CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Askeri Ceza Kanununda değişiklikler yapılmasına dair kanun teklifindeki bazı düzenlemelerin “asker-asker” ve “asker-sivil” çatışmasına yol açacak yetki karmaşasına yol açabileceğini belirtti.
“15 TEMMUZA GİDEN YOL, KUMPAS DAVALARI İLE BAŞLADI”
CHP’li Zeybek teklif üzerine yaptığı konuşmada 15 Temmuz Darbe Girişimine giden yolun taşlarının vatansever subaylara karşı yapılan Kumpas Davaları ile döşendiğini, AKP iktidarının ise buna zemin hazırladığını vurguladı. Askeri vesayetle mücadele adı altında AKP’nin, liyakat sahibi vatansever subayların Kumpas Davaları ile terfilerinin engellendiği yerlerine ise FETÖ’cü subayların terfi ettiği sürece sessiz kalmasını ve desteklemesinin hala hafızalarda yerini koruduğunu, Kumpas Davaları ile Türk Yargısı ve ordusunun o dönemde çökertildiğini söyledi.
“TEKLİFTEKİ MADDELER SİVİL-ASKER ÇATIŞMASINA YOL AÇABİLİR”
Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair görüşülen kanun teklifinin maddelerinin yaratacağı olumsuzluklar üzerine konuşan Rafet Zeybek şu açıklamalarda bulundu;
“Teklifin 3’üncü maddesinde gelen düzenleme ile suçüstü hâlinde ya da kaçma şüphesi olduğu durumlarda olan askeri herkes yakalayabilecek, yine bu durumda olmayanlarla ilgili yaptığınız düzenlemede askerleri, amiri, üstü, askerî karakol, nöbetçi, devriye, askerî inzibat, ve kolluk dahil o kadar çok kişi yakalayabilecektir. Gerekçede CMK’nın 90’ıncı maddesiyle uyumlu hale getirilmeye amaçlanmakta, CMK 90’ıncı maddeye göre yakalamayı sadece kolluk kuvveti yapabilir. Ama gelen düzenleme ile suçüstü olmayan hallerde askeri herkesin yakalamasına olanak sağlıyor, askeri askerle ve askeri siville karşı karşıya, çatışır hale getiriyor.”
“TEKLİFİN MADDELERİ BİRBİRİ İLE ÇELİŞKİLİ”
“Teklifin 4’üncü maddesi (e) fıkrasında “Sırf askerî suçlarda, tutuklama yasağına ilişkin hükümler uygulanmaz.” yani tutuklanır ve 7’inci maddesinin (a) fıkrasında “Sırf askeri bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreli hapis cezasına hükmedilirse hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulanmaz ama altı aydan aşağı bir ceza verilirse hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulanır.” denilmektedir. Bir tarafta “Hiç süre koymadan tutuklanabilir.” denilmesi öbür tarafta ise “Altı aydan aşağı hapis cezası alanlar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulanır.” denilmesi bir çelişkidir. Bu çelişki giderilmelidir.” dedi
CHP’li Zeybek, subay ve astsubayların görevlerine son vermeyi ilgilendiren teklifin 12’nci ve 13’üncü maddeleri hakkında şu ifadeleri kullandı; “Maddelerde “Mahkemeler askeriyedeki görevine son verir.” ifadesi getiriliyor ancak meslekten atılan o asker, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunursa ve haklı görülürse geri dönemeyecek. Yargı sürecinin yok sayılması kabul edilemez.” dedi.
Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları hakkında askeri suçlardan dolayı soruşturma yapılmasının Cumhurbaşkanının iznine bağlanmasına dair teklife ise bir siyasi partinin genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı’nın izin yetkisine sahip olması, mevcut sistemde hatalı olduğunu belirten CHP’li Zeybek, ordunun üst kademesinin bu sistemde siyasallaşma tehlikesi ile karşı karşıya olabileceğini belirtti.
Chp Antalya İl Başkanlığı