Soğuk Alerjiniz Nedir ?

Soğuk Alerjisi Nedir ? Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ‘soğuk alerjisi’ konusunda vatandaşları uyardı. Havaların soğumasıyla birlikte cildiniz kabarıyor, kaşınıyor ve hatta şişiyorsa soğuk alerjiniz...

Soğuk Alerjisi Nedir ? Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ‘soğuk alerjisi’ konusunda vatandaşları uyardı. Havaların soğumasıyla birlikte cildiniz kabarıyor, kaşınıyor ve hatta şişiyorsa soğuk alerjiniz olabilir.

AİD Başkanı Prof. Dr. Dilşad Mungan “Ülkemizde soğuk günlerin yaşandığı bu günlerde soğuk alerjisi, ciltte görülen kızarıklık, uyuşma gibi basit sorunların yanı sıra; ani bayılma, şoka girme, nefes alma güçlüğü gibi ciddi problemlere dahi yol açabilir” diyor.

 

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, alerjiye bağlı olan rahatsızlıkların kış mevsiminde daha kolay ortaya çıktığını ve alerjik duyarlılığı yüksek olanların bu dönemde özenli olmaları gerektiğine dikkat çekerek uyarıda bulundu.

Soğuk havaların yoğun bir şekilde hissedilmesi ile beraber halk arasında “soğuk alerjisi” veya “soğuk kurdeşeni” olarak bilinen soğuğa bağlı ürtiker konusunda dikkat edilmesi gerektiği söyleniyor. Soğuk alerjisi deri sıcaklığının azalması ile birlikte ciltte şişlik, kabarıklık, kızarıklık, uyuşma, karıncalanma ve kaşıntı belirtileri ile kendini gösteriyor. Sadece soğuk hava değil soğuk su, hatta soğuk nesnelere temas etmek de kurdeşen ve alerjik ödem nedeni olabilir. Bunlar temaslı bölgede değil, tüm vücuda yayılmış bir şekilde de gözükebilir.

Bayılma ve şoka girmeye sebep olabilir 

Prof. Dr. Dilşad Mungan konuyla ilgili olarak, “Cildin soğuk ile en fazla temas ettiği dış ortamlarda daha çok el, ayak ve yüz bölgelerinde soğuk alerjisinin belirtilerini görmekteyiz. Ancak bu alerjiyi sadece temas ettiğimiz soğuk havanın sebebi olarak değerlendirmemek gerekiyor. Bu alerjiyi taşıyanlar soğuğa maruz kaldığı diğer ortam ya da fiziki temaslarda da alerjik birçok belirti ile karşılaşabilirler. Örneğin dondurma yediklerinde dilde, dudaklarda, boğazda ani şişmeler yaşayarak nefes alıp vermekte sıkıntılı çekebilir, hatta nefes yolu şişerek kapanabilir. Yine benzer şekilde soğuk havuz veya denize girildiğinde kan basınçlarında düşme, şoka girme ve ani bayılma gerçekleşebilir. Soğuk alerjisinin basit bir kurdeşen ile kalmayıp solunum sıkıntısı, hipotansiyon, baş dönmesi, oryantasyon bozukluğu, bayılma hatta alerjik şok (anafilaksi) tablosuna neden olabildiği bulguları pek çok araştırmada da vurgulanıyor.” dedi.

Yıllarca Sürebilir

Soğuk alerjisini önlemenin en kolay yolunun soğuk havadan kaçınmak olduğunu belirten Mungani “Soğuk alerjisini saptanması için test yöntemi olarak hastanın cildini buzla temas ettiriyoruz. 5 ila 10 dakika arasında süren bu temas sonrası derinin verdiği tepkilere ve kızarıp kabarmadığına bakıyoruz. Tedavisinde ise birinci basamak olarak atakların önlenmesi yani soğuğa maruz kalmanın önlenmesi gerekiyor. Soğuk havalarda önleyici olarak doktor kontrolünde alerji ilaçlarının kullanılması; hatta durum ciddi ise hastalara, kullanıma hazır kalem şeklindeki adrenalin enjektörlerini yanında taşıması önerilir. Soğuk havayla temas etmeden sıkı giyinmek, dondurma ve buz gibi ürünleri tüketmemek ve soğuk su aktivitelerinden kaçınması da tedavide büyük önem taşır. “dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri