Türkiye Mobilya İhracatının Yüzde 15’i İnegöl’den!

İMİDER YKB. Yardımcısı Okan Özkan: “İnegöl’ü mobilya ihracatının merkezi yapacağız”Türkiye’nin önemli mobilya üretim merkezlerinden biri olan İnegöl, pandemiye rağmen 2020 yılında ülke ihracatının yüzde 15’ini...

İMİDER YKB. Yardımcısı Okan Özkan: “İnegöl’ü mobilya ihracatının merkezi yapacağız”

Türkiye’nin önemli mobilya üretim merkezlerinden biri olan İnegöl, pandemiye rağmen 2020 yılında ülke ihracatının yüzde 15’ini karşılarken, 2021 yılında ise hedef artırıyor. Sektörde ve piyasalarda normalleşmenin etkileri mobilya sanayisine olumlu yansırken, yılsonuna kadar ihracatta bölge rekoru kırılması hedefleniyor.

İnegöl’ü ve Türk mobilyasını dünyaya tanıtan, Türkiye’nin mobilya ihraç eden ülkeler arasında ilk üçte yer almasını kendilerine hedef edindiklerini belirten İnegöl Mobilya İhracatçıları Derneği (İMİDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Weltew Home İhracat Müdürü Okan Özkan, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“İnegöl mobilyasıyla İhracatta pastadan daha fazla pay alabiliriz”

Okan Özkan, “İhracat denince İnegöllü mobilyacıların aklına bir zamanlar sadece Orta Doğu pazarı gelmekteydi. Uçakla 4 saatte ulaşabildiğimiz ve dünya ticaretinin yarısına tekabül eden 30 trilyon dolarlık ticaret hacmi olan bir pazarın yalnızca çok küçük bir kısmını oluşturan bu ihracat algısını değiştirmek amacıyla çıktığımız bu yolda, daha geniş pazarlara ulaşmak gayretiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünyada en büyük ithalatçı ülkeler sıralaması ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Kanada ve Japonya olarak görünüyor. Bu doğrultuda İnegöl olarak, bizim de dünya mobilya ihracat ve üretim pazarından almamız gereken çok daha fazla pay olduğunu söyleyebilirim” dedi.

“Rekabet gücünü arttırarak uluslararası arenada gövde gösterisi yapmayı hedefliyoruz”

İMİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Okan Özkan, “Türkiye mobilya ihracatı politikalarına yön vermek, Türk mobilyası ihracatçılarının ortak sesi olmak ve ortak sorunların çözümü için temsil tabanı geniş bir örgütlenme kurmak ve hem bölgesel hem de sektörel ihracat stratejileri geliştirilmesine fayda sağlayarak, uluslararası entegrasyona ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmak amacıyla dernek olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bu noktada firmalarımızın ihracat departmanlarının kurumsallaşmasının elzem olduğunu düşünüyoruz. Şirketlerin uluslararası arenada güçlü olması için bir vizyon doğrultusunda hareket etmeleri gerekiyor, katma değerli ihracat için de olmazsa olmaz marka değerleri yaratmamız şart” diye ifade etti.

“2021 yılı sonunda ihracatta önceki yılı geride bırakacağız”

“Türkiye mobilya sanayii, 2001 yılından itibaren dış ticarette sürekli olarak ihraç fazlası veren ve artış grafiğinde olan bir sektördür. Geçtiğimiz 20 yıllık zaman diliminde yaşanan bazı ekonomik dar boğazlarla birlikte iç talepte görülen daralma ve sezonluk sipariş dalgalanmaları firmalarca ihracata yönelerek atlatılmaya çalışılmış olup, yaşanan süreç bu durumun geçici bir yöneliş olmayıp firmalarımızın tercihi haline geldiğini göstermektedir. İhracat artık can havli ile girilen bir süreç ya da zengin Orta Doğu pazarında satılmaya çalışılan bir süreç olmaktan çıkıp, sektörel gelişimin ardındaki en önemli güç haline gelmiştir. Son üç yılda Türkiye mobilya ihracatı 2018 yılında 2.6 milyar dolar, 2019 yılında yaklaşık yüzde 17’lik bir büyümeyle 3.05 milyar dolara ve son olarak 2020 yılında yüzde 12’lik bir büyümeyle 3,42 milyar dolara çıkmıştır. İnegöl ise 2018 yılında 424 milyon dolar olan ihracatını yüzde 35 oranında arttırarak 574 milyon dolara çıkarmış, 2020 yılında ise pandemi şartlarında yüzde 7’lik bir küçülmeyle 533 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılı sonunda ihracatta bir önceki yılı geride bırakacağız.”

“İMİDER İnegöl’ün mobilya ihracatı için bir yol haritası sunuyor”

Okan Özkan, “2014 yılında faaliyetlerine başlayan İMİDER, sürekli sahada olan 400’ü aşkın profesyonel ihracat uzmanlarının kurduğu bir dernektir. Böylelikle ihracat alanında pazarı, trendleri, müşterilerimizi ve riskleri en iyi analiz edebilen uzman meslektaşlarımız sayesinde akılcı ihracat stratejileri geliştirebiliyoruz. İMİDER olarak, mobilya sektöründe ihracata bakış açısını daha güçlü bir tabanda ve organize bir şekilde mobilya yöneticilerimize anlatmayı kendimize görev edindik. Bu noktada, Türk mobilyasını dünyaya tanıtarak, katma değerli ihracat gelirlerinin arttırılması ve daha fazla istihdam sağlanmasına katkıda bulunma vizyonuyla hareket ediyoruz. Stratejimizi ise sahadan toplanan bilgi ve tecrübeleri derleyip, paydaşlarımızla ve üyelerimizle paylaşarak, akılcı ihracat stratejilerinin oluşmasına fayda sağlamak olarak konumlandırıyoruz” dedi.

Özkan ayrıca, “İhracatçılarımızın da en temel görevleri arasında, dünyanın farklı ülkelerindeki bu önemli fırsatlarla, İnegöl’ümüzün 100 yıllık mobilya hikayesini buluşturmaktır. İhracatta süreklilik üretim, ambalaj, lojistik yönetimi, bankacılık finansmanları, satış sonrası hizmetler, farklı kültürdeki tüketici talepleri, moda fonksiyonellik, toplam kalite yönetimi gibi birçok alanda iyi olmayı gerektiriyor. Şirketlerin stratejik karar alabilen üst düzey yöneticilerin belirli aralıklarla yurt dışı seyahatlere çıkıp, hedef pazarları anlamaları çok önemli ya da ihracat yöneticilerinin üst yönetim toplantılarına katılması karar almada oy hakkı olması çok önemli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde ifade etti.

İMİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Okan Özkan son olarak, “İhracat çok yönlü ele alınması gereken bir alan ve gerçekten profesyoneller tarafından yönetildiğinde ve marka yatırımları doğru yapıldığında karlılıklar iç pazarın iki katına çıkabiliyor. Özelikle değinilmesi gereken bir konu var; ölçek konusu… İnegöl’de firmalarımızın üretim kapasiteleri ne yazık ki çok düşük, buna rağmen rekabetin ve karlılığın çok düşük olduğu kırmızı okyanus diye tabir edilen pazarlara yönelmeleri bize bek akılcı bir strateji olarak gelmiyor. Ürünlerde küçük farklılıklar yaparak mavi okyanus diye tabir ettiğimiz rekabetin az karlılığın yüksek olduğu pazarları denemek daha doğru olacaktır” diyerek sözlerini noktaldı.

Aşağıdaki tabloda İnegöl’ün Türkiye Mobilya ihracatındaki son 3 yıllık payı yer almaktadır.

**Yıllar

TÜRKİYE MOBİLYA İHRACATI

İNEGÖL MOBİLYA İHRACATI

İnegöl’ün Türkiye ihracatındaki payı

2018

$2.686.741.000

$424.578.764

%15,8

2019

$3.055.449.000

$574.559.944

%18,8

2020

$3.421.603.000

$533.337.962

%15,58

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri