Pera Müzesi Öğrenme Programları, Bizans sergilerinden ilhamla 7-12 yaş gruplarına uygun yarıyıl tatili atölyeleri sunuyor. Rehber eşliğinde yapılan üç boyutlu çevrimiçi sergi turunun ardından sergiye yönelik atölyelere katılan çocuklar farklı malzemelerle yaratıcılıklarını ortaya koyuyor. Zoom uygulaması üzerinden düzenlenen atölyeler 5 Şubat Cumartesi gününe kadar devam edecek.
Pera Öğrenme yarıyıl tatilinde yaratıcı etkinliklere katılmak isteyen öğrenciler için kapsamlı bir program hazırladı. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nin İstanbul’dan Bizans’a ve “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” adlı güncel sergilerinden ilhamla hazırlanan programda 7-12 yaş arası çocuklar, yaratıcı okuma ve yazma çalışmaları, kâğıttan kent tasviri, fantastik karakter yaratımı, pop-up maket ve mozaik gibi farklı teknikleri keşfediyor.
Bizans İstanbulu’na renkli bir yolculuk
İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800–1955 sergisi kapsamında düzenlenen “Bizans’ta Mozaikle Semboller”, “Yazar Füsun Çetinel ile Ayasofya’nın Öyküleri”, “Kağıttan Pop-up Kent Tasarımı”, “Tangram ile Bizans Motifleri” atölyelerinde kent tarihiyle ilgili yeni bilgiler edinen katılımcılar, analitik düşünme yeteneklerini ve hayal güçlerini geliştiriyor.
Bizans’ta Mozaikle Semboller atölyesinde İstanbul’un kuruluş hikâyesini ve efsanelerini dinleyen katılımcılar, Konstantinopolis’ten günümüze ulaşan yapıları inceledikten sonra, Bizans saraylarını süsleyen rengârenk mozaiklerden ilhamla kil hamurundan kendi mozaiklerini tasarlıyor.
Çocukları sergideki eserler aracılığıyla İstanbul’da eski dönemlerden kalma yapılarla tanıştıran Kağıttan Pop-up Kent Tasarımı atölyesi, onları şehrin görsel dönüşümünü renk ve şekillerle resmetmeye davet ediyor. Pop-up tekniğini kullanarak yeni bir İstanbul anlatısı oluşturan katılımcılar 3 boyutlu düşünme yeteneklerini geliştirirken, hayallerini malzemelerle görselleştirip özgürce ifade ediyor.
Tangram ile Bizans Motifleri atölyesinde, sergideki Bizans motiflerinin renk ve şekillerini inceleyen çocuklar, Bizans sanatında, mimarisinde, kıyafetlerinde, kitap süslemelerinde karşımıza çıkan canlı ve rengârenk desenlerden ilhamla, mıknatıslı yüzey üzerinde manyetik tangram ile kendi motiflerini oluşturuyor, ardından renkli boyalarla geometrik şekillerden oluşan bir kompozisyon tasarlıyor.
Bizans’tan ilham alan fantastik tasarımlar
“İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans sergisinden esinlenen “Bizans’ın Fantastik Sakinleri” ve “Üç Boyutlu Mimari Tasarım” atölyelerinde ise çocuklar el becerilerini ve görsel algılarını geliştirme fırsatı bulacak.
Bizans’ın Fantastik Sakinleri atölyesine katılan çocuklar, Bizans’tan ilhamla tasarlanmış bir gelecek kurgularını inceleyip, kubbeleri, kemerleri, kalın kale duvarlarını oluşturan şekilleri keşfediyor; İstanbul’da tarih boyunca yaşamış ilgi çekici kişilerle tanışıyor. Daha sonra geleceğin fantastik İstanbul’unda karakterler hayal edip, oluşturdukları şekil kütüphanesi ile fantastik karakterler tasarlıyor.
Üç Boyutlu Mimari Tasarım atölyesinde, Bizans mimarisindeki çeşitli ögelerin popüler kültürde nasıl yeniden üretildiğini inceleyen çocuklar, dünyanın en büyük anıtlarından biri kabul edilen Ayasofya hakkında da detaylı bilgi ediniyor. Sergideki kurgusal mimari örneklerden ilhamla kendi mimari tasarımlarını çizen katılımcılar, bambu çubuklarla bu tasarımı üçüncü boyuta taşıyor.
Zoom Meeting uygulaması üzerinden gerçekleşecek etkinliklerde, rehber eşliğinde yapılan üç boyutlu çevrimiçi sergi turundan sonra atölye çalışmasına geçilecektir. PERAkart AİLE’lilere özel indirim uygulanmaktadır. Biletler www.biletix.com sitesi üzerinden temin edilebilir.
Çevrimiçi Sergi Turu ve Atölye Programı:
7-12 Yaş
Bizans’ın Fantastik Sakinleri
2 Şubat Çarşamba, 11.00-12.15
Tangram ile Bizans Motifleri
2 Şubat Çarşamba, 14.00-15.15
4 Şubat Cuma, 14.00-15.15
Bizans’ta Mozaikle Semboller
3 Şubat Perşembe, 15.00-16.15
Kağıttan Pop-up Kent Tasarımı
4 Şubat Cuma, 11.00-12.15
9-12 Yaş
Üç Boyutlu Mimari Tasarım
3 Şubat Perşembe, 11.00-12.15
5 Şubat Cumartesi, 14.00-15.15
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı