Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 41’incisi, '2020’de Ne Oldu? 2021’de Sektörü Neler Bekliyor?’ başlığı altında düzenlendi. Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “İnşaat malzemeleri sanayisi olarak, yatırımlarımız, ticari faaliyetlerimiz ve yarattığımız istihdamla, ithalatın 3 misli ihracatımızla, ülkemiz ekonomisine kazandırdığımız cari fazlayla kritik bir rol üstleniyoruz. 2020 yılını üretimde yüzde 9,1 büyüme ile tamamlayan sektörümüzün, ülkemize katkısının daha da artacağına inanıyoruz” dedi. Pandemiden çıkışın (Pandexit) konuşulduğu toplantının konuşmacısı Dr. Can Fuat Gürlesel, dünya inşaat sektöründe yüzde 4,1 büyüme beklentisi olduğunu belirterek, Türkiye inşaat malzemeleri sanayisinin bu yıl ihracatta önemli bir artış yakalayabileceğine dikkat çekti.
Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 41’inci kez düzenlenen ‘Gündem Buluşmaları’, 11 Mart Perşembe günü Demirdöküm, GF Hakan Plastik ve İzocam’ın katkılarıyla online olarak gerçekleştirildi. Açılışını Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, moderatörlüğünü Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan’ın yaptığı '2020’de Ne Oldu? 2021’de Sektörü Neler Bekliyor?’ başlıklı toplantı, inşaat malzemesi sanayicileri, iş dünyasından isimler ve sektör profesyonelleri tarafından ilgiyle takip edildi. Toplantının konuşmacısı Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, dünya ve Türkiye ekonomisinin yanı sıra inşaat sektöründeki son gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.
İnşaat malzemeleri sanayisinin hızla değişen yurt içi ve yurt dışı talebi karşılamada yüksek başarı gösterdiğini belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Ülkemiz ekonomisi 2020’de yüzde 1,8 büyürken bilişim sektörü dışında yüzde 9,1’lük artış ile en yüksek büyümeyi inşaat malzemeleri sanayimiz gösterdi. Bu dönemde inşaat sektörünün 3,5 küçüldüğünü, sanayimizin yüzde 2 büyüdüğünü düşünürsek ülkemizin inşaat malzemeleri sanayisinin üretimde gösterdiği yüzde 9,1 büyümenin ne kadar anlamlı olduğu görülüyor. Bu büyümeden aldığımız güçle, ülkemiz ekonomisine katkımızın giderek daha fazla artacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Son 30 yıllık istatistikleri altüst eden bir arz-talep sistemi yaşadık
İnşaat malzemeleri sektörünün pandemi kaosunda çok zorlu bir testten büyük bir başarıyla geçtiğini vurgulayan Tayfun Küçükoğlu, şunları söyledi: “Gösterdiğimiz performans; sanayimizin yetkinliği, kapasitesi, teknolojisi ve değişen şartlara uyum gösterme hızının ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Pandemi sürecinin başından itibaren çok yüksek bir bilinçle mücadele ettik. Şimdi 2020 performansımıza bakarak 2021’i doğrudan değerlendirmenin çok da sağlıklı olmayacağının farkındayız. Çünkü 2020’de inşaat malzemeleri sanayi üretiminde yüzde 9,1 büyümeyi sağlayan faktörleri doğru tespit etmemiz ve 2021’de bizi nelerin beklediğini doğru anlayabilmemiz lazım. 2020 yılında, son 30 yıllık istatistikleri altüst eden bir arz-talep sistemi yaşadık. Yenileme faaliyetlerinin Covid-19 etkisiyle çok daha fazla ön plana çıktığını, hizmet sektörünün zaafa uğraması nedeniyle aile bütçesinde biriken fonların yenilemede harcandığını ve bu faaliyetlerin büyümeyi tetiklediğini biliyoruz. Peki 2021’de neler yaşayacağız? Biz önceki yıllara bakarak artık önümüzü tasarlayamıyoruz çünkü 2021’de talebin nasıl değişeceğini, maliyetlerin nasıl oluşacağını, ekonominin nasıl ilerleyeceğini öngörerek hareket etmemiz gerekiyor.”
Pandexit analizi ile pandemiden çıkışı konuşuyoruz
Toplantının moderatörü Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan, evlerde başlayan değişimin inşaat malzemeleri sanayisini direkt etkileyeceğini belirterek, “Pandemi ile mücadelede kullanılan ‘MMT-Maske, Mesafe, Temizlik’ sloganı, yeni dönemde ‘Mobil Hayat, Modüler Yapılar ve Temassız Hayat’a dönecek” dedi. Ferdi Erdoğan, şöyle devam etti: “Bugün bütün ekonomik senaryolar ‘Aşılı mı, aşısız mı?’ şeklinde iki yönlü yapılıyor. Bir yandan hızla aşılama devam ediyor. Bugün ‘Pandexit’ analizi yapacağız. Türkiye İMSAD olarak bu süreci Brexit’e benzeterek ‘Pandexit*’ diye adlandırdık çünkü pandemiden çıkışı konuşuyoruz. *(Britanya'nın ilk iki harfi (Br) ile exit (çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden çıkması anlamına geliyor).”
2021 yılını aşılama şekillendirecek
Konuşmasında, ekonomik beklentiler açısından 2021 yılını aşılamanın şekillendireceğini belirten Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, “İyimserlikle başladığımız 2021 yılının başında en kritik alanlardan biri, kabul gören ve uygulanacak aşıların üretim kapasitesiydi. Yaklaşık 3,5 milyar adetlik bir üretim kapasitesi vardı ve bunun dünya için hiç de yeterli olmayacağı değerlendirilirken, bugün geldiğimiz noktada bu yıl içinde 14 milyar adetlik üretim kapasitesine ulaşıldı. Yılın başında aşılamanın ekonomiye etkileri açısından gri alandaydık. Şu anda ekonomik açıdan bizi giderek iyimser senaryoya yaklaştıran gelişmeler olduğunu görüyoruz. Buna bağlı olarak dünya ekonomisinde bu yıl oldukça canlı bir ikinci çeyrek, ardından yıllık yüzde 4,5’lik bir büyüme beklentisi var. Dünya ihracatında ise yüzde 8 ila 10 arasında bir artış bekleniyor. Büyümenin emtia ve diğer ihraç edilen ürün fiyatlarındaki artışlarla yüzde 10’ların üzerine çıkma olasılığı da var” dedi.
Her şey iyi giderse son çeyrekte talepte yeni bir artış yaşanacak
2021 yılı geneline ilişkin iyimser beklentiyi çeyrek dönemler halinde değerlendiren Dr. Can Fuat Gürlesel, şöyle konuştu: “İlk çeyrekteki göreceli olarak yüksek sanayi üretimi ve ticaret faaliyetleri, iyimser senaryo beklentilerine bağlı olarak ikinci çeyreğe bir hazırlık gibi görünüyor. Ama ikinci çeyrekte destek paketlerinin, talepte önemli bir genişleme etkisi oluşturacağı ve buna bağlı olarak sanayi üretimi ve ticarette oldukça hızlı bir artış yaşanacağı beklentisi var. Üçüncü çeyrekte, aşılamaların sona ermesi halinde kısıtlamalardan kademeli bir çıkış, kısmen istihdam avantajı ve iyileşme bekleniyor. Her şey iyi giderse esas performans artışının dördüncü çeyrekte yaşanacağına dair beklenti var. Kısıtlamaların sona ermeye başlaması, sınır ötesi seyahatler, hizmet sektöründe normalleşme, kalıcı istihdam artışı, okula yeni sezon için kesin dönüş gibi gelişmelerin hepsini eğer son çeyrekte yaşayacak olursak talepte yeni bir artış yaşanacak.”
İnşaat sektörü, 2021’in ilk yarısında 2019 yılına geri dönecek 5 sektörden biri
Dünyada sektörlerin 2019 yılına geri dönüşüne ilişkin olarak iyimser senaryoların açıklandığını belirten Dr. Can Fuat Gürlesel, “Buna göre inşaat sektörü, 2021’in ilk yarısında 2019 yılına geri dönecek 5 sektörden biri olarak görülüyor. Dünya inşaat sektöründe yüzde 4,1 büyüme beklentisi var. Bölgeler olarak baktığımızda Avrupa’da yüzde 3, ABD’de yüzde 4,5, Sahra Afrika yüzde 4,7 gibi oranlarda hızlı bir geri dönüş bekleniyor. İhracat pazarlarımızda da önemli bir geri dönüş var. Dolayısıyla bu sene ihracatımızda önemli bir artış yakalayabiliriz. Ayrıca kamu altyapıları da çok önemli bir konu. İngiltere’de Maliye Bakanı bir altyapı yatırım programı açıkladı. İngiltere’de bugüne kadar Merkez Bankası dışında bir kamu bankası kurulmamıştı. İlk kez bu paketin içinde Büyük Britanya Altyapı Finansman Bankası kuruldu. Kamu altyapı yatırımlarına yönelik harcamalardan, Türkiye’nin hem müteahhitlik hem de malzeme olarak çok ciddi pay alabilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı