Cevdet İnci Eğitim Vakfı’nın geleceği inşa eden akıllı teknolojiler üzerine kurulu robotik kodlama ve yazılım projesi Kod’İnci, 25. Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği Ödül Töreni’nde Karşılıksız Hizmet Ödülleri 2. si oldu.
35 yılda 65 binin üzerinde öğrenciye dokunan Cevdet İnci Eğitim Vakfı, hayallerin hedefe, hedeflerin heyecanla harekete geçirilmesi için ilham veren deneyimler tasarlamaya devam ediyor. Bu doğrultuda teknolojiden ilham alan deneyimler tasarlamak için Cevdet İnci Eğitim Vakfı, Gaziemir Belediyesi ve İnovaThink iş birliğiyle Ocak 2020-2021’de “Robotik Kodlama ve Yazılım Projesi Kod’İnci”yi hayata geçirdi.
Endüstri 4.0 ve toplum 5.0 dünyasında Kod’İnci
Kod’İnci projesi kapsamında 9-10. sınıf öğrencilerinin 19 hafta süren eğitimlerinin sonunda Arduino ile temel seviye elektronik ve yazılım çalışmaları yaparak; endüstri 4.0 ve toplum 5.0 dünyası hakkında bilgi sahibi olmaları, verilen bir soruna teknoloji ile çözüm üretebilmeleri, algoritmik ve disiplinler arası düşünce becerilerini geliştirmeleri hedeflendi. Temmuz 2021’de, hedeflenen yetkinliklerini sergileme fırsatı buldukları final yarışmasıyla; eğitim, sağlık ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularındaki sorunlara çözüm önerisi niteliğinde projeler tasarlayan öğrenciler, mezuniyet sertifikalarını alarak kodlama becerilerini günlük hayatta kullanılabilir kıldıkları bir programı tamamlamış oldu.
“Eğiticinin Eğitimi Programı” ve “Gölge Eğitmen” modeli
Projenin 3. fazı olan “Eğiticinin Eğitimi Programı” ise Kasım ayı itibariyle ilk 2 fazı tamamlayan lise öğrencileri ve programa yeni katılacak olan üniversite öğrencileri eşliğinde gerçekleştirilecek. “Eğiticinin Eğitimi Programı”nı tamamlayan genç üniversite öğrencilerinin Eğitimci ve yine aynı programı tamamlayan lise öğrencilerinin de Gölge Eğitmen olarak yer alacağı Kodlama ve Arduino eğitim programının Vakfımız aracılığıyla yeni katılımcılarla buluşması ve İzmir ilindeki farklı sivil toplum örgütlerince sahiplenerek bölgede yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
110’u aşkın sivil toplum kuruluşundan ödül törenine ilgi
25. Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği ödül töreninde projelerini sunan 13 sivil toplum kuruluşuna; İzmir İl Dernekler Müdürü Sayın Turgay Esen, eski İzmir Valisi Sayın Kemal Nehrozoğlu, Jüri Üyeleri arasında yer alan Neptün Soyer ve 110’u aşkın kuruluşun yöneticileri eşlik etti. Projelerini sunan 13 sivil toplum kuruluşu arasında Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı (KİTVAK) “Hücre İşleme Merkezi Projesi”yle 1. , Cevdet İnci Eğitim Vakfı “Kod’İnci Projesi”yle 2. olurken, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) “Sesten Gönüle Projesi”yle 3. oldu. Törende ödül alan tüm kişi ve kurumlara Ege Orman Vakfı’ndan birer fidan hediye edildi.
“Amacımız gençlerin bilim ve teknolojinin tüm kaynaklarını kullanır hale gelmesi”
Cevdet İnci Eğitim Vakfı Simyacısı Pınar Ayaz Koçer ve Dönüşüm Mimarı Nurdan Özarslan’ın katıldığı ve dijital ortamda düzenlenen ödül töreninde Simyacımız Pınar Ayaz Koçer; “Endüstri 4.0 dünyasında robotik, nesnelerin interneti, sanal gerçeklik gibi birçok yeni alan oluştu. Hızla yaşadığımız bu değişim sürecinde teknoloji insanın yerine geçiyor gibi görünse de aslında insanlardan beklenen temel yaklaşımlar değişiyor. Cevdet İnci Eğitim Vakfı olarak amacımız gençlerin değişen dünyada bilimin ve teknolojinin tüm kaynaklarını kullanır hale gelerek, deneyimlerle öğrenip yarınlara ilerlemelerini desteklemek” diye konuştu. Projenin hayata geçirildiği günden bu yana iş birliği içinde olduğumuz InovaThink kurucu ortakları Cansel Küçük & Burak Evrentuğ da alınan ödül üzerine, öğrencilerin Kod’İnci projesiyle birlikte; problem çözme, algoritmik ve eleştirel düşünme gibi 21. yy becerilerini geliştirerek teknoloji ile öğrenme motivasyonlarına katkı sağladıklarını aktardı. Ayrıca her hafta uygulamalı olarak yapılan derslerde Yapay Zekâ, IoT (Nesnelerin İnterneti), 3 katmanlı mimari teknolojisi gibi konularda sunumlar yapan öğrencilerin program finalinde tasarladıkları projelerle hem kendi fikirlerini ortaya koyma hem devre tasarımını gerçekleştirme hem de ürettikleri ürünü jürilere sunma imkânı yakaladıklarının altını çizdi.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı