NEAMWave21 Tsunami Tatbikatı 8 Mart’ta başlıyor

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 8-10 Mart 2021 tarihleri arasında Doğu Akdeniz’de düzenlenecek NEAMWave21 tsunami tatbikatında Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak katkı sunacak.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 8-10 Mart 2021 tarihleri arasında Doğu Akdeniz’de düzenlenecek NEAMWave21 tsunami tatbikatında Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak katkı sunacak. Enstitü, Atina Ulusal Rasathanesi ile eşgüdüm içerisinde kurgulanan Doğu Akdeniz’de Kıbrıs adası açıklarında 7.7 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerinden Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak tatbikata dahil olacak ve dört saatlik zaman diliminde yedi ayrı mesajı ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarına iletecek.

 

8 Mart 2021 tarihinde saat 12.00’de başlayacak tatbikat ile tarihte büyük tsunamilerin yaşandığı Doğu Akdeniz bölgesinde tsunami farkındalık, hazırlık ve zarar azaltımı çalışmalarına katkı sağlanması hedefleniyor. Bilindiği gibi, son olarak 30 Ekim 2020’de gerçekleşen 6.9 büyüklüğündeki Doğu Ege depreminin tetiklemiş olduğu tsunami, İzmir Seferihisar ilçesi Sığacık ve Akarca bölgeleri ile Urla ilçesi Zeytineli bölgelerinde etkili olmuştu. 

 

 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, UNESCO - Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu (IOC) - Kuzeydoğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler Tsunami Erken Uyarı ve Zararlarını Azaltma Sistemi - Hükümetlerarası Koordinasyon Grubu (ICG/NEAMTWS) çatısı altında Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi (UTUM/NTWC) olarak görev yapmakta ve sorumluluk alanları Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz'i kapsayacak şekilde ülkemiz ve çevresinde meydana gelen tüm depremleri ve denizlerde meydana gelebilecek su seviyesi değişimlerini gözlemleyerek ilgili ulusal kurum ve kuruluşlara Deprem Bilgi Mesajı ve Tsunami Erken Uyarısı veren, ICG/NEAMTWS tarafından Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak akredite edilmiş̧ 7/24 operasyonel bir merkez olarak faaliyetlerine devam etmekte ve ülkemizde tsunami farkındalık-zarar azaltımı konusunda çok boyutlu çalışmaları yürütmeye devam ediyor.

 

Kuzey-Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler Bölgesindeki ilk Tsunami Tatbikatı, eş başkanlığı KRDAE tarafından yürütülmüş olan ICG/NEAMTWS Tsunami ve Haberleşme Tatbikatı Görev Takımı tarafından 27-28 Kasım 2012 tarihlerinde başarı ile gerçekleştirildi. KRDAE bu tatbikata Doğu Akdeniz’de bir deprem senaryosu ile dahil oldu. İkinci Tsunami Tatbikatı NEAMWave14, 28-30 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleştirildi, KRDAE bu tatbikatta Karadeniz’de bir Tsunami Senaryosu için mesaj gönderici olarak yer aldıve bu sayede Karadeniz’e ilk defa olarak NEAMTWS çalışmalarında yer verildi. ICG/NEAMTWS’in 3. Tsunami Tatbikatı olan NEAMWave17’de KRDAE 1 Kasım 2017’de Antakya/Samandağ bölgesinde 1872 yılında meydana gelen Ms7.2 büyüklüğündeki deprem üzerinden daha büyük (Mw 7.4) bir deprem senaryosu geliştirerek tatbikata katılım sağlandı. KRDAE, NEAMWave17’de Antakya bölgesine odaklanarak halihazırda insani ve askeri bir krizin vuku bulduğu bir bölgede meydana gelebilecek eşzamanlı iki ayrı doğal afetin ve tetikleyebileceği teknolojik afet/afetlerin (örneğin BOTAŞ Hatay Doğalgaz/İskenderun Petrol Boru Hattında hasar ve yangın, BOTAŞ İskenderun Limanında tsunami nedeni ile tanker bağlantısında kopma neticesinde deniz kirliliği vs.) etkilerinin karar vericiler tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve bu sayede bölgede faaliyet gösteren AFAD ve TSK gibi kurumların yanı sıra Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği ve Avrupa Birliği – Afet Acil Durum Koordinasyon Merkezi gibi kurumların da dikkatlerini çekti.

ICG/NEAMTWS’in 4. Tsunami tatbikatı olan NEAMWave21, 11 Mart 2011 Tohoku deprem-tsunamisinin 10. yılına denk gelen hafta içerisinde, 8-10 Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Atina Ulusal Rasathanesi ile eşgüdüm içerisinde kurgulanan Doğu Akdeniz’de Kıbrıs adası açıklarında Mw 7.7 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerinden Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak tatbikata 8 Mart 2021 tarihinde dahil olacak ve dört saatlik bir zaman diliminde yedi ayrı mesajı ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarına iletecek. Tanımlanan senaryo doğrultusunda tsunami etki alanı Doğu Akdeniz’in tamamını kapsayacak.

NEAMWave21 tatbikatının ülkemizde ve bölgede tsunami farkındalık, hazırlık ve risk azaltımı çalışmalarının yanı sıra teknolojik afetleri tetikleyen doğal tehlikelere hazırlık ve bütünleşik afet risk azaltımı çalışmalarına da katkı vermesi amaçlanıyor.

 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri