Nükleer sanayinin kilit oyuncularıyla Türk firmaları NPPES’te 475 iş birliği görüşmesi yaparak katma değerli ürünler ligine çıkmak için önemli bir adım attı. Akkuyu NGS’ye iş yapan 400 Türk firmasının sayısının artması bekleniyor
Akkuyu NGS projesindeki istikrarlı ilerleyiş ve Türkiye’de hayata geçirilmesi planlanan iki yeni nükleer santral projesiyle birlikte gelişecek nükleer sanayi, Türk firmalarına katma değerli ürün üretme ve ihraç etme potansiyeli sunuyor. 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES)’nde nükleer teknoloji üreten dünyanın önde gelen firmalarıyla Türk firmaları 475 iş birliği görüşmesi yaparak nükleer sanayiye giriş için önemli bir adım attı.
İnşa edilmesi planlanan 162 reaktörden Türk firmaları pay alabilir
Nükleer Sanayi Derneği (NSD) Başkanı Alikaan Çiftçi, bu yıl NPPES’e ABD, Rusya, İngiltere, İspanya, Almanya, Ukrayna, İtalya, Belçika, Fransa, Finlandiya, İsviçre, Nijerya, Mısır, Ürdün, BAE, Macaristan, Hindistan gibi dünyanın birçok ülkesinden 63 standlı firma ve bin 100 ziyaretçinin katıldığını belirtti. Çiftçi: “Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük nükleer sanayi etkinliği haline gelen NPPES, sadece Akkuyu NGS ve planlanan nükleer santral projelerinde değil, diğer 18 ülkede inşaatı devam eden 52 reaktör ile önümüzdeki 10 yıl içinde inşasına başlanacak 162 yeni nükleer reaktör için de Türk firmalarını fırsatlarla tanıştırıyor” dedi.
Türk firmalarının nükleer sanayiye yönelik ilgisi artıyor
Akkuyu NGS’ye yönelik şu an 400’den fazla yerli firmamızın iş yaptığını hatırlatan Çiftçi, “Bu yıl NPPES’te Akkuyu NGS’ye Türk firmalarının ilgisi yoğundu. Nükleer sanayiye yönelik üretim yapmayı planlayan firmalarımızın sayısının her geçen yıl arttığını görüyoruz. Sanayicilerimiz bu projede kazandığı kabiliyetleri diğer projelere rahatlıkla taşıyabilir” diye konuştu.
Türkiye gibi gelişmekte olan ve bu yönüyle de enerji talebi büyüme ivmesi gösteren ülkeler için enerjide arz güvenliğini sağlama noktasında nükleer enerjinin önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Çiftçi, “Kesintisiz enerji tedariği sağlayan nükleer enerjide ülkemiz güvenilir partnerler ve yerli sanayicilerimizi kapsayan doğru büyüme planıyla hem iç talebi karşılayabilir hem de ihracatta katma değerli ürünlerle önemli bir kazanç elde edebilir” dedi.
Sanayicilerimiz 4 yılda nükleer sanayiye ürün üretmeye başladı
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise şunları paylaştı: “4 yıl gibi kısa bir sürede Nükleer Sanayi Kümelenmesi Projesi NÜKSAK ile nükleer endüstri gibi katma değeri çok yüksek ürünlerin üretildiği, sanayinin en üst ligi olarak tabir edebileceğimiz bu lige girebilecek kalitede ürünler üretmek için yerli sanayicilerimize çok önemli bir kapı açmayı başardık. Kümemizde yer alan firmaların sayısını her geçen gün artırmaya çalışıyoruz ancak bu iş birliği girişimlerimiz sadece küme firmalarımızla da sınırlı değil. Dünyanın her tarafından gelen talepleri ülkemizdeki en doğru firmalara yönlendirmenin çabası içindeyiz. Bu noktada NPPES, Türk sanayicisiyle global oyuncularla buluşturan çok önemli bir ticaret platformu. Bu yıl da çok verimli geçen bir Zirve ve Fuar gerçekleştirdik."
4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın destekleriyle Nükleer Sanayi Derneği (NSD) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından 1-2 Haziran 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak hayata geçirildi.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı