#BİRLİKTEYİZ ÇAĞRISI İLE MÜZE GAZHANE’DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK WOW - DÜNYA KADINLAR FESTİVALİ İSTANBUL’UN PROGRAM DETAYLARI AÇIKLANDI
Bu yıl WOW – Dünya Kadınlar Vakfı ve British Council ortaklığında ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) desteği ile 19-20 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’un program detayları belli oldu. Kültür - sanat alanını sivil toplumla bir araya getiren festival, İstanbul’un kültür mirası ve yeni yaşam alanı Müze Gazhane’de ücretsiz olarak katılıma açık olacak.
Kadınları destekleyerek, kadınların karşılaştığı güçlükleri ve daha eşit bir dünya için ürettikleri çözümleri görünür kılmayı hedefleyen WOW-Dünya Kadınlar Festivali, 19-20 Mart tarihlerinde katılımcılarla buluşmaya hazırlanıyor. ‘Geleneksel’ sanat mekanlarının dışına çıkarak izleyicileri çeşitlendirmeye ve yaratıcı alanların kapsayıcılığını ve erişilebilirliğini destekleyerek yeni küratoryel sesleri geliştirmeye odaklanan British Council’ın Türkiye sanat programının önemli bir parçası olan WOW İstanbul, kültür ve sanat alanını sivil toplumla bir araya getirerek kadınların hikayelerini ve seslerini müzik, performans, sohbetler ve atölyeler yoluyla paylaşan eşsiz bir platform sunmaya hazırlanıyor.
İki gün sürecek festivalin program detayları belli oldu
#birlikteyiz çağrısıyla, İstanbul’da ilk kez fiziksel olarak katılımcılarıyla buluşacak olan WOW İstanbul’un açılışı 19 Mart Cumartesi günü WOW İstanbul Türkiye Küratörü ve British Council Sanat Direktörü Esra A. Aysun ile festivalin iki gün boyunca sunuculuğunu üstlenen müzik yazarı İpek Atcan’ın sunumuyla başlayacak. Kadınların değişime ve eşitliğe olan inancını yansıtacak ve birbirlerine ilham olmalarına alan açacak WOW İstanbul’un açılış konuşmasında WOW Vakfı Kurucusu ve Direktörü Jude Kelly, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, British Council Türkiye Direktörü Cherry Gough 19 Mart Cumartesi günü saat 10:30’da Müze Gazhane’de katılımcılarla buluşacak.
Bu sene festival izleyicileri bizleri kendimizi bulduğumuz yaşanılmaz durumlara dayanarak başka bir gerçekliğe ulaşmak için çalışmamızı sağlayacak araç ve inançla donatmak üzere üreten yazar, şair ve aktivist Suhaiymah Manzoor-Khan’ın "Nefessizlik geçici bir durum değildir" şiir videosunu izleyecek.
Gazeteci Zeynep Miraç’ın, WOW Vakfı Kurucusu ve Direktörü Jude Kelly’i ağırlayacağı WOW Söyleşi bölümünde; pandemiyle yaşamaya devam eden dünyada dayanışmanın kadınlar için ne anlama geldiğini, WOW festivallerinin yaratıcı kadınların sanatla kurguladığı farklı değişim yöntemlerini ve kolektif eylemin değerini nasıl ele aldığını konuşacaklar.
Ortak noktaları heyecan, cesaret ve aktivizm olan kadınlardan hikayeler
Ortak noktaları heyecan, cesaret ve aktivizm olan kadınların hikayelerini paylaşacakları Büyük Fikirler bölümünde, yazar Şebnem İşigüzel ve oyuncu Tamar Çıtak, Şebnem İşigüzel’in Gözyaşı Konağı Ada 1876 kitabından performatif bir okuma yapacaklar. Hayata Sarıl Lokantası’ndan Ayşe Tükrükçü ve Avukat Aslı Karataş da zihin açıcı ve motive edici deneyimlerini paylaşacaklar.
Rehber Köpekler Derneği kurucusu Nurdeniz Tunçer, Zincir Kıran Kadınlar Derneği kurucusu Hande Karaca, erişilebilirliğin teknoloji desteğiyle nasıl daha sosyal adalet temelli olarak tasarlanabileceği üzerine çalışan Zeynep Yıldız, Uzman Doktor Beyhan Göksan, Özgür Eller Otizm İnisiyatifi'nin kurucu üyelerinden İlhan Yalçın ve oyun yapımcısı ve WOMEN in GAMES Türkiye’nin kurucusu Simay Dinç tarafından paylaşılan hikayeler WOW Kısalar bölümüyle katılımcıların deneyimine açık olacak.
Festivalin yenileri; Hızlı Mentorluk, WOWsers İstanbul ve 5Harfli Sesler
SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenecek ve festivalde ilk kez yer alacak Hızlı Mentorluk bölümünde, festival katılımcıları bir saat içinde tesadüfi olarak karşısına oturacakları dört ayrı mentorla 15’er dakikalık tempolu sohbetlerde deneyimlerini ve iç görülerini paylaşabilecekler.
Bu yıl ilk kez İKSV Alt Kat tarafından Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) iş birliği ile gerçekleştirilen WOWsers programı, 18-21 yaş arasındaki toplum gönüllüsü gençlerden oluşuyor. Tasarımcı ve sanatçı Pınar Akkurt’un uygulamaya ve ileri dönüşüm prensiplerine dayanarak tasarladığı ‘Çöpler, Kilimler ve Pikseller’ atölyesi, çöplerin nasıl süreçlerden geçtiği, tasarımda motiflerin anlamları, atıkların günlük hayata etkisi ve iş birliğinin gücü gibi alanlara odaklanıyor. WOWsers İstanbul sergisi, 19-20 Mart tarihlerinde Müze Gazhane’de gerçekleştirilecek WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul kapsamında gezilebilecek ve katılımcı gençler, festival izleyicileri ile bir araya gelerek üretim sürecine dair paylaşımlarda bulunacak.
Politika, sanat, tarih, popüler kültür alanlarında içerik üreten bağımsız medya kuruluşu 5Harfliler tarafından oluşturulan 5Harfli Sesler bölümünde, 5harfli yazarlar “hepinizi feminist sesleri paylaşıp çoğaltmaya bekliyoruz” çağrısı ile 5harfli okurlarla buluşacak. 5Harfliler editörü Bahar Kılınç’ın moderatörlüğünü yapacağı bölümde, Ahu Öztürk, Birgül Oğuz, Canan Balan, Dılşa Ritsa Eşli, Seçil Epik ve Evrim Hikmet Öğüt konuşmalarıyla eşlik edecek.
WOW Sesler, WOW Sahne ve WOW Konserler ile dopdolu bir festival
WOW Sesler aracılığıyla katılımcıları yeni yeteneklerle buluşturan WOW İstanbul, Beatsbygirlz Turkey Chapter’dan Beril Sarıaltun ve Birleşik Krallık’tan müzisyen ve müzik eğitimcisi Mandy Wigby ile dijital müzik prodüksiyonu ve kent hikayeleri anlatıcılığı hakkında üç haftalık eğitime katılmış 21 genç kadın sanatçıdan seçilen altı müzisyenin canlı performanslarının sergileneceği ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ bölümünü de izleyicilerin beğenisine sunacak.
Birleşik Krallık ve Türkiye’den müzikleriyle sosyal değişim yaratarak feminist hareketi destekleyen sanatçıların konser kayıtları, WOW Sesler Ekranda kapsamında izleyicilerle buluşacak. WOW UK Festivali 2021 ve WOW İstanbul Festivali 2021 kapsamında özel olarak çekilen müzik videolarından oluşan bir seçkinin sunulacağı bölümde; Helen Epega, Miss Baby Soul, Breakup Haircut, Maya Law, Ayanna-Witter Johnson, Bryony Jarman-Pinto ve Dilan Balkay’ın performansları izleyicilere sunulurken, ‘Benim Şehrim Benim Sesim’ projesinin danışmanı olan Birleşik Krallık’tan bağımsız müzisyen ve ses tasarımcısı Mandy Wigby ve Di Mainstone’un özel projesi ‘Deeds Not Word’(D.N.W.) filmleri de iki gün boyunca Türkiye’de ilk kez WOW İstanbul izleyicileri ile buluşacak
Elif Cemal ve EFG Londra Jazz Festivali’nden Pelin Opçin küratörlüğünde,
Londra’dan harika saksafoncu Camilla George ve İstanbul’dan yetenekli şarkıcı-söz yazarı Deniz Taşar’ın birlikte çalışarak hayata geçirdiği ve Flo Moore, Meriç Dönük, Romarna Campbell, Sarah Tandy ve Yasemin Özler gibi yetenekli müzisyenlerden oluşan WOW Konser Serious Sunar: WOW Istanbul Kolektif bölümü, orijinal eserler ve tanıdık ezgilerden Afrika-Karayip ritimlerine ve Türk folk şarkılarına kadar iki coğrafya ve ötesinden özenle seçilmiş parçaların yeni düzenlemelerini ve zengin bir repertuvarı seslendirecekleri unutulmaz bir performansa ev sahipliği yapacak.
WOW İstanbul’un ikinci günü, Rümeysa Çamdereli'nin solo gitarla gerçekleştireceği ve şarkılarını, bir hayat hikayesi örgüsünde dinleyiciyle paylaşacağı performansıyla başlayacak.
Anadolu ve çevresinin kadın şarkılarını sahneye taşıyan, WOW İstanbul’un bu yılki son etkinliği olan ‘Birlikte Söylüyoruz!’, Kardeş Türküler’den Selda Öztürk, Fehmiye Çelik, Diler Özer ve Burcu Yankın’ı ağırlayacak. Kadın müzisyen arkadaşları, Beril Sarıaltun, Ezgi Karadayı, Fotini Kokkala ve Kamucan Yalçın’ın eşlik edecekleri konserde, WOW İstanbul çerçevesinde yapılacak ‘Kadınların Müziği: Birlikte Söylüyoruz!’ atölyesinin katılımcıları da sahneye çıkacak.
Kapanışın odağı ‘Yaratıcı Alanda Eşitlik’
WOW İstanbul Festivali’nin iki günlük konuşma programı, İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları işbirliğiyle düzenlenen ‘Yaratıcı Alanda Eşitlik’ başlıklı panel ile sonlanacak. 20 Mart Pazar günkü kapanış paneli, kültür-sanat alanının eşitlikçi bir yaklaşımla nasıl yeniden kurgulanabileceğine odaklanacak. Moderatörlüğünü gazeteci Duygu Demirdağ’ın üstleneceği panelde; Türkiye’den Prof. Dr. Itır Erhart ve Oyuncular Sendikası’ndan Ece Dizdar ile Birleşik Krallık’tan araştırmacı ve eğitmen Vick Bain konuşmacı olarak yer alacak. İKSV’nin kültür-sanat dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliğini ele alan ve Nisan ayında yayımlanacak onuncu raporunun bulguları ışığında kurgulan panelde, konunun farklı boyutları masaya yatırılacak. Festival katılımcıları bu ilham verici sohbetle, yaratıcı kadınların değişimi yönlendirme gücü ve kültür-sanat alanının eşitlikçi bir yaklaşımla geleceğe nasıl taşınacağı üzerine birlikte düşünme imkânı bulacak.
Festival boyunca deneyimlenebilecekler: Atölye Çalışmaları, Sivil Alan ve daha fazlası
WOW İstanbul’un katılımcılı bölümü olan Atölye Çalışmaları, bu yıl da şehirde sürdürdükleri farklı çalışmalar ile alanlarında öne çıkan sivil toplum kuruluşlarını; Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Kız Başına, Havle, SPoD, Erişilebilir Her Şey, Kaos GL, Cins Adımlar’ı festival izleyicisi ile buluşturacak.
British Council ve Erişilebilir Her Şey iş birliğiyle düzenlenecek ‘Nedir bu kapsayıcılık?: Bir atölye denemesi’ atölyesinde katılımcılarla beraber kültür-sanatta kapsayıcılık, çeşitlilik, erişilebilirlik gibi başlıca konuların yeri, atılması gereken adımlar ve öneriler üzerine bir tartışma alanı sağlanacak.
Festival boyunca açık olacak, WOW İstanbul’un kapsayıcılığı ve çeşitliliğini yansıtan Sivil Alan bölümüne festival daveti ile dahil olan farklı odaklardan otuza yakın sivil toplum kuruluşu, yer alacakları stantlarda hem ürünlerini paylaşabilecek hem de aktivitelerini tanıtabilecekler. British Council Crafting Futures fonu tarafından desteklenen, Northumbria Üniversitesi Tasarım Bölümü'nden Angelika Strohmayer ve Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü'nden Özge Subaşı'nın teknolojide tasarım adaleti ve kadın güvenliği düşüncelerini merkeze alarak oluşturduğu, bir yorgan işleme etkinliği olan ‘Güvenliği nakşetmek' projesi de bunlardan biri. WOW festivali boyunca katılımcılar, hikayelerini paylaşarak bu yorganın bir parçası olabilecek...
Evsiz, toplum tarafından yok sayılan kişilere iş, aş, yaşam imkanı, psikolojik destek ve mesleki eğitim desteği vererek hayatlarına devam etmelerini sağlayan Hayata Sarıl Lokantası, Birlikte Yemek bölümü kapsamında festivalin iki gününde de katılımcıları ağırlayacak. Birlikte Hareket bölümünde, festivalin ilk günü katılımcılarını kadın dayanışmasını bisiklet üstünde hissetmeye davet ederek kadınların özgüvenlerini bisiklet yoluyla yenilemeyi amaçlayan ve kadınlara, temel bisiklet bakımından uzun yol ipuçlarına uzanan bilgiler sağlayan Zincir Kıran Kadınlar, festivalin ikinci günü ise HipHop dansı ve kültürü aracılığıyla kadınlara kendilerini ifade edebilecekleri bir platform sunan ve katılımcılarına hem temel dans adımlarını öğrenip hem de yaratıcı hareket çalışmaları sunan HipHop Ladies Turkey yer alacak. Gazhane Çevre Gönüllüleri tarafından gerçekleştirilen ‘Gazhane’yi Arşınlayarak Tanıyoruz’ turları da yine festival süresince katılımcılarla paylaşılacak ve festival izleyicilerine şehrin merkezindeki bu eşsiz belleği tanıtacak.
Pozitif organizasyonuyla gerçekleşen WOW İstanbul Festivali, Erişilebilir Her Şey danışmanlığında herkes için daha kapsayıcı olma hedefini de sürdürüyor. Festival boyunca, simultane Türkçe işaret dili çevirisi ve simultane Türkçe, İngilizce sesli çeviri yapılacak. Erişilebilirlik ihtiyacı olan festival izleyicileri, kendilerine destek olacak rehberlere de kayıt noktasından ulaşabilecek.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı