Hammadde konusunda yaşanılan tedarik sorunu dışında 2021 yılının ikinci yarısından itibaren genel olarak olumlu bir tablo çizen mobilya sektörü, 2022 yılına umutla girmeye hazırlanıyor.
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, “Aslında şöyle bir dönüp 2021 yılının tamamına baktığımızda, mobilya sektörü olarak oldukça çetin mücadele verdiğimiz bir seneyi ardımızda bırakıyoruz. Yılın birkaç ayında mağazalarımızın kapalı olması, düğünlerin ertelenmesi, mobilya alışverişlerinde taleplerin ertelenmesi gibi nedenlerle iç piyasada temkinli bir ilerleyiş seyretti. Biz bu yılın başında yine pandemi şartları dahilinde yıllık hedefimizi 80 milyar TL olarak belirlemiştik ancak biraz altında bir kapanış yapmayı bekliyoruz. Bu doğrultuda yurt içinde 70 milyar TL ile yılı kapatmayı ön görüyoruz. Mobilya alışverişlerinde taksit sayısı artar ise, taleplerini erteleyen tüketici de rahatlıkla alışveriş yapabilir” dedi.
Mustafa Balcı, “Ancak yılın son ayına girdiğimiz bu günlerde 2022 yılına umutla bakıyoruz ve sektör olarak yine elimizi taşın altına koymaya hazırız” diye ifade ederken, “Türkiye’de dış ticaret fazlası veren sektörlerin başında gelen mobilya sanayisinin dünya genelindeki yükselişi devam ediyor. Geçtiğimiz ayın verilerine göre yıllık ihracat oranımız 3,5 milyar dolara ulaştı. Yılsonunda ise 4,3 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaşmayı bekliyoruz” diye belirtti.
“Bize bizden başkası yardım edemez. Yerli ham maddecinin desteğini bekliyoruz”
Kasım ayının ikinci yarısından itibaren dalgalı bir seyir izleyen döviz kurları hemen her sektörü etkiledi diye ifade eden MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, “Mobilya sektörü kur farkını en çok ham madde alışverişinde hissediyor. Ancak ihracatta da yoğun şekilde Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Orta Doğu, Asya ve ABD’den de yoğun talep görüyor. Bu doğrultuda mobilyacı ihracata tutunuyor” dedi.
Balcı, “Buradan yurt içinde hizmet veren ham madde üreten firmalarımıza seslenmek istiyorum. Amacımız ortaktır. Yolumuz aynıdır. Bu nedenle yılbaşından itibaren neredeyse yüzde 150 oranında ham maddeye zam yapılması sektörümüze takılan bir çelmedir” diye ifade etti. İhalelerin online değil yüz yüze yapılması gerektiğini savunan MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, “Orman Bakanlığı’mızdan da bu konuda yerli mobilya üreticisinin taleplerini daha çok duymasını önemle rica ediyoruz” diyerek çağrıda bulundu.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı