Osmanlı İmparatorluğu'ndaki gök bilimcilerden, tıp doktorlarına, mühendislere kadar topuma hizmet etmiş bilim adamlarını konuştu.
Washington DC Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen Osmanlı İmparatorluğu'nun İnsanları serisinin “Osmanlı Toplumunda Bilim İnsanları” adlı ikinci programında imparatorluğun başlangıcından sona ermesine kadarki süreçteki bilimsel gelişmelere ışık tutuldu.
Moderatörlüğünü Osmanlı tarihi konusunda uzman Dr. Cengiz Şişman’ın yaptığı ve Dr. Harun Küçük’ün konuşmacı olarak katıldığı programda Ortaçağ filozoflarından imparatorluğun sonundaki daha pratik mühendislik akademilerine kadar Osmanlı İmparatorluğu'nda doğa felsefesinin modern bilime evrimi katılımcılara anlatıldı.
Devletin gökbilimcileri, tıp doktorları ve mühendislerinin topluma hizmet ettiklerini belirten Dr. Küçük, erken modern dönem bilimsel gelenekleri ortaya çıktıkça Osmanlı ve Batı Avrupalı bilim adamları arasında benzerlikler ve farklılıklar olduğunu örnekler üzerinden açıkladı.
Konuşmayı sonlandırmak için Dr. Şişman, Dr. Küçük katılımcıların sorularını yanıtladı. Katılımcılardan birinin astroloji ile Osmanlı bilimi arasındaki bağlantıyı nasıl anlamak gerektiği ile ilgili sorusuna Dr. Küçük, Osmanlı İmparatorluğu'nda astrolojinin bilimsel gelişmelerden ayrı olarak var olmasından dolayı birbirine sıkı olmayan bir şekilde bağlı olduğu cevabını verdi. Bir başka konuk Osmanlı İmparatorluğu'ndaki matbaanın tarihini süreci ile ilgili merak ettiklerini sorarken Dr. Küçük, bilginin yayılmasında matbaanın kütüphaneler kadar önemli olmadığını anlatarak soruyu yanıtladı. Ayrıca, matbaa mekanizmasının o sırada bozuk para basacak mekanizmaya çok benzediğini de vurguladı.
Dr. Şişman, konuklara katılımları ve soruları için teşekkür ederek etkinliği sonlandırdı.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı