Normalleşme yeni nesil güvenlik teknolojileriyle sağlanıyor

COVID-19 salgınıyla mücadele tüm hızıyla devam ederken yeni normale göre hayat devam ediyor.

COVID-19 salgınıyla mücadele tüm hızıyla devam ederken yeni normale göre hayat devam ediyor. Bu noktada teknoloji, tüm kişi ve kurumların en büyük yardımcısı. AVM’lerden tüm işletmelere, eğitim kurumlarından havaalanlarına insan yoğunluğundan kaynaklanan riskleri düşürmek ve sağlıklı bir güvenlik sunmak için her yerde teknoloji kullanımı hızla artıyor. Temassız geçiş kontrol çözümleri, noktasal ısı tespiti yapan, ateş ölçen, maske kontrolü yapan kameralar ve daha birçok teknoloji hayatımızın yeni normalinde güvenliği sağlayan baş aktörler olarak ön plana çıkıyor.

 

COVID-19 pandemisiyle mücadele son hızla sürerken normalleşme başlıyor. Kısıtlamaların sona ermesi ve aşılamanın artmasıyla başlayan yeni normalleşme döneminde, hayatın daha sağlıklı ve güvenli olması için başrolde teknoloji var. Özellikle binlerce iş yeri, üretim tesisi ve AVM’nin tekrar faaliyete geçmesiyle açık ve kapalı alanlarda artan insan yoğunluğunun salgının yayılımını artırmaması için temassız elektronik güvenlik çözümleri kritik rol oynuyor. Yoğunluk ölçüm çözümlerinden noktasal ısı tespiti yapan cihazlara, ateş ölçen teknolojilerden maske kontrolü yapan kameralara kadar birçok teknoloji sağlığın ve güvenliğin sağlanmasında etkin şekilde kullanılıyor.

Temassız geçiş kontrol sistemlerine ilgi artıyor

Temassız geçiş kontrol sistemlerine olan ilgi pandemi başlangıcından itibaren sürekli artıyor. Temassız geçiş kontrol sistemleri sisteme tanımlanan iris, yüz, parmak izi gibi biyometrik verileri işleyerek, herhangi bir yere dokunmadan güvenli şekilde giriş-çıkış yapılmasını sağlıyor. Arka planda çalışan derin öğrenme algoritmaları doğruluk payını en üst seviyeye taşıyor. Çözüm, havaalanı, AVM, iş merkezleri ve üretim tesisleri gibi insan trafiğinin yoğun olduğu yerler için ideal bir kullanım sunuyor.

Diğer yandan hayatımızın her alanına giren cep telefonları ve mobil cihazlar da temassız geçiş kontrol sistemlerinde etkin olarak kullanılıyor. Mobil geçiş kontrol sistemlerinde tuş paneli ya da akıllı kartların yerini akıllı telefonlar ve mobil cihazlar alıyor. Uygulama sayesinde ofiste, otoparklarda anahtar olarak cep telefonları ve mobil cihazlar kullanılıyor. Kurulumu oldukça basit olan sistemde, kullanıcılar cep telefonu ya da mobil cihazlarına indirdikleri bir uygulamayla kendi mobil kimliklerini oluşturup kullanıma başlıyor.

İnsan yoğunluğu anlık olarak kontrol ediyor

Hem kapalı hem açık mekanlarda bugün en önemli sorun insan yoğunluğu. Yoğunluk Ölçüm Çözümü, gerçek zamanlı analiz yeteneği sayesinde, bir alandaki kişi sayısının anlık olarak takip edilebilmesini sağlıyor. Yoğunluk ölçümü kapılacak alanın girişine konumlandırılan ekrana, içeride kaç kişi olduğu, kaç kişinin girebileceği ve yaklaşık ne kadar süre bekleneceği bilgileri görsel olarak yansıtılıyor. Çözüm, özellikle insan yoğunluğunun çok olduğu AVM’ler ve havaalanlarında bulunan yemek alanlarında, mağazaların girişlerinde ve tuvaletlerde kullanılabiliyor.

Ateşli ve maskesiz kişileri tespit eden çözüm

COVID-19’un en önemli belirtilerinden biri de ateş. Noktasal Isı Tespiti Yapan Termal Kamera Çözümü de bu konuda önemli bir işlevi yerine getiriyor. Her türlü işletme ve kurumda kullanılabilen bu çözüm vücut sıcaklığı normal değerlerin üzerindeki kişileri tespit edebilmeyi sağlıyor. Çözüm ayrıca video analiz özellikleri sayesinde maske kullanımının zorunlu olduğu noktalarda sesli ve görsel uyarı yapmanın yanında, maskesiz girişlerin de engellenmesine yardımcı oluyor.

Passlogic ile uçtan uca çalışan takibi

Binlerce kişinin bir arada çalıştığı ofisler ve üretim tesislerinde de teknoloji sayesinde alınan önlemler hayatı normalleştirmede önemli rol oynuyor. Sensormatic’in geliştirdiği Passlogic, birçok farklı bina otomasyon ve güvenlik sisteminin birbiriyle kolayca iletişim kurmasını sağlayarak hem çalışan hem ziyaretçi trafiğini uçtan uca takip ediyor. Passlogic’e sahip bir firma, bir çalışanında COVID-19 tespit edildiği durumda, çalışanın daha önce iş yerinde bulunduğu ortamların, temas ettiği kişilerin kimler olduğunun raporunu alabiliyor. Yeni normalde vardiya planlama ve yetki kontrolünü Passlogic yapıyor. Çalışanın servis araçlarına ve yemekhaneye giriş yetkilerini kontrol edebiliyor, kişi sayılarının kolaylıkla sınırlandırılmasına yardımcı oluyor. Passlogic, bu sınırlandırmalara uyulup uyulmadığını kontrol altında tutuyor. Örneğin serviste 6 kişi olması gerekirken 9 kişi bulunuyorsa İK departmanını hemen bir elektronik postayla uyarıyor. Bununla birlikte servis kullanımında da verimlilik sağlanıyor. Ayrıca Passlogic yazılımına eklenen HES (Hayat Eve Sığar) kodu sorgulama modülü sayesinde çözümü kullanan kurumlar personel ve ziyaretçilerinin HES kodunu Passlogic üzerinden sorgulayabiliyor.

“Yeni bir döneme gireceğiz”

Hayatın tam anlamıyla normale dönmesi için en önemli şartın insanın olduğu her yerde güvenliği sağlamak olduğunu belirten Sensormatic Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplum olarak yeni normali benimsememiz, mesafe ve hijyen kuralına tam olarak uymamız gerekiyor. Bu süreçte bizim en büyük destekçimiz teknoloji. Tüm kurum ve kuruluşlarda, plaza, okul, AVM, havalimanı gibi mekanlarda kişilerin güvenli geçişini sağlamak, salgın için tehdit oluşturmayacak yoğunlukta insan hareketini kontrol etmek, hastalık belirtileri taşıyan kişileri ya da önlemlere uymayanları belirlemek bu noktada çok önemli. Tüm bunları teknolojik çözümlerle yapabilmek ise en önemli şansımız. Temassız elektronik güvenlik çözümleri, noktasal ısı tespiti yapan, ateş ölçen, maske kontrolü yapan kameralar ve daha birçok teknoloji hayatımızın yeni normalinde güvenliği sağlayan baş aktörler olacak.”


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri