Bilkent Cyberpark firmaları arasında yer alan ve Elektronik Doküman, Form ve Süreç Yönetim Sistemleri alanında faaliyet gösteren CBKSoft’un Genel Müdürü Salih Kanlı, pandemi sürecinin sektöre ve dijital dönüşüme olan etkilerini değerlendirdi.
Dijital dönüşümün ön koşullarından birinin kurumsal içerik yönetim sistemleri olduğunu belirten Kanlı, pandemi sürecinde bu gerçeğin bir kez daha net bir şekilde ortaya çıktığını kaydetti. Genel Müdür Kanlı, bu tür yönetim sistemlerine geçmeyi ihmal eden ya da uygulamakta geç kalan firmaların, pandemi döneminde ciddi sıkıntılar yaşadığını açıkladı.
Özellikle kısıtlamaların başlamasının ardından birçok firmanın tamamen ya da dönüşümlü olarak ‘evden çalışma’ sistemine geçmesi ile birlikte geleneksel kağıt bazlı doküman yönetimi, sözleşme yönetimi, banka talimatları onayları gibi konularda büyük problemler yaşadığını vurgulayan Kanlı, bu tür problemlerin firmaları kurumsal yazılım çözümleri arayışına ittiğini belirtti.
Sözleşmeler ve banka talimatları kağıttan dijitale
Genel Müdür Kanlı, konuyla ilgili şu detayları aktardı: “Mart ayındaki pandeminin başlangıcından itibaren firmalar en çok sözleşme yönetimi, banka talimatları ve benzeri süreçlerde karşı karşıya kaldıkları sıkıntılar nedeniyle bize başvurdular. Onlara sunduğumuz dijital çözümler ile muhataplarıyla fiziksel olarak bir araya gelmeden, elektronik imza ile karşılıklı olarak imzalanmış, hukuki geçerliliği olan sözleşmeler yapma imkanı sunduk. Aynı şekilde banka talimatlarını da yazılımımız üzerinden kolaylıkla ve hızla gerçekleştirmelerini sağladık. Firmalar kağıt bazlı tüm iş süreçlerini dijital bir ortama taşıyarak, işlemlerinde verimlilik artışı yakaladı. Ayrıca, koronavirüsün kağıttan bulaşma riskini de sıfıra indirmesi açısından da bu tür yazılımlara yönelim oldu. Sağlanan kağıt tasarrufu ile maliyetlerin düşmesi, zaman kayıplarının azalması ve çevrenin korunması da diğer tercih nedenleri oldu.”
İş dünyasının pandemi döneminde önemli dersler çıkardığını ve dijital dönüşüm projelerine hız verdiğini belirten Kanlı, bu sektörleri ise şöyle açıkladı: “Sektörel bazda son dönemde en yoğun talebi holdingler, özel sektör firmaları, sanayi firmaları, organize sanayi bölgeleri ve sivil toplum kuruluşlarından aldık. Yükseköğretim tarafında ise üniversitelerden e-diploma ve elektronik imzalı doktora tezleri konularında gelen taleplerde artış gözlemlendi.”
Salih Kanlı, 2020 yılının son dokuz aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre satış rakamlarında %35 oranında bir artış yakaladıklarını belirterek sözlerini noktaladı.