İzmit Belediyesi öncülüğünde Good4Trust ile iş birliği içinde kurulan İzmit Çarşısı, doğaya ve insana dost, adil üretim yapmaya çalışan 120 adet üreticiye ve ihtiyaçlarını bu üreticilerden sağlayan 19.475 türeticiye ulaştı!
İzmit'i sürdürülebilirlik, sosyal adalet ve yerel kalkınma açısından örnek bir kente dönüştürme hedefiyle kurulan İzmit Çarşısı, Karakılçık buğday unundan lavanta yağına, Türk kahvesinden oyuncak bebeklere birbirinden farklı doğaya ve insana dost ürünü halka sunuyor. Alışveriş alışkanlıklarının daha fazla tüketime teşvik ettiği günümüz dünyasında, ihtiyaca ve ‘türetim’e odaklanan İzmit Çarşısı’nda ürünlerini adil ve çevreci bir yaklaşımla elde eden ve iyileştirmek için emek veren 120 üretici yer alıyor.
Çevrimiçi adil satışa olanak sağlayan bir dijital altyapı
Konuyla ilgili gelişmeleri aktaran İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan, ‘’Good4Trust, isminden de anlaşılacağı gibi ‘İyiliğe güven’ demek ve şu anda Güney Afrika, Almanya ve Şili dahil Türkiye’den yurt dışına açılan, 19 bin üyesi ile çevrimiçi adil satışa olanak sağlayan bir dijital altyapı. 9 Şubat 2021 tarihinde başlattığımız Good4Trust iş birliği ile izmitcarsisi.org adresinde ise 120 adet üreticiye ulaştık. Onlara işleyen, fonksiyonel ve kullanıcı dostu bir e-ticaret ortamı kurmanın yanı sıra, yaptığımız reklam, billboard ve sosyal medya kampanyalarımız ile pazarlama desteği verdik. Şu ana kadar Kocaeli’den 100’den fazla işletme İzmit Çarşısı’nda eğitim, tecrübe paylaşımı ve pazarlama toplantılarına katıldılar, bilgi birikimlerini geliştirdiler.
Daha önce de açıkladığımız gibi, İzmit Çarşısı’nda dükkan açmak için, doğa ve insan dostu üretim yapmak istediğini beyan eden üretici Niyet Belgesi imzalıyor. Dükkan açıldığında, çarşıda ‘Niyetli Üretici’ olarak yer alıyor. Bu konumda, satılan üründen masraflara aktarılan miktar sadece yüzde 7. Diyelim ki, üretici kadın istihdamına destek veriyor, atıklarını geri dönüştürüyor. O zaman ‘Azimli Üretici’ oluyor ve katkı payı yüzde 5’e düşüyor. Çok daha iyi niteliklerde ürün üretilirse, örneğin bir bal üreticisi, arıları besleme yöntemi ve onlara verdiği ilaçlar ile organik üretimin standartlarını taşırsa ‘Adil Üretici’ye, yani doğa dostu üreticiye dönüşüyor ve katkı payı yüzde 3’e düşüyor. Dolayısıyla, doğa ve insan dostu olmaya ne kadar çaba gösterilirse, alınan katkı payı o derece azalıyor’, kazanç o kadar artıyor.” dedi.
Üretici ve türetici sayılarının günden güne artması doğa adına umut veriyor!
Kocaeli’de yer alan tüm işletmelerin, girişimcilerin ve esnafların İzmit Çarşısı’na başvuru yapabileceğini hatırlatan Kaplan, yakın gelecekte İzmit Çarşısı’nda gerçekleşmesi planlanan gelişmeleri ise şu şekilde aktarıyor: ‘’İzmit Çarşısı’na katılan üretici ve türetici sayıları günden güne artıyor. İzmit dışında diğer ilçelerimizden de katılım çok fazla. Her geçen gün farklı kategorilerden yerel ürünler göreceksiniz. Üretici hikayeleri videolarımızla üreticilerimizi tanıtırken reklam, billboard kampanyaları ile de onlara pazarlama desteği vereceğiz. Çarşıda yer alan tarım ürünlerini artırmaya niyetliyiz. Atık oluşumunu azaltmaya ve kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmalarımız da olacak. Eğitimlerimiz hiç durmadan devam edecek. Ürünlerimize izmitcarsisi.org adresinden ulaşabilirsiniz.’’
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı