Ticari değişimlerin bir risk olduğu düşüncesi yerini bir gereksinim olduğuna bırakacak

Pazarlamanın öncülerini buluşturan ve bu yıl çevrimiçi olarak gerçekleşen CMO Summit 2021, Simon Kucher & Partners CEO’su Mark Billige’nin pazarlamanın geleceği ile öngörülerini aktardığı konuşmasıyla başladı.

Pazarlamanın öncülerini buluşturan ve bu yıl çevrimiçi olarak gerçekleşen CMO Summit 2021, Simon Kucher & Partners CEO’su Mark Billige’nin pazarlamanın geleceği ile öngörülerini aktardığı konuşmasıyla başladı. Yalnız geçmiş analizlere göre karar vermenin önemini yitirdiğine dikkat çeken Billige, firmaların gelecek stratejilerini müşterilerin değişen ihtiyaçlarına göre ve ticari yaratıcılıkla oluşturması gerektiğini belirtti.

 

Zirve’de, Simon Kucher & Partners Global Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Ofisi Yönetici Ortağı Mert Terzioğlu da ‘Yeni Dünya Düzeninde Ticari Yaratıcılık’ panelinin moderatörlüğünü yürüttü.

 

Pandemiyle birlikte her şey gibi pazarlama dünyası da yeniden şekillenirken, pazarlamanın önde gelen isimleri pazarlamanın geleceğini konuşmak üzere Fortune Türkiye & DataExpert iş birliği ve BMI organizasyonuyla düzenlenen CMO Summit 2021’de bir araya geldi. Çevrimiçi olarak gerçekleşen ve bu yılki teması “Reshape” (Yeniden Şekillen) olan Zirve’ye, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve CMO'larının yanı sıra, pazarlama sektöründen orta ve üst düzey yöneticiler, pazarlama alanındaki ürün ve hizmet sağlayıcılarının üst düzey yöneticileri, pazarlama ve yönetim uzmanları, sektör duayenleri ve basın mensupları katıldı. Zirve kapsamında gerçekleşen oturumların ardından ‘En Etkin 50 CMO’ya ödülleri takdim edildi.

 

Tüm gün süren ve 20’nin üzerinde konuşmacının yer aldığı Zirve’de strateji, pazarlama, fiyatlandırma ve satış konusunda uzmanlaşmış bir global danışmanlık firması olan Simon-Kucher & Partners’ın CEO’su Mark Billige pandemiyle birlikte değişen dinamikleri ve pazarlamanın geleceğine ilişkin öngörülerini aktardığı bir konuşma yaptı. 

 

Mark Billige: “Pandemiyle değişen dinamiklere geçmiş tecrübeyle cevap veremeyiz.”

 

Konuşmasında, pandeminin iki mega trendinin “dijital dönüşüm” ve “toplumsal bilinçlenme” olduğunu belirten Billige, müşteri ihtiyaçlarının değiştiği ve bu süreçte firmaların geçmiş deneyimleriyle değil yeni ve yaratıcı stratejilerle hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. 

 

Dijitalleşmenin hızlanmasıyla birlikte her şeyin uzaktan yürütüldüğü bu dönemde müşteriyle ilişkinin yakın olması gerektiğinin, müşterilerle bağ kurmanın ve yeni ihtiyaçlarını anlamanın önemine değinen Billige, şirketlerin gelecek stratejilerini belirlerken öncelikle “müşterilerin nereye yöneldikleri”, “neden oraya yöneldikleri”, “hızları” ve “bu konuda firma olarak yetkinlikleri” konularına cevap bulması gerektiğini belirtti. 

 

Billige, günümüz şartlarında dijitalleşmenin ve büyük veri ile yapay zekayı yaratıcı stratejiler için kullanmanın firmalar için olmazsa olmaz bir strateji olduğunu vurgularken yeni dönemde başarılı olmak isteyen firmaların tekrarlayan gelir modelleri, esnek paketleme, dinamik fiyatlandırma ve hibrit satış kanalları başlıklarına eğilmesi gerektiğini de söyledi. Billige son olarak “Değişimin hızını olduğundan küçük, ticari yaratıcılığınızı ise olduğundan büyük görmeyin,” dedi.

 

Terzioğlu: “Değişmek zorunda olmadan değişebilen firmalar krizi daha iyi atlatıyor.”

 

“Dijitalleşme Odağında İş Modellerinin Değişimi”, “Sınırları Olmayan Markalardan Pazar Deneyimleri” ve “Markalar ve Fayda İletişimi” başlıklı panellerin de bulunduğu Zirve’de, Simon Kucher & Partners Global Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Ofisi Yönetici Ortağı Mert Terzioğlu’nun moderatörlük yaptığı “Yeni Dünya Düzeninde Ticari Yaratıcılık” başlıklı panelde pandemi sonrası süreçte yaratıcılık konusu ele alındı. Panelde Vestel Genel Müdürü Ergün Güler, Tat Gıda Genel Müdürü Oğuz Aldemir, Yapı Kredi Perakende Bankacılıktan Sorumlu GMY ve İcra Kurulu Üyesi Serkan Ülgen ve Sarten Ambalaj CEO’su Zeki Sarıbekir görüşlerini aktardı.

 

“Değişmek zorunda olmadan değişebilen firmalar krizi daha iyi atlatıyor,” şeklinde paneli özetleyen Terzioğlu’nun moderatörlüğünde panelistler, pandemiyle birlikte e-ticaretin artan önemi, başta talep değişiklikleri olmak üzere bunun beraberinde getirdiği zorlukları ve mevcut durum ile geleceğe yönelik öngörülerini paylaştı.  

 

Oğuz Aldemir, pandemiyle birlikte “iyi yaşam kavramına kayış”, “ insanların eve yatırım yapması” ve “e-ticarette gıda ve dayanıklı ürünlere yatırım” başlıklarında değişimler gözlemlediklerini belirterek, Tat Gıda olarak değer zincirini verimli hale getirme, gereksiz arayüzleri aradan çıkararak süreci hızlı ve pratik hale getirme konusuna odaklandıklarını söyledi. Aldemir ayrıca araştırmaya ciddi bütçe ayrılmasının gerekliliğine de değindi. Dijitalleşmenin sınırları kaldırdığını, rolleri flulaştırdığını ve kolektif çalışmanın önem kazandığını da belirtti.

 

Ergün Güler, evde ve mutfakta geçen zamanın artması, müşterilerin hijyen ve hız beklentisi olması gibi değişimi gözlemleyip ürün ve hizmetlerini bu doğrultuda şekillendiklerini dile getirdi. MIT ve Harvard ile iş birlği içinde çalıştıklarını, veri ve veri bilimi konusuna çok önem verdiklerinin altını çizen Güler, Vestel’in bu dönemde su kullanmadan UV ışınlarıyla dezenfekte eden gün ışığı serisini, Kitapyurdu ve Hepsiburada iş birliğiyle temassız teslimat seçeneğini sunduğunu ve online kanallarını genişlettiklerini belirtti. 

 

Serkan Ülgen, e-ticaretteki büyümeye ilişkin rakamlar paylaşarak eskiden her 5 işlemden 1’i e-ticaret alanındayken şu an 3 işlemden 1’inin bu kategoride olduğunu belirtti. Ülgen ayrıca ayda ortalama 100 milyon alışveriş işlemi gerçekleştiğini ve fiziksel işlemlerde de 10 işlemden 8’inin temassız olduğunu söyledi. Ülgen Yapı Kredi olarak, pandemi sonrasında yapay zeka ve makine öğrenmesi konusuna daha da odaklandıklarını ve veriyi etkin kullanmanın öncelikleri olduğunu belirtti. 

 

Zeki Sarıbekir ise, Sarten Ambalaj olarak işin B2B tarafında olduklarını söyleyerek 4 önceliklerini “en kaliteli, en hızlı, en ucuz ve en çevreci olmak” şeklinde belirlediklerini kaydetti. Bunun dışında yenilik sunmanın önemine de değindi. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri