Avon, 135. yılında da sözlü ya da fiziksel saldırıya uğrayan kadınların yanında olmaya devam ediyor. Avon ve NO MORE Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre; kadınların üçte birinden fazlası, birlikte olduğu bir partner tarafından yapılan olumsuz yorumlar nedeniyle kendi değerlerine dair güvensizlik yaşıyor. Avon, sözlü şiddete karşı çıkmak için bir çevrimiçi portal aracılığı ile müşteriler, Temsilciler ve iş ortakları için bir eğitim kampanyası başlattı. Kampanya için sivil toplum kuruluşlarına 1,35 milyon dolar bağışlandı.
Dünyada ve Türkiye’de kadına ve aile içi şiddetle mücadele konusunda uzun yıllardır çeşitli çalışmalarla kadınlara destek olan Avon’un NO MORE Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre; her beş kadından biri yakın bir partner tarafından sürekli olarak sözlü şiddete maruz kalıyor. İngiltere, Polonya ve Filipinler de dahil olmak üzere sekiz ülkede 8.300'den fazla kadınla yapılan araştırma, 25-34 yaşları arasındaki 5 katılımcıdan yaklaşık ikisinin ilişkilerinde potansiyel sözlü şiddet belirtileri yaşadığını da ortaya koyuyor ve bu oran yaş grupları arasında en yüksek orana sahip. Sonuçlar, dünyadaki kadınların üçte birinden fazlasının (36), partnerleri tarafından yapılan olumsuz yorumlara dayanarak öz değerleri konusunda güvensizlik yaşadığını belirtiyor.
10 kadından biri nereye gideceğini bilmediğini söylüyor
Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizmi desteklemek üzere Avon ve NO MORE, herkesin sözlü şiddeti ve bunun zorlayıcı kontrol, aile içi şiddet veya yakın partner şiddetindeki rolünü tanımasına yardımcı olmak için bir kampanya başlatıyor. Sözlü taciz sorunları için destek isteyip istemediği sorulduğunda, her 10 kadından biri (11) nereye gideceklerini bilemediklerini ve 10 kadından biri de kendisini kontrol eden bir partneri olduğu veya bildirdikten sonra karşılaşabilecekleri sonuçlardan çok korktuğu için harekete geçemediklerini belirtiyor. Yardım arama davranışlarının önündeki bu engeller, şiddete uğrayan birçok kişinin bu ilişkilerde kapana kısılmasına neden oluyor.
Genel görünümden kilo ve giyimine
Kadınların yaklaşık yarısı (47) yakın bir partnerden genel görünümleri hakkında olumsuz yorumlar aldığını ve beşte biri (19) son bir ay içinde bu durumla karşı karşıya kaldığını söyledi. Bildirilen diğer olumsuz yorumlar ise kadınların zekası (43), işi veya kariyeri (44), kilosu (50) ve giyimi (50) ile ilgiliydi. Bu, en çok 25-34 yaşlarındaki kadınlarda rastlanan bir durum oldu. 25-34 yaş grubunun yaklaşık dörtte biri (24) son bir ay içinde kiloları hakkında olumsuz yorumlara maruz kalırken, bu oran 55 yaş üstünde 10 olarak yer aldı. Şiddet uygulayanların çoğu, kurbanlarını sevdiklerinden uzaklaştırmak için yaygın olarak onları eleştirme manipülasyon tekniğini kullanıyor. Kadınların yarısından fazlası, yakın bir partnerin arkadaşlarına veya ailelerine (55) eleştirilerde bulunduğunu söylüyor.
Sessizlikten Konuşmaya
Sözlü şiddet belirtilerine maruz kalanların 16'sı destek ararken, bu kadınların 30'u bir aile üyesine, 26'sı bir arkadaşına ulaşıyor. Bu ankette nispeten küçük bir sayı olmasına rağmen, bazı katılımcıların güzellik terapistleri veya kuaförler (2) ve Avon Temsilcileri (2) gibi dış kaynaklardan destek aradıklarını söylemeleri dikkat çekiyor. Şiddet uygulayanların mağduru arkadaşlarından ve ailesinden izole ettiği kontrol edici bir ilişkide, bu grupların hayat kurtarıcı bir rol oynaması söz konusu olabilir. Avon, toplulukları içindeki bir ilişkiler ağı ve eşitler arası desteğiyle, dünya çapındaki 5 milyon Temsilcisine önleme, görgü tanıklığı ve destek kaynakları içeren bir araç seti de dahil olmak üzere eğitim sunuyor. Avon'un küresel Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadele Protokolü aracılığıyla aile içi istismara maruz kalan çalışanlara destek sunan bir dizi Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadele Elçisine de eğitim veriliyor.
Sadece bir “Kadın Meselesi” değil
Dünyanın dört bir yanındaki kadınlar arasında, genç erkekleri kadınlara karşı inançları ve tutumları konusunda eğitmek için daha fazlasının yapılması gerektiğine dair güçlü bir his var (81) ve kadınların dörtte üçünden fazlası toplumda erkeklerin kadınlara nasıl davranması gerektiği konusunda ele alınması gereken köklü sorunlar olduğuna inanıyor. Avon ve NO MORE Vakfı, insanlara sözlü şiddet belirtileri, sözlü şiddete uğrayan birinin ne yapması gerektiği ve yardım için nereye gideceği hakkında önemli bilgiler sağlamak için bir online platform oluşturdu. Sözlü şiddete uğrayanların gerçek hikayelerini içeren koleksiyonun da yer aldığı platformun yanı sıra Avon 135. yıl dönümünde, şiddete uğrayan kadınları desteklemek için dünya çapındaki Sivil toplum kuruluşlarına 1,35 milyon dolar bağışta bulunuyor.
‘16 günlük aktivizm başlattık’
Avon CEO'su Angela Cretu şunları söyledi: “Araştırmamız, sözlü, duygusal veya fiziksel olsun, cinsiyete dayalı her türlü şiddet hakkında konuşmayı teşvik etmeye devam etmemizin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Son 15 yılda Avon, kadına yönelik şiddeti sona erdirmeyi ve sessizlik duvarını yıkmayı misyon edindi. Dünya çapında, hepsi kendi benzersiz ağlarına sahip 5 milyon Temsilcimizle birlikte kendimizi işaretleri tanıma, güvenli konuşmalar yapma ve yerel sivil toplum kuruluşu desteğini yönlendirme konusunda eğitime adadık. Ayrıca, aile içi şiddete maruz kalabilecek her çalışanı desteklemek için bir Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadele Protokolü ve Elçiler getirdik. Sözlü şiddetin ne olduğundan emin olmayan insanları işaretleri tanımaya çağırdığımız bu 16 Günlük Aktivizm; kendini izole hisseden mağdurlar için, yalnız olmadıklarını bilmesi ve şiddete uğrayanların gerekli yardıma başvurmaları konusunda da teşvik etmeyi amaçlıyor.”
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı