Öğrenciler, pandemide boş durmadılar 'Nuri' yi geliştirdiler

KOSBİ Zülfü& Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, pandemi dönemini iyi değerlendirerek özel drone geliştirdiler.

KOSBİ Zülfü& Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, pandemi dönemini iyi değerlendirerek özel drone geliştirdiler. Türkiye’de 1930’lu yıllarda uçak üreten Nuri Demirağ’ın adını verdikleri Drone’un tüm parçalarını 3D yazıcı ile kendileri üreten öğrenciler, deneme uçuşlarına başlarken, teknoloji yarışmalarına da katılarak okullarını temsil edecekler.

Projenin başındaki isim olan Endüstriyel Otomasyon ve Elektrik Elektronik Bölüm Şefi Ömer Buğra Demiröz, hedeflerinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği ve bu sene Urfa’da yapılacak olan 14. Uluslararası MEBRobot Teknoloji Yarışması ve İstanbul’da her yıl düzenlenen Teknofest yarışmalarına katılmak olduğunu söyledi.

 

Geçtiğimiz yıl eğitim ve öğretime başlayan KOSBİ Zülfü&Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, kuruluşunun üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen fark yaratacak çalışmalara imza atmaya başladı. Henüz 9 ve 10. sınıfların eğitim gördüğü, pandemi nedeniyle uzaktan eğitimin sürdüğü okulda bir grup öğrenci öğretmenleri ile beraber geliştirdikleri drone ile teknoloji yarışmalarına hazırlanıyor.

 

Drone’un adı ‘Nuri’

 

Öğrencilerin kendi geliştirdikleri prototip Drone’un okul içinde yapılan ilk deneme uçuşunda bilgi veren Endüstriyel Otomasyon ve Elektrik Elektronik Bölüm Şefi Ömer Buğra Demiröz tüm parçalarını öğrencilerin tasarlayıp 3D yazıcılardan ürettiklerini söyledi. Drone’un HPV tipi, yani birincil dereceden bakış açısına sahip bir drone olduğunu söyleyen Demiröz, “Gözümüzdeki gözlük ile dronedan görüşe sahibiz. Bu özelliği ile yarışmalara da katılabileceğiz” dedi. 1930’lu yıllarda Türkiye’nin kendi uçağını ürettiğini ve o dönem ND olarak anılan uçaklarımızın tasarım ve üretimini Nuri Demirağ’ın yaptığını hazırlatan Demiröz, “Öğrencilerimiz de bundan esinlenerek ve Nuri Demirağ’ı anmak için Drone’un ismini “Nuri” koydular. Yaklaşık 1 aydır çalışıyorlar ve ‘Nuri’ artık uçabilecek durumda” dedi.

 

Hedef Urfa ve İstanbul

 

Bu sene Urfa’da organize edilecek olan 14. Uluslararası MEBRobot Yarışması’na ve İstanbul’da her yıl düzenlenen Teknofest’e katılacaklarını söyleyen Demiröz, “Bu öğrencilerimiz için büyük bir deneyim olacak. Oraya firmalar geliyor ve çalışmaları inceliyorlar. Sonrasında beğendikleri projeleri geliştiren çocuklara okurken staj imkanı dahil bir çok fırsat sunuyorlar. Bu imkanı yakalama fikri öğrencilerimizin motivasyonunu da yükseltiyor” diye konuştu.

 

Okulda teknik mühendis eğitimi verdiklerini belirten Demiröz, “Türkiye SİHA ve İHA konusunda dünyada önemli bir noktada. Biz de verdiğimiz eğitimleri bu alanda değerlendirerek fark yaratacak bir ürün ortaya çıkarmak istedik. Geleceğin taşıtı artık drone. Uçan arabanın da teknolojisi drone. Ücra köylere ulaşımda doğal şartlar izin vermediği zamanlarda sağlık hizmetinin de drone ile ulaştırılması planlanıyor. O sebeple öğrencilerimizin drone üzerine çalışması son derece yararlı. Tabi sadece drone değil, hidrojet motor ve yenilenebilir enerji üzerine de çalışmalar yürütüyoruz. Öğrencilerimizin başarılı olacaklarına inanıyorum” diye konuştu. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri