Polisan Kimya, Yeni Fabrika İle Birlikte Reçine Üretim Kapasitesini Yüzde 30 Arttıracak

Polisan Holding'in iştiraklerinden Polisan Kimya, 2022’nin Nisan ayında yeni fabrikasını faaliyete geçirip, ihracatını arttırmaya hazırlanıyor.

Polisan Holding'in iştiraklerinden Polisan Kimya, 2022’nin Nisan ayında yeni fabrikasını faaliyete geçirip, ihracatını arttırmaya hazırlanıyor. Polisan Kimya Genel Müdürü Selçuk Denizligil, yeni fabrikanın hayata geçmesiyle yıllık 150.000 ton olan üretim kapasitelerinde yüzde 30’luk artış yaşanacağını ifade etti. İhracatta ana pazarlarını Romanya, Bulgaristan, İtalya, Yunanistan, Kosova, İsrail, Mısır ve Avustralya olarak açıklayan Polisan Kimya Genel Müdürü Selçuk Denizligil; “Üretim ve ihracat faaliyetlerinde yeni bir açılım dönemi bizi bekliyor. Bu yılın 9 ayında gelirlerimizden yüzde 12 pay alan ihracat faaliyetlerimizi yüzde 20-25 seviyelerine çıkarmak istiyoruz. Balkanlar ve Avrupa gibi gelişmiş ülke pazarlarında daha etkin olacağız” dedi.

 

1964 yılında temelleri atıldığından bu yana Türkiye kimya sektörünün gelişmesi için birçok ilke imza atan Polisan Kimya, 2022’ye güçlü giriyor. Formaldehit ve reçineleri grubunda üretim yapan ve söz konusu teknolojiyi Türkiye’ye getiren ilk şirket olan Polisan Kimya, sunta, MDF, kontrplak, formika reçineleri, cam yünü ve taș yünü reçineleri, melamin, üre ve fenol bazlı formaldehit reçinelerine artan talep üzerine kapasite artışına gidiyor. Polisan Kimya Genel Müdürü Selçuk Denizligil, bu yıl temelleri atılan yeni fabrikanın Nisan 2022’de faaliyete geçeceğini ve 150.000 ton olan yıllık üretim kapasitesinin yüzde 30 oranında artacağını duyurdu.

 

Polisan Holding iştiraki olan Polisan Kimya’nın yapı kimyasalları alanında da ciddi bir üretim gücü bulunduğuna dikkat çeken Selçuk Denizligil, şunları kaydetti: “Formaldehit ve reçineleri grubunda pazarın yüzde 40’ına sahibiz. Bu ürün grubunda pazarın en büyük üreticisiyiz. Yeni fabrika ile buradaki gücümüz bir kat daha artacak. Yapı kimyasallarındaki pazar payımızı da yüzde 20’ye çıkardık. Burada da en önemli ilk üç üreticiden biri durumunda bulunuyoruz. Bu alandaki satış ve üretim faaliyetlerimizle de sektöre nitelikli bir değer kazandırmaya devam edeceğiz.” 

 

Artan talebe katma değerli hazırlık 

Kimyanın son derece stratejik bir sektör olduğunu ve birçok sanayi kolunun ana girdisi durumunda bulunduğunu da sözlerine ekleyen Selçuk Denizligil, sektörün durumunu ve yurt içi yatırımları arttırma gerekçelerini şöyle anlattı: “Kimya sektörü birçok sanayi kolunun ana girdisini oluşturuyor. Bununla birlikte katma değeri yüksek özel kimyasalların üretimi hala bir problem. Bu durum da, kimya sanayinin dış ticaret açığındaki payını artırıyor. Bugün Türkiye Kimya Sanayi hammadde bakımından yüzde 80 dışa bağımlı durumda bulunuyor. Polisan Kimya, yapı kimyasalları, formaldehit ve reçineleri konusunda uzman ve kendi uzmanlığını üretim kapasitesini arttırarak ülkeye daha fazla fayda sağlayacak bir noktaya taşımak istiyor. Yeni ürünlerin toplam ciromuz içindeki payı yüzde 17,5 seviyesinde ve bunu artırmak istiyoruz. Ar-Ge merkezimiz yeni fabrikamızda üretilecek yeni ürünler üzerine çalışıyor. Hem yurtiçi talebe daha fazla cevap vermek hem de ihracattan daha fazla pay almak, bunu da katma değerli yeni inovatif ürünlerle gerçekleştirmek istiyoruz.”

 

İhracatı yüzde 20-25’e çıkarmak istiyorlar

İhracat yaptıkları ve ana pazar durumunda bulunan ülkeleri, “Romanya, Bulgaristan, İtalya, Yunanistan, Kosova, İsrail, Mısır ve Avustralya” olarak sıralayan Selçuk Denizligil, “Polisan Kimya’nın ihracat gelirleri, 2021’in dokuz ayında toplam gelirlerinden yüzde 12 oranında pay aldı. 2021 yılı iç pazara yoğunlaştığımız, bununla birlikte ihracat tarafında ise yeni stratejilerle pazarlarda derinleşme yoluna gittiğimiz bir dönem oldu. Her şey plana uygun ilerliyor. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda ihracatımızı yüzde 20-25 seviyelerine çıkarmak. Balkanlar ve Avrupa pazarını yani gelişmiş ülke pazarlarında etkin olmak önceliklerimiz arasında bulunuyor” diye konuştu. 

 

Yunanistan ve Balkanların tek PET ve öncü geri dönüştürülmüş PET granül üreticisi 

Selçuk Denizligil, Polisan Kimya’nın Türkiye’nin ilk AdBlue üreticilerinden olduğunu da sözlerine ekleyerek, Polisan Holding’in, kimya alanındaki ortaklıkları ve yurtdışı yatırımı hakkında bilgi verdi. Polisan Holding’in dünya devi kimya şirketlerinden Dow Chemical ile ortaklığının bulunduğunu, yanı sıra kimya sanayinin bir iş kolu olan boya alanında da iştirakleri Polisan Kansai Boya’nın dünyanın ilk 10 boya üreticisinden biri olan Japon Kansai Paint ile iş ortağı olduğunu ve bunların grup için sinerji yarattığını aktardı. Yunanistan’da da bir fabrikaları bulunduğunu kaydeden Selçuk Denizligil’in verdiği bilgiye göre, Polisan Holding’in bir diğer kimya yatırımı olan Polisan Hellas, Yunanistan ve Balkanlardaki tek Polietilen Tereftalat (PET) ve öncü geri dönüştürülmüş PET granül üreticisi durumunda yer alıyor. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri