Ernst&Young İsviçre Finansal Hizmetler ve Dijital Hukuk Yöneticisi, Türk asıllı Alman Vatandaşı Orkan Şahin, Türkiye’nin kripto varlıkları hızlı bir şekilde benimseyen öncü ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak, ilkelere dayalı ve tarafsız düzenlemelerle Türkiye’nin blokzinciri merkezi olma fırsatını yakalayabileceğine dikkat çekiyor.
BTCHaber’e konuşan Orkan Şahin, Türkiye’de temmuz sonunda açıklanması beklenen kripto varlıklara yönelik düzenlemenin, Türkiye’yi Doğu ve Batı arasındaki kavşakta Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) ve Blokzinciri merkezi olarak konumlandırabilecek bir fırsat olarak gördüğünü belirtiyor. “Türkiye genç nüfusu ve İstanbul gibi dinamik ve çekici bir başlangıç merkezine sahip” diyen Şahin, yasaklamaların bir fayda sağlamayacağını, adil bir düzenlemeyle piyasanın korunmasının, güçlendirilmesinin fayda sağlayacağını ve Türkiye’nin ‘kripto varlık dostu’ ülkeler arasında yer alması gerektiğini savunuyor.
Avrupa Birliği küresel standartları belirleyebilir
Kripto varlıkların tek tip bir düzenlemeyle sınıflandırmasının küresel düzeyde mümkün olmadığının altını çizen Şahin, bu alanda çok sayıda ulusal düzenlemenin dikkate alınması gerektiğini belirterek, Avrupa Birliği örneğini işaret ediyor: “Eylül 2020’de Avrupa Komisyonu, tüketicilere yenilikçi finansal ürünlere erişim sağlarken tüketicinin korunmasını ve finansal istikrarı sağlayan rekabetçi bir AB finans sektörü oluşturmak için ‘Dijital Finans Paketi’ni kabul etti. Paket, Avrupa’yı küresel bir dijital merkeze dönüştürme arzusunu destekliyor. Ayrıca, ‘Kripto Varlıklarda Piyasalar’ (Markets in Crypto Assets- MiCA) adı verilen kripto varlıklara ilişkin kapsamlı bir düzenleme önerisini de içeriyor. MiCA, kripto varlıklarının gözetimi ve düzenlenmesi için küresel standartlar belirleme potansiyeline ve açıkça dile getirdiği bir hırsa sahip. Kabul edildikten ve yürürlüğe girdikten sonra MiCA, tüm AB üye ülkelerinde doğrudan geçerli yasa olacaktır.”
İsviçre kripto vadisi mi oluyor?
Kripto varlıklarla dost ülkelerin aşırı düzenleme ve vergilendirmeden kaçınarak, DLT ve blokzinciri ekosisteminin gelişimine olanak tanıyan çerçevelere sahip olduğuna değinen Şahin, bazı ülkelerin kripto varlıklara karşı oldukça temkinli bir yaklaşım sergilerken bazılarının bu varlıkları benimsemeye ve kripto varlıkların ticaretini, satışını, satın alınmasını ve sahipliğini adil bir şekilde düzenlemeye çalıştığını belirtiyor. “İsviçre, bu alanda önde gelen ülkelerden birisi. Gerçekçi vergi yasaları, ekonomik, yasal istikrarı ve teknoloji merkezli hükümeti nedeniyle, DLT ve blokzinciri topluluğu ‘Kripto Vadisi’ olarak adlandırılan yerde kendine yenilikçi bir ev buldu” diyen Şahin, sözlerini şöyle tamamlıyor: İsviçre’nin komşusu Lihtenştayn’da da benzer gelişmeler yaşanıyor. Estonya, Cebelitarık, Malta, Singapur ve Japonya gibi ülkeler ‘kripto varlık dostu’ ülkeler sıralamasında başı çekiyor. Yakında diğer ülkelerde de benzer düzenlemeler göreceğiz. Burada Türkiye için de mühim olan konu, ülkelerin yeniliği ve dijitalleşmeyi teşvik etmeye devam edebilmeleri için aşırı düzenlemelerden kaçınılması.”
150’den fazla ülkede hizmet veren denetim ve danışmanlık şirketi Ernst&Young, blokzinciri ve kripto para alanında özel hizmetler sağlıyor. Sahteciliğin önüne geçerek blokzinciri sistemi geliştiren Ernst&Young ayrıca kripto para yatırımcılarına EY ürünlerini kullanarak vergi borçlarını hesaplayabilecekleri fırsatlar sunuyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı