CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşmeleri devam eden 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerine konuştu. CHP Antalya Milletvekili Zeybek, konuşmasında Yargı Reformu çalışmaları, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı için Anayasa Değişikliği ile HSK yapısının değişmesi gerektiğini vurguladı. CHP’li Zeybek konuşmasında şu ifadeleri kullandı;
YARGIYI DİZAYN ETMEYE ÇALIŞARAK, YARGI REFORMU YAPILAMAZ
“Bugün Türkiye’de yargının çok ciddi sorunları var. Bu anlamda Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı’nın yargıda reform yapılacağını söylemesini önemsiyoruz ama gerçekten yapılacak olan bu yargı reformu, Türkiye'de yargıyı bağımsız ve tarafsız yapamayacaksa hiçbir anlamı yoktur. Devletin temeli adalettir, adaletin temeli de yargıdır. Yargının temeli de bağımsız Hakimler Savcılar Kurulu’dur. Eğer bağımsız bir yargı istiyorsak yargıda reform yapmak istiyorsak, Hakimler Savcılar Kurulu’nun yapısının derhal değiştirilmesi gereklidir.
Bu ülkede adalet isteniyorsa, "Yargı bağımsız ve tarafsız olsun." deniyorsa iki hareketi yapmak zorundayız: Bir, biz gerçekten adalet isteyeceğiz, yargının bağımsız ve tarafsız olmasını isteyeceğiz, buna inanacağız ve bu inançla bunun gereklerini yerine getireceğiz. Hem siyaset yapıp hem yargıyı dizayn etmeye kalkarsanız ne kadar yargı reformu yaparsanız yapın, ne kadar yasal değişiklik çıkarırsanız çıkarın hiçbir sonuç elde edemezsiniz. İkincisi, yasal düzenlemelerdir. Bu yasal düzenlemelerde mutlaka Anayasa değişikliği şarttır, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanunu değişmelidir ve Hâkimler ve Savcılar Kurulu değişmelidir. Eğer bu değişiklikleri yapamazsak Adalet Bakanımız, yargı reformu için hiç boşuna kendisini yormasın.
TOPLUM YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE TARAFSIZLIĞI İSTİYOR, TBMM BU İSTEĞE KAYITSIZ KALMAMALI
2009 yılında iyi niyetle bir yargı reformu paketi hazırlandı. 2011 yılında, 2012 yılında ve 2013 yılında bu reform paketlerinin gereği için yasal düzenlemeler yapıldı ama 2014 yılında o zaman AKP Genel Başkan Yardımcısı olan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül bir konuşmasında "Öncesinde yargıya güven yüzde 60-70'ken bugün yargıya güven yüzde 20'nin altında." demiştir. O 3 tane reform hiçbir sonuç değiştirmedi. Sonucu ne değiştirdi; 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğinin, 2 maddesi. 2010 yılı Anayasa değişikliğinde 27 madde vardı; birisi Hâkimler ve Savcılar Kurulu, diğeri de Anayasa Mahkemesi. Anayasa değişikliğindeki 25 madde hiç sorun değildi, ama 2 madde Türkiye'de yargıyı çökertti. Bu yanlışı gördük, bu yanlış görüldü, hepiniz gördünüz, bu kez 2017'de Anayasa'yı tekrar değiştirdik; o zaman belli cemaatlere, gruplara teslim edilen yargıyı bu sefer yürütmeye teslim ettik. Ne değişti? İnanın, hiçbir şey değişmedi, bunun için yargının bağımsız ve tarafsızlığını içtenlikle isteyin diyoruz. Bunun için Anayasa değişikliğini, HSK değişikliğini, hakim ve savcı kanunu değişikliğini gerçekleştirip reform yapalım. Bizde katkıda bulunalım. Baroların, Adalet Bakanına önerilerinin başında Hakimler Savcılar Kurulu’nun yapısının değiştirilmesi var, bunu toplumda istiyor, bu isteğe meclis gözünü yumarsa bu millete ihanet etmiş olur.
Kaboğlu Hocamız geniş bir çalışma yaptı, bütün kesimlerle görüştü. Anayasa değişikliği, Hâkimler ve Savcılar Kurulu değişikliği, Hâkimler ve Savcılar Kanunu değişiklikleriyle ilgili önerilerimizi hazırladık. İktidar olarak sizin de önerileriniz olacaktır, başka siyasi partilerin de olacaktır. Siyasi iktidar olarak samimiyseniz, bütün bu önerileri toplayalım, bir komisyon kuralım; bu milletin yargısını millete teslim edelim.”
[embed]https://youtu.be/XhAtsP1Tdxg[/embed]