Temel olarak bitki besin maddesi üretimine odaklanan Tekfen Kimya Sanayi Grubu’nun çatı şirketi ve Türkiye’nin en büyük tarımsal sanayi kuruluşu olan Toros Tarım, Uluslararası Gübre Sanayi Birliği (IFA) bünyesinde yeni oluşturulan Sürdürülebilirlik Komitesi’nin Stratejik Danışmanlık Ekibi’ne davet edildi. Sürdürülebilirlik Komitesi’nin, küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol üstlenen gübre endüstrisinin sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda atacağı adımlara rehberlik etmesi hedefleniyor. Toros Tarım’ı Sürdürülebilirlik Komitesi’nde Kurumsal Sürdürülebilirlik, Risk ve Yönetişim Direktörü Burcu Türkeş temsil edecek.
Türkiye’nin en büyük gübre üreticisi Toros Tarım, aktif üyelerinden biri olduğu Uluslararası Gübre Sanayi Birliği’nde (IFA) önemli görevler almayı sürdürüyor. 69 ülkeden 500’e yakın üyesiyle küresel gübre sanayisini temsil eden en önemli sektörel kuruluş olan IFA, gübre endüstrisinin sürdürülebilir bir sektör olarak geleceğinin planlanmasında da etkin bir rol oynuyor. Toros Tarım, sürdürülebilir hedefler doğrultusunda adımlarını atan kuruluşta, yeni oluşturulan Sürdürülebilirlik Komitesi’nin Stratejik Danışmanlık Ekibi’ne davet edildi. 2019 yılından bu yana Toros Tarım’ı IFA’da temsil eden Sürdürülebilirlik, Risk ve Yönetişim Direktörü Burcu Türkeş; bu yeni görevde de Toros Tarım’ı temsil etmeye devam edecek. Türkeş, IFA bünyesindeki Teknik ve Sağlık, Emniyet, Çevre Komitesi Stratejik Danışmanlık Ekibi’nin (SAT) yanı sıra Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu’nda da görev alıyor.
Türk gübre sektörünün global temsiliyeti artacak
Sürdürülebilirlik Komitesi’nin Stratejik Danışmanlık Ekibi’nde Toros Tarım’ı temsil edecek olan Burcu Türkeş, Toros’ta göreve başladığı ilk günden beri dirsek dirseğe çalıştığı IFA’da bir kez daha önemli bir karar kurulunda görev almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Türkeş; “Türkiye’nin en büyük gübre üreticisi Toros Tarım olarak inovatif ve sürdürülebilir çözümleri tarım sektörümüzle buluşturmayı görevimiz olarak görüyoruz. Bu komitede bulunmak hem Toros’un hem de Türk gübre sektörünün uluslararası temsiliyeti açısından oldukça önemli. Aynı zamanda global gübre sektöründeki trendlerin takibi için açısından da oldukça faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
Bu yeni çatı komite ile IFA, küresel gıda güvenliği açısından hayati önem taşıyan gübre endüstrisinin bir yandan “Açlık ve Yetersiz Beslenmeye Son” küresel hedefine giden ortak çözümlere odaklanırken, aynı zamanda sürdürülebilir tarım uygulamaları ile çevrenin korunması, kuraklık ve biyoçeşitlilik kaybının önlenmesinde de etkin bir rol üstlenmesini hedefliyor. Yeni oluşum, sektöre sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda ortak akıl ile yön verirken, gübre üreticilerinin sürdürülebilir bir gelecek için atacakları adımlar ve iyi uygulama örnekleri konusunda da onlara rehberlik edecek.
Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Hakkında
Temel olarak bitki besin maddesi (gübre) üretimine odaklanan Tekfen Kimya Sanayi Grubu’nun çatı şirketi konumundaki Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş., faaliyetlerini mineral gübrelerin yanı sıra suda eriyebilen özel gübreler ve organik/organomineral gübre konularında sürdürmektedir. Klasik gübrelerde Türkiye’deki toplam kurulu üretim kapasitesinin 38’ini elinde bulunduran Toros Tarım, üretim ve pazar payı itibarıyla sektörünün en büyük kuruluşudur. Şirket, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2019 listesinde 52’nci sırada yer almaktadır.
Mineral gübre faaliyetleri kapsamında Ceyhan, Mersin ve Samsun’daki üç fabrikasında ürettiği Amonyum Nitrat (AN), Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN), Diamonyum Fosfat (DAP) ve kompoze (NPK) gübrelere ek olarak Mersin tesisinde inhibitörlü ve suda çözünebilen gübrelerin de üretimini yapan Toros Tarım, çiftçinin her türlü bitki besin maddesi ihtiyacını tek elden karşılayabilmek amacıyla kendi imal etmediği çeşitleri de ithalat yoluyla temin etmektedir. Şirket, gübre ambalajlamasında kullanılan torba üretimini de kendi bünyesindeki 33 milyon torba/yıl kapasiteli tesisinde gerçekleştirmektedir.
Toros Tarım’ın 2019 yılında bünyesine kattığı Toros Gönen Yenilenebilir Enerji A.Ş. ile 2020 yılında kurulan Toros Meram Yenilenebilir Enerji A.Ş. ise organik atıkların fermentasyonu yoluyla biyogaz ve biyogazdan elektrik üretimi gerçekleştirmekte, ayrıca gazlaşma sürecini tamamlayan atıklardan katı ve sıvı organik gübre üretimi yapmaktadır. Döngüsel ekonominin başarılı birer örneği olan bu iki yatırım yoluyla son iki yıl içinde Türkiye’deki organik ve organomineral gübre pazarının da en önemli oyuncularından biri haline gelen Toros Tarım, ülkemizin organik madde açısından fakir olan topraklarını besleyerek önemli bir ihtiyaca cevap vermektedir.
Toros Tarım, gübre sektördeki liderliğini Türkiye’nin her noktasına ulaşan geniş bayi ve yetkili satıcı ağıyla desteklemektedir. Şirket, gübre faaliyetlerine ek olarak Tekfen Holding’in Hizmet Grubu altında toplanan limancılık, serbest bölge işletmeciliği ve akaryakıt işletmeciliği alanlarında da yatırımlara sahiptir.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı