Talaşlı İmalat Sanayi’nde önemli bir güce sahip olan GNC Makina, üretimde daha verimli bir süreç elde etmek için, girişimlerde bulunuyor. Verimliliği en üst düzeye çıkarmak isteyen GNC Makina, robotlu otomasyonla dijital dönüşümü destekliyor. GNC Makina, sektörün en önemli sorunu olan nitelikli insan kaynağına ulaşmak için, sorumluluk alıyor ve bir eylem planı sunuyor.
Teknolojinin iş hayatındaki etkileri her geçen gün biraz daha artıyor. Endüstri 4.0’la birlikte makinelerin, sistemlerin ve insanların birbirleriyle olan iletişimleri de artıyor. Üretim süreçlerinin dijitalleşmesi, ekosistemin parçası olan herkesi etkiliyor.
Dijital dönüşümü süreçlerine entegre eden işletmeler, daha düşük maliyetler ile katma değeri yüksek üretim yapabiliyorlar. İşletmeler böylece, verimlilik elde ederken, hız kazanıyor, enerjiden tasarruf ediyor.
GNC BİR ÇALIŞTAY DÜZENLEDİ
Günümüzde, üretimin geldiği noktada en önemli değer zaman. Üreticilerin hedefi; birim zamanda en az fire vererek, en iyi kalitede üretim yapabilmek. Üretim sektöründe hizmet veren, tüm kaynaklarını sektörün ihtiyaçları doğrultusunda, hızlı ve güvenilir şekilde cevaplamak için çalışan GNC Makina, geçtiğimiz ay tüm bu alanlara faydalı çözümler sunabilmek için bir çalıştay düzenledi.
Firmaların dijital dönüşüme ayak uydurmaları, işgücü profilinin sektöre yönelimini sağlamak, sektördeki operatör potansiyelinin yetkinliğini artırmak, yeni ve yenilikçi, özgün iş fikirlerinin temel aksiyonlarını belirlemek üzere yapılan çalıştay, bir iş planı da ortaya koydu.
Endüstri 4.0 dijital dönüşümün, tedarik zincirinin tüm aşamalarına entegre edilmesinin zorunlu olduğunu söyleyen GNC Makina Genel Müdürü Emre Seçkin, üreticilerin yeni yatırım amaçlarının ‘’kaliteli üretim yapmak olduğunu, bu hedefe ulaşmak için ise en iyi çözümün, üretimde otomasyona evrilmesi gerektiğini’’ belirtti.
Robotlu otomasyon alanında üreticiyi de bilinçlendirmek için çalışmaları olan GNC Makina, geleceği tasarlamanın eğitimden geçtiğini ve bu bilincin alanda eğitim alan öğrencilere ilk aşamada aşılanması gerektiğini savunuyor.
‘’MALİYETLER GÖZ KORKUTMASIN’’
Robot kullanımının kaliteli üretimin yanı sıra iş güvenliğini de artırdığını belirten Seçkin ‘’Otomasyon deyince, herkesin aklına dev otomobil fabrikaları, el değmeden üretilen ürünler, uzay çağı gibi kavramlar geliyor muhtemelen. Ama işin gerçeği öyle değil. Başlangıç seviyelerinde otomasyon, çok daha ‘’basit ve kolay, maliyeti de ulaşılabilir boyutta’’ diyor.
Diğer yandan dünyada teknoloji gelişirken, çağa ayak uydurmak da gerekiyor. Ülkemizde ise yüksek nitelikte üretim yapan yeni nesil makineleri kullanacak donanıma ve yeterliliğe sahip eleman yetişmemesi oldukça önemli bir sorun.
Gelecek nesillerin de bilinçli ve donanımlı şekilde yetişmeleri için sektöre hizmet veren tüm firmaların bu konuyu sahiplenmesi gerektiğini savunan GNC Makina, meslek liseleri ile iş birliğine giderek üstlerine düşeni yapmaya başladı bile. Henüz eğitim alırken robot kullanmasını öğrenen, yazılım geliştirebilen, yeni otomasyon sistemleri yaratabilen, programlama yapabilen gençlerin yetişmesi çok önemli. Seçkin, GNC Makina’nın amacının müşterilerine nitelikli CNC operatörü talebine çözüm üretmek olduğunu belirtti.
OTOMASYONA YATIRIM KISA SÜREDE KENDİNİ ÖDÜYOR
Robotlu otomasyon yatırımının kısa sürede kendisini ödediğini de belirten Seçkin ‘’Robot için yapılan başlangıç yatırımı, kısa bir sürede kendini öder ve işletmenin çok daha fazla kâr elde etmesini sağlar. Dolayısı ile bu yatırımdan korkmamak, ilk adım olmalı. Türkiye’de bu değişim rüzgarları eserken, işletmelerin itidalli bir şekilde büyümeyi hedeflemesi gerekir. Öncelik daha fazla tezgâh almadan önce, bu alandaki yenilikleri tanımak olmalı, modernleşmeye izin verilmeli’’ diye konuştu.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı