Türk projesi "Sponge", Tallin'de düzenlenen çevreci iş fikirleri yarışmasında Avrupa ikincisi seçildi ve izleyici büyük ödülünü kazandı.
Avrupa Birliği Yenilikçilik ve Teknoloji Enstitüsü tarafından düzenlenen, çevreci iş fikirlerinin ve çevre dostu teknolojilerin desteklenmesine yönelik "Climate Launch Pad" yarışmasının finalleri bu yıl 7-8 Ekim 2016 tarihlerinde Tallin'de gerçekleştirildi. Finallerde ülkemizden "Sponge", "Momentum" ve "Brick-B" projeleri yarıştı. Avrupa'dan 30 ülkeden 90 takımın yer aldığı yarışmada Türk projelerinden Sponge, İkincilik Ödülünün yanı sıra yarışmaya katılan tüm takımların verdiği oylarla belirlenen İzleyici Büyük Ödülü'nü kazandı. Yarışma birincisi Estonya olurken, üçüncülüğü İngiliz takımı elde etti.
Sponge nedir? : Su hariç her şeyi emebilen malzeme, kendi ağırlığının 25 katı kadar atık emebiliyor. Emdiği kimyasal atıkları 1000 santigrat derecede ısıtılana kadar bünyesine hapseden Sponge, bu yüksek sıcaklıkta eritildiğinde orijinal formu olan sıvı duruma dönüşüyor. Geri dönüştürülebilir bir materyal olduğu için bu işlemin ardından pis atıklardan arındırılarak tekrar şekillendirilmeye uygun bir hale geliyor.
Türkiye’yi bu sene temsil eden projeler ise şöyleydi ;
- Sponge : Pınar Güvenç önderliğindeki ekip geliştirdikleri süper emiş kapasitesine sahip yeniden kullanılabilen sünger ile denizlerimize dökülen petrol bazlı atıkları temizliyorlar.
- Momentum: Rahmi Erdem Yıldız ve ekibi geliştirdikleri küçük ölcekli rüzgar türbünü ile günümüzde kullanılanlardan 3 kat daha fazla enerji elde edebiliyorlar.
- Brick B: Adem Arıbaş ve ekibi geliştirdikleri yeniden kullanılabilir, sökülüp takılabilen tuğla dizaynı ile inşaat sektöründe yeni bir sayfa açmak istemektedirler.
Climate Launchpad 2016’nın Türkiye ülke liderliğini yürüten Ertan Özel, İçten Eraybat ve Pınar Şardar’ın katılımıyla gerçekleşti. Türkiye bu sene ilk defa katılmasına rağmen aldığı başarı sayesinde dikkatleri üzerine çekti.