PETROLDEKİ ŞOK ?
TCMB faiz kararı toplantısı dün açıklandı. Banka, piyasa beklentilerinin aksine 200 bp faiz artışına giderek politika faizini %17’den %19 seviyesine yükseltti. Piyasalarda oluşan genel beklenti bankanın 100 bp faiz artırımına gideceği şeklindeydi. Faiz kararının ardından bankanın yayınladığı metinde önemli ifadeler yer aldı. Faiz artırımını piyasanın beklentisinden daha kuvvetli gerçekleştirmesinin nedenini ‘kredi büyümesindeki yükseliş eğilimi ile ithal maliyetlerdeki artışın, talep ve maliyet unsurlarında kademeli iyileşmeyi geciktirmesi’ olarak gösterdi. Söz konusu bu gelişmelerin enflasyon beklentilerini, fiyatlama davranışlarını ve orta vadeli enflasyon görünümünü bozma olasılığını dikkate alarak önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiği belirtildi. Para politikası duruşu sıkılığının enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar “uzun bir müddet” korunacağının altı bir kere daha çizildi. Tüm bunların yanında önden yüklemeli olarak nitelendirilebilecek faiz artırımına gidilmesine karşılık gerekirse ilave sıkılaşmanın yapılacağı mesajı bu metinde de yer aldı.
Tüm bu gelişmeler dahilinde TL en iyi performans göstere para birimi olarak küresel ölçekte ön plana çıktı. Bist100 endeksi özelinde ise bankacılık endeksinde ralli yaşandığını gördük. Buna rağmen sanayi endeksinde görülen satış baskısının etkisi ile borsa günü negatif bölgede tamamladı. Küresel piyasalarda ise ana gündem maddesi ABD tahvil fiyatlamaları olmayan devam ediyor. Çarşamba günü FED Başkanı Powell’ın tahvil piyasasına müdahale adına herhangi bir yorumda bulunmaması, tahvil getirilerinde devam eden yükselişin hız kazanmasının önünü açtı. Bu sayede dün ABD 10 yıllıklarının getirisi %1.75 seviyesinin üzerini test etti. Bu durum ABD endekslerinde FED’in güvercin söylemlerinin pozitif etkisini silerek negatif bölgeye taşınmasına neden oldu. Özellikle faize duyarlı Nasdaq endeksinde satışlar çok daha derindi.
ABD verileri güçlü gelmeye devam ediyor. Dün Philadelphia Fed imalat endeksi Mart ayında 51.8 seviyesine yükselerek son 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Beklenti verinin 23.0 olarak geleceği yönündeydi. Avrupa tarafında ise hisse senedi endeksleri ABD’ye göre pozitif bölgede kaldılar. Burada en önemli unsuru Avrupa İlaç Ajansı’nın, AstraZeneca'nın korona virüs aşısının güvenli ve faydalarının risklerden fazla olduğunu bildirmesiydi. Hatırlanacağı üzere kanda pıhtılaşmaya neden olduğu gerekçesi ile Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'nın da olduğu bazı Avrupa ülkeleri aşı kullanımını geçici süre durdurmuşlardı. Bu haber ile AstraZeneca aşısının kullanımı yeniden başlanacaktır.
Petrol fiyatlarında ise sert düşüşler dikkat çekiyor. Hafta içerisinde ABD’den gelen yüksek petrol stokları sonrası zayıflayan fiyatlar Uluslararası Enerji Ajansı’nın stokların fazla olduğunu belirtmesinin ardından çok daha keskin bir düşüşe maruz kaldı.
• AC Asia ex, Japan % -1,33 satıcılı
• S&P 500 % 0,16 alıcılı
• Euro Stoxx 50 % -2,40 satıcılı
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
• Asya Borsaları ABD piyasalarındaki satış eğilimini takip ederek, Cuma günkü işlemlerde geriledi. Piyasalardaki negatif seyirde, tahvil faizlerindeki yükseliş ve enflasyon endişeleri etkili oldu.Asya Pasifik Bölgesi'nde Avustralya, Japonya'da Topix ve Güney Kore'de Kospi Endeksi'nde göreceli olarak daha sınırlı düşüşler yaşanırken, Hong Kong'un Hang Seng ve Çin''in Şanghay, Shenzen Endeksilerinde kayıplar yüzde 1'i aştı.
• Japonya Merkez Bankası(BOJ), bu ayki toplantısında faiz oranını değiştirmedi. BOJ'un faiz toplantısının ardından yapılan açıklamada, faiz oranının yüzde -0,10 olarak kalmasına karar verildiği belirtildi. Piyasa beklentisi de faizlerin değişmeyeceği yönündeydi.
• ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Çinli yetkililerle Alaska'da görüşüyor. Blinken Çin'in adımlarının küresel istikrarı sağlayan kurallara dayalı düzeni tehdit ettiğini söyledi.
• ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ile Alaska'da bir araya gelen Çinli yetkililer, Amerikalıların tavırlarına tepki gösterdiler.
• JP Morgan, TCMB'nin faiz indirimlerine Eylül ayında başlamasını bekliyor. Kuruluş tarafından hazırlanan raporda, bankanın dünkü 200 baz puan faiz artırım kararının güçlü ve proaktif bir adım olduğu belirtildi. Raporda yatırımcıların TCMB'nin gerektiği zaman faiz adımı atacağı konusunda rahatlamaları gerektiğinin altı çizildi. Faiz artırımının kredibilite artışı ve kredi büyümesini sınırlama yoluyla hedefine hizmet edeceği öngörüldü.
• Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın ana hatlarını açıkladığı İstanbul Finans Merkezi’nin 10 maddelik temel yasası hazırlandı. Teklif, yakın zamanda TBMM’ye gönderilecek ve öncelikli yasalaşacak. Düzenlemeye göre bu bölgede faaliyet gösterecek finans şirketlerinin kazançlarının yüzde 75’i vergiden muaf tutulacak. Personel giderlerinin yüzde 80’i gelir vergisinden olacak.
• Avrupa Birliği (AB), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) bağlı üst düzey yöneticilerine yönelik yaptırım uygulama kararını askıya aldı.
• TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Karadeniz gazında 2023’te hedefin 10 milyon metreküp gaz olduğunu belirterek, “10 kuyu açılacak” dedi
• Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA), AstraZeneca aşısının "güvenli ve etkili" olduğunu belirterek, aşının kan pıhtılaşması riski taşımadığını aktardı.AstraZeneca’nın kullanımı 9 ülkede yeniden başlıyor.
• Goldman Sachs, Brent petrolünde Mart ayında 65 dolar/varil olan fiyatın bu yaz 80 dolar/varil seviyesine yükseleceğini tahmin etti
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı