenko tarafından değerlendirildi. Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği doğalgazı tam olarak keseceğini beklemediklerini ve Türkiye’nin Rusya dışı gaz için önemli bir role sahip olabileceğini vurguladı. Konuyu değerlendiren diğer bir isim BOTAŞ Eski Genel Müdürü Gökhan Yardım, ‘’Batı’nın Rusya’ya karşı olası yaptırımları olsa da hem Türkiye’nin hem de diğer alıcılar Rus gazını almaya devam edecekler ‘’ dedi.
Milliyet Enerji şubat sayısı, yaşanan enerji sıkıntılarının doğrultusunda rotasını temiz enerji fırsatlarına döndürdü. Türkiye Paris İklim Anlaşması doğrultusunda 2030 yılı itibariyle emisyon artışını yüzde 21 oranında azaltma taahhüdünde bulundu. Ülkenin belirlenen hedefe ulaşılabilmesi için enerji kaynaklarını hızlı bir şekilde temiz enerjiye döndürmesi büyük bir önem taşıyor. Temiz enerji seçenekleri arasında ilk dikkat çeken ise jeotermal enerji oluyor. Milliyet Enerji dergisi, jeotermal enerji kurulu gücünde dünyada dördüncü, Avrupa’da ise birinci sırada bulunan Türkiye’nin yerin altındaki bu önemli temiz enerji kaynağından nasıl daha fazla faydalanılacağının yol haritasını çiziyor. Sektörün öncü isimleri arasında yer alan Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap ve Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk sektörün büyümesi için devlet desteklerinin önemine dikkat çekiyor. JED Başkanı Ali Kıdnap,‘’ Güneş enerjisi ve elektrikli araçlar gibi yeni sistemlerin en büyük ihtiyaçları arasında bulunan lityum madeni, jeotermal yatırımcılar tarafından sağlanabilir’’ diye belirtti.
28 Şubat Pazartesi günü Milliyet Gazetesiyle birlikte bayilerden ücretsiz olarak ulaşılabilecek Milliyet Enerji dergisine, dijital platformlarda Dergilik gibi uygulamalarından da erişilebilecek.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı