Herhangi bir sektörde faaliyet göstermek isteyen kişilerin bir şirket kurması gerekmektedir.
Genellikle şirket kurmak isteyen kişiler maliyetleri az olduğu ve birçok avantajdan yararlanabildiği için ilk olarak şahıs şirketi kurmayı istemektedir. Çünkü şahıs şirketleri en kolay ve en maliyetsiz şekilde kurulabilecek şirket türlerinden birisidir.
Şahıs şirketi kurmak isteyenler için hazırladığımız bu yazımızda sizlere şahıs şirketleri hakkında bilgi vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyerek şahıs şirketleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketleri bir veya az ortak ile kurulabilen ve ortaklarının sorumluluklarının sınırsız olduğu şirketlere verilen isimdir. Şahıs şirketleri tüzel kişiliğe sahip olan bir şirket türüdür.
Bireysel olarak kurabileceğiniz şirket türlerinden birisi olan şahıs şirketlerini bir ortak ile kurmak istiyorsanız eğer ortağınız ve sizin ortak bir ekonomik çıkar altında buluşması gerekmektedir.
Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları
Şahıs şirketi kurmanın kişi ve işletmelere sağladığı birçok avantaj söz konusudur. Şahıs şirketi kurmanın başlıca avantajları şunlardır;
- Şahıs şirketleri tüzel kişiliğe sahip olan bir şirket türüdür.
- Şahıs şirketi kuruluş masrafları anonim ve limited şirketlere nazaran daha düşüktür.
- Genellikle kuruluş işlemleri sonrasındaki 2 gün içerisinde şahıs şirketleri faaliyete geçebilmektedir.
- Şahıs şirketleri için gerekli olan defterlerin tasdik ücreti oldukça düşüktür.
- Bu şirket türü içerisinde yoğun işlemler yaşanmadığı için şahıs şirketlerinin muhasebeci ve mali müşavir ücretlerinin düşük olduğunu söylemek mümkündür.
- Şahıs şirketlerinin kapanış işlemleri yalnızca bir gün içerisinde gerçekleşebilmektedir.
Şahsı şirketi kurmanın avantajlı olduğu durumlar bulunurken dezavantajlı olduğu durumlar da bulunmaktadır. Şahıs şirketi kurmanın dezavantajları şunlardır;
- Şahıs şirketlerinde kademeli vergi sistemi bulunmaktadır.
- Anonim ve limited şirkelerinde vergiler %20 oranında sabitken şahıs şirketlerinde kademeli vergi sistemi bulunduğu için vergiler %20 - %40 arasında değişiklik göstermektedir.
- Limited ve anonim şirketleri ile karşılaştırıldığında şahıs şirketlerinin bankalardaki itibarının yüksek olmadığını söylemek mümkündür. Bu da kredi çekmek, pos başvurusu yapmak, çek bozdurmak gibi durumlarda şahıs şirketlerinin dezavantajlı olduğunu göstermektedir.
Sizler de şahıs şirketi kurmak istiyorsanız şahıs şirketi kurmanın avantajları ve dezavantajlarını karşılaştırabilir ve bunun sonrasında şirket kurma kararını verebilirsiniz.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs şirketi kurmak isteyen kişiler tarafından en çok merak edilen konulardan birisi de şahıs şirketinin nasıl kurulduğudur. Yazımızın bu bölümünde sizlerin şahıs şirketi nasıl kurulur sorusuna yanıt vereceğiz.
- Şahış şirketi kurmak isteyen kişiler ilk olarak şahıs şirketi kurmak için gerekli olan belgeleri toplamalıdır.
- İmza sirküleri, nüfuz cüzdanı, kira kontratı ve ikametgâh belgesi şahıs şirketi kurmak için gerekli olan belgelerdir.
- Bu belgeleri toplayan kişiler mali müşavirleri ya da muhasebecileri ile iletişime geçerek şahıs şirketi kurma başvurusu yapmalıdır.
- Başvuru yapıldıktan sonra başvuru yaptığınız vergi dairesinin memurları adresinizde şirket için yoklama yapmaktadır.
- Yoklamanın ardından yoklama tutanağı düzenlenmektedir.
- Yoklama tutanağı düzenlendikten sonra genellikle şahıs şirketi kurma işlemleri bir iki gün içerisinde tamamlanmaktadır.
- Ardından şirketinizin kurulduğunu gösteren vergi levhası sizlere ulaştırılmaktadır. Vergi levhanız oluşturulduktan sonra internet vergi dairesi üzerinden bu levhanın çıktısını alabilirsiniz.
Sizler de bu adımları tamamlayarak şahıs şirketi kurma işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Nedir?
Şahıs şirketi kurmak isteyen kişi ve işletmeler şirket kuruluşu esnasında belirli yerlere ödemeler yapmaktadır. Bu ödemeler şahıs şirketi kurma masrafları arasında değerlendirilmektedir. İşletmelerin şirket kuruluşu esnasında ödeme yapacağı belgeler ve ücretlerine aşağıdaki tabloda ulaşabilirsiniz.
İşlem | Ücreti |
İmza Sirküleri | 85 TL |
İkametgah | Ücretsiz olarak e-devletten alınabilir |
Muhasebeci Vekaleti | 120 – 200 TL arasında değişiklik gösterir |
Mali müşavir ya da muhasebeci ücreri | Bölgesel olarak farklılık göstermektedir |
Damga Vergisi | 76 TL |
Dükkan Kirası | Değişiklik göstermektedir |
Şahıs şirketi kurma maliyetleri olarak bilinmektedir. Yani kısacası şahıs şirketi kurmak için kişilerin 700 – 800 TL arasında şirket kuruluşu için ödeme yapmaları gerekmektedir. Günümüzde bazı kişiler şahıs şirketi kurmak için belirli danışmanlık firmalarından yardım almaktadır. Danışmanlık firmalarının ücretleri yapılacak işlemlere ve ilden ile değişiklik göstermektedir.
Sizler de şahıs şirketi kurarken bir danışmanlık firmasıyla hareket edecekseniz danışmanlık ücretlerini de şahıs şirketi kurma ücretleri arasında değerlendirebilir ve kendi maliyetlerinizi hesaplayabilirsiniz.
Şahıs Şirketleri Hangi Vergileri Öder?
Şahıs şirketi kuran kişiler bir vergi dairesine kaydolur ve şirket kuruluşu sonrasında kişiler vergi mükellefi olur. Vergi mükellefi olduğunuz için yaptığınız satışlardan ve verdiğiniz beyannamelerden dolayı belirli vergileri ödemeniz gerekmektedir . Şahıs şirketlerinin devlete ödedikleri başlıca vergiler şunlardır;
- Stopaj Vergisi
- Damga Vergisi
- Gelir Vergisi
- Katma Değer Vergisi ( KDV )
- Geçici Vergi
Sizlerin de şahıs şirketi kuruluşu gerçekleştirdikten sonra bu vergileri ödemeniz gerekmektedir. Genellikle vergi ödemesi yapacak olan kişiler ya muhasebecileri ya da internet vergi dairesi üzerinden ödemelerini yapabilmektedir.
Ticimax ile E-ticaret Sitenizi Açın
Şahıs şirketi kuruluşu yaptıktan sonra birçok kişi kendi e-ticaret sitelerini açarak internetten ürün satmaya başlamaktadır. Sizler de e-ticaret sitesi açarken Türkiye’nin en güvenilir e-ticaret alt yapısı olan Ticimax e-ticaret alt yapıları ile e-ticarete adım atabilir ve internetten hızlı bir şekilde ürün satmaya başlayabilirsiniz.
Ticimax e-ihracat alt yapılarıyla çalışmak için demo talep formunu doldurabilir ve 15 günün ardından Ticimax ile çalışmaya başlayabilirsiniz. Ticimax’ın ücretsiz e-ihracat eğitimleri ve e-ticaret hakkında bilgi almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz.